Terug naar resultaten

De magie van Sint-Petersburg

Weelderige paleizen, romantisch ballet, schilderijen om bij weg te dromen: Sint-Petersburg is gemaakt voor de liefde. Wil je je lief verrassen? Boek dan een romantisch weekend Sint-Petersburg. Voor je het weet raak je betoverd door de grachten, de musea, de fonteinen en de torens van deze sprookjesstad.

DAG 1

Kunst en kaviaar

Op het uitgestrekte Paleizenplein krijgt het woord ‛monumentaal’ een nieuwe betekenis. De lichtgele barokke gebouwen vormen de ideale achtergrond voor de eerste foto van dit romantische weekend.

Dan op naar het Museum van de Hermitage, de topattractie van Sint-Petersburg. Dwaal langs al die prachtige kunstwerken: van een Madonna van Raphaël naar een landschap Van Gogh of een abstract schilderij van Mondriaan. En allemaal in de weelderige omlijsting van de paleiszalen. 

Nog in hogere sferen plof je neer in het legendarische café van Grand Hotel Europe. Hier proef je de allerbeste kaviaar, met op de achtergrond de klanken van een harp en zigeunerviolen. Romantisch!

St Petersburg peter and paul fortress.jpg
Petrus en Paulusvesting

Flaneren en varen

Nevski prospekt is de Champs Elysées van Sint-Petersburg. Hier flaneer je langs chique modewinkels, prachtige gebouwen en indrukwekkende kerken.

Dan steek je de Neva over naar de Strelka, op de punt van het Vasilevski-eiland. Vanaf hier heb je een sprookjesachtig uitzicht op het Winterpaleis, de Izaäk kathedraal en de Petrus en Paulusvesting die weerspiegelen in het water van de Neva. Stap aan het eind van de middag aan boord van een van de rondvaartboten die hier afgemeerd liggen. Zo word je zachtjes langs paleizen en kathedralen gevaren en zie je de harmonische schoonheid van deze stad pas goed.

Dan is het tijd om de lucht in te gaan. Vanaf La Terrassa, een restaurant op de zesde verdieping van een gebouw in het historische centrum van de stad, heb je een schitterend uitzicht. Champagne! Zo klinken jullie op elkaar, met op de achtergrond de roze Kazankathedraal en de grachten van Sint-Petersburg.

DAG 2

Lusthof van de Tsaren 

Een groots begin van je tweede dag in Sint-Petersburg: bij restaurant Tsar krijg je een ontbijt voorgezet van blini’s met zalm en andere heerlijkheden. De eetzaal roept herinneringen op aan de Tsaren van Sint-Petersburg.

Daarna stap je op de draagvleugelboot voor een tochtje naar het Peterhof, dat 29 kilometer verderop ligt. Hier heeft Peter de Grote aan de oevers van de Finse Golf een paleis laten bouwen dat luisterrijker moest worden dan het paleis van Versailles. Het mooist zijn nog wel de tuinen die het paleis omringen. Hier wandel je langs terrassen, watervallen, beelden, prieeltjes en zo’n 140 fonteinen. 

Vanaf een gouden koepel

Terug in Sint-Petersburg gaan jullie naar het Dekabristovplein, ofwel het plein van de decembristen. Hier prijkt het standbeeld van Peter de Grote dat Poesjkin inspireerde tot zijn gedicht De bronzen ruiter. De gouden koepel van de Sint Izaäk kathedraal heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het uitzicht vanaf de top – en de bijbehorende foto – mag je niet missen.

St Petersburg saint isaac cathedral2.jpg
Sint Izaäk kathedraal

Droomavond

Als de avond valt is er geen magischer plek voor een cocktail dan het terras van de niXup. Van hieraf is het uitzicht op het Winterpaleis extra sprookjesachtig. Dit is de ideale plek voor een liefdesverklaring. En daarna samen wegdromen in het blauwe fluweel van het beroemde Mariinskytheater. Hier zag en hoorde Tsjaikovski voor het eerst Don Giovanni van Mozart enraakte compleet in vervoering.

Blijf na het ballet nog even in romantische sferen met een diner bij restaurant Dvoryanskoe Gnezdo, in het vroegere theehuis van het Joesoepovpaleis. Je kunt er kiezen uit de heerlijkste traditioneel Russische gerechten. Een mooi besluit van jullie romantische weekend in Sint-Petersburg. Een toost op deze sprookjesstad - en op de liefde natuurlijk.

De Witte Nachten van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg ligt niet ver van de Poolcirkel. En dat bekent dat het hier rond 21 juni vrijwel 24 uur per dag licht blijft. Je kunt er dus van een eindeloze Midzomernacht genieten, alsof je in Groenland of in Alaska bent. Maar dan wel tussen sprookjesachtige paleizen en kathedralen, die zich in deze witte nachten in een zachte sluier lijken te hullen. Kan het romantischer?

Sint-Petersburg door de ogen van Cédric Klapisch

De fans van regisseur Cédric Klapisch en acteurs Audrey Tatou en Romain Duris kennen Sint-Petersburg natuurlijk uit de romantische film Les Poupées Russes, die afwisselend in Parijs, Londen, Moskou en Sint-Petersburg speelt. En niet voor niets vindt het huwelijk plaats in de meest romantische stad van dit rijtje: Sint-Petersburg. Heb je je altijd afgevraagd waar de volmaakte straat ligt die in de film voorkomt? Het is de Ulitsa Zodchego Rossi, ofwel de straat van architect Rossi, die hem heeft ontworpen. De perfectie zit hem in de afmetingen: de straat is 220 meter lang, 22 meter breed en 22 meter hoog.

Sint-Petersburg in het kort

Beste tijd om te gaan

Prachtig voor je romantische weekend Sint-Petersburg is natuurlijk de tijd rond 21 juni, als de zon niet ondergaat en je eindeloos kunt genieten van de beroemde witte nachten

Vervoer

Makkelijk is de metro, met 67 stations verdeeld over 4 lijnen, die rijdt tussen 06:00 en 00:00 uur. De namen van de stations staan in Latijnse letters aangegeven.

Het centrum van de stad kun je daarnaast prima te voet bekijken.

Slapen

Voor een romantisch weekendje Sint-Petersburg boek je een hotel aan het water, tussen de grachten van Moika en Fontanka, vlak bij de Hermitage.

Eten en drinken

Grand Hotel Europe: Mikhailovskaja Ulitsa 1/7

La Terrassa: Kazanskaya 3

Dvoryankoe Gnedzo: Dekabristov Ulitsa 21

“De nacht was schitterend, een van die nachten zoals we die alleen uit onze jeugd kennen, beste lezer. Een firmament vol sterren, zo vredig dat je je onwillekeurig afvraagt: kunnen er werkelijk slechte mensen bestaan onze zo’n prachtige hemel?”

Aldus Dostojevski. Sint-Petersburg heeft deze beroemde Russische schrijver duidelijk geïnspireerd. De stad is alomtegenwoordig in zijn werk en hij is er ook gestorven, in 1881.

Top 3 romantische evenementen

April: Mariinskyfestival, met ballet en opera

Juni: Witte Nachten, met een kermis en voorstellingen in de openlucht

Juni: Sterrenfestival, boordevol opera en ballet