Terug naar resultaten

Wat je moet zien in Boekarest

Ontdek de Roemeense hoofdstad tijdens een stedentrip! Je zult onder de indruk zijn van de immense avenues, het weelderige groen en de rijke architectuur van Boekarest, een boeiende stad vol contrasten die vroeger het 'Parijs van de Balkan' werd genoemd.

Dag 1 

Een bezoek aan het Palatul Parlamentului (parlementspaleis van Roemenië), een monumentaal gebouw in neoklassieke stijl is een stevig begin van de dag! Kolossaal, gigantisch, extreem: woorden schieten tekort om dit gebouw, dat de aan grootheidswaanzin lijdende dictator Nicolae Ceaușescu heeft laten bouwen, te omschrijven. 

Deze dictator regeerde het land tussen 1974 en 1989 en wilde dat alleen bouwmateriaal uit Roemenië werd gebruikt voor de bouw van het paleis dat 'Huis van het Volk' werd genoemd. Dit resulteerde in een monument dat zo groots was, dat het op de tweede plaats kwam te staan in het wereldklassement van overheidsgebouwen. Na het Pentagon! Als je deze erfenis uit het tijdperk van Ceaușescu van buiten hebt bekeken, ga dan naar binnen voor een rondleiding. Zo krijg je een indruk van het doolhof van galerijen, gangen en trappen in dit beroemde paleis.

Bucharest-Parliament Palace_Getty Images-iStockphoto.jpg
Foto: Getty Images/iStockphoto

Bezoek daarna het spitatul Coltea (hospitaal Coltea) dat in 1704 werd gebouwd en in de Universiteitswijk ligt, midden in de oude stad van Boekarest. Iets verderop ligt de kerk Coltea, een prachtig voorbeeld van de Brâncovenesc stijl. Neem de tijd om wat rond te wandelen in de omliggende straten en ontdek het historische centrum van Boekarest. Dan is het al bijna lunchtijd. 

Je moet beslist naar de Strada Episcopiei. Ga hier naar binnen bij het kleine restaurant La Mama dat goed bekend staat in de stad, en proef de authentieke Roemeense gerechten die lang hebben gegaard. Wandel na de lunch in de richting van de Arcul de Triumf.  Dit monument is opgericht in 1936 en heeft in grote mate bijgedragen aan de bijnaam van de stad 'Het Parijs van de Balkan'. De gelijkenis met de Arc de Triomphe in de Franse hoofdstad is inderdaad opvallend! 

Het is maar een klein stukje lopen naar het park Herăstrău, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd. In het park kun je frisse lucht opsnuiven en wandelen door de hoofdlanen. Hierna ben je weer opgekikkerd en klaar voor een bezoek aan het Roemeense Dorpsmuseum dat in het park ligt. Dit openlucht natuurmuseum geeft een goed beeld van de tradities op het platteland en van de levensstijl van Roemeense boeren. Je vindt hier, verspreid over meerdere hectares, de typische houten huizen die in de verschillende streken van het land voorkomen. Borden met uitleg en taferelen van het dagelijks leven luisteren het geheel op.  Een leerzaam museum en een heerlijke wandeling. 

Ga 's avonds naar het centrum van Boekarest om te proeven van het nachtleven van de Roemeense hoofdstad.

Dag 2

Na een stevig ontbijt begin je de ochtend met een wandeling langs de Calea Victoriei (Overwinningslaan). Er valt veel te zien aan deze historische ader van Boekarest: een aaneenschakeling van majestueuze gebouwen en architectonische pareltjes!

Bucharest-Open air Museum_Pixabay.jpg
Openluchtmuseum - foto: Pixabay

Je komt ook langs het museum het Oud Prinselijk Hof. Hier vind je de oudste overblijfselen van Boekarest, waarvan sommige buiten zijn te bezichtigen. Je kunt de funderingen van het Oud Prinselijk Hof bekijken, dat in opdracht van Vlad Ţepeş is gebouwd. In het hof staat trouwens een borstbeeld van deze wrede tiran, waaraan de schrijver Bram Stoker het personage Dracula ontleende. 

Verderop zie je het Cantacuzino-paleis liggen. Dit prachtige en weelderige bouwwerk heeft een gevel in jugendstil met neoklassieke accenten in Franse stijl. Nadat je alles op de gevoelige plaat hebt vastgelegd, ga je verder naar de Piața Revoluției (Plein van de Revolutie), vlakbij de Calea Victoriei. Tijdens de Roemeense Revolutie van 1989 is er op dit plein hevig gevochten. Een historische plek in Boekarest die je echt moet zien. 

Nadat je het Odeon Theater en de Nationale Militaire Cirkel hebt bewonderd, zoek je een tafeltje in een van de eetgelegenheden aan de avenue voor een smakelijke lunch. Wandel 's middags door de sfeervolle straatjes van de wijk Lipscani. Hier vind je antiekwinkeltjes, boekenwinkels en gezellige cafés. De Boekaresters komen erg graag in deze buurt. Nadat je wat souvenirs hebt gekocht, ga je rustig verder naar de Strada Pictor Arthur Verona waar je het Grădina Verona treft, een ontzettend leuk etablissement met een tuin waar je een behoorlijke espresso kunt proeven. Ze serveren hier ook kruidenthee met een verrassende geur en heerlijke ijsthee.

De ţuica van Roemenië 

In Roemenië beginnen de traditionele maaltijden met een glaasje ambachtelijke brandewijn: de ţuica. Deze drank wordt gestookt uit pruimen, maar soms ook uit andere vruchten en kan tot ongeveer 60% alcohol bevatten. Als je graag wilt meedoen met deze gewoonte en dit Roemeense drankje proeven: je bent gewaarschuwd!

4 evenementen die je niet mag missen in Boekarest 

Mei: Ambachtsmarkt in het park van het Roemeense Dorpsmuseum; demonstraties en workshops van ambachten.

Mei: Europafeest in Boekarest; groot muziekfestival in het Palais Royal

Op 1 december: Verenigingsdag in Roemenië; nationale feestdag

22 december: dag van de val van Ceauşescu in Roemenië; herdenking.

Wetenswaardigheden over Boekarest in het kort 

Beste tijd om te gaan 

De winters zijn lang in Roemenië! De beste tijd om Boekarest te ontdekken is van eind mei tot begin september

Vervoer 

Vanuit Nederland vlieg je binnen drie uur rechtstreeks naar Boekarest. Er zijn weinig bus- en tramverbindingen in het historisch centrum van Boekarest, maar de metro is een voordelig en betrouwbaar alternatief.

Overnachten 

In Boekarest kun je overnachten in een jeugdherberg, in een pension om in contact te komen met de lokale bevolking, of in een hotel in het centrum van de stad.
 

Eten & drinken 

Bistro GUXT: strada Dimitrie Racovita 37 - Hedendaagse gerechten, hartelijke ontvangst, vanaf € 5,00* per gerecht

Beca's Kitchen: Mihai Eminescu 80 - Mediterrane keuken, verse producten, vanaf € 4,00* per gerecht

La Pescăria Dorobantilor : Tudor Stefan 23 - Vis en zeevruchten vanaf € 4,00* per gerecht

Le Bistrot français: Episcopei 3 - Franse keuken, Menu's vanaf € 25,-* €*

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.