Terug naar resultaten

7x natuurschoon in Slovenië

Lisette van Beek

Lisette heeft drie grote passies: reizen, schrijven en fotografie. Ze deelt graag haar beste tips over culturen, natuur, backpacken, road trips, steden en hidden gems over de hele wereld

Als er één land in Europa is waar je geen genoeg krijgt van de natuur, dan is het Slovenië wel. Bergen, meren, watervallen: dit kleine landje heeft enorm veel te bieden voor de natuurliefhebber. Ik vertel je mijn favoriete plekken.

1

De Julische Alpen

In het noorden van Slovenië vind je de Julische Alpen. Deze bergketen is één van de mooiste trekpleisters van Slovenië. Het gebied is ideaal voor een actieve vakantie in de natuur. Ga net als ik met de kabelbaan de berg Vögel op voor een geweldig uitzicht. Of trotseer Triglav: de hoogste berg van het land. Ook paragliden is een populaire bezigheid.

de Julische Alpen, Slovenië

Foto: Lisette van Beek


2

De heldere meren van Bled en Bohinj

Slovenië staat bekend om de vele meren. De meren van Bled en Bohinj wil je niet missen. Het meer van Bled is erg toeristisch, maar als je er bent weet je direct waarom. Het meer wordt omgeven door spectaculaire bergen en in het midden van het meer staat een prachtig kerkje op een eilandje. Wil je wat meer rust, ga dan naar het meer van Bohinj om te kamperen en te genieten aan de waterkant.

Het meer van Bled, Slovenië / Het meer van Bohinj, Slovenë

Foto: Lisette van Beek3

Overweldigende natuur in de Tolmin-kloof

Waar bergen zijn, zijn grotten, watervallen en kloven. Slovenië kent diverse kloven, maar de Tolmin-kloof is zeker een van de mooiste! Wandel door deze bijzondere plek en je waant je direct in een sprookje. Kraakhelder water van de Tolmin-rivier, spectaculaire rotsenwanden bekleed met heldergroen mos en watervallen: ik kon er geen genoeg van krijgen! Hier vind je moeder natuur op haar best.

Zatolmin 66a, 5220 Tolmin, Slovenië

Foto: Lisette van Beek


4

Het verschijnsel van de disappearing lakes

Een bizar natuurverschijnsel zijn de zogenoemde disappearing lakes; meren die elk jaargetijde een ander formaat hebben en soms zelfs helemaal verdwijnen. Het populairste meer is Cerknica. De omvang hangt af van het jaargetijde. Op zijn grootst is dit het grootste meer van Slovenië. Droogt het meer op, dan komt er een groot stuk vruchtbaar land tevoorschijn. Een bijzonder gezicht!

1380 Cerknica, Slovenië

Foto: Lisette van Beek


5

Glooiende heuvels en wijngaarden van Brda

Een hele andere kant van Slovenië vind je in de omgeving van Brda, vlakbij de Italiaanse grens. Hier vind je namelijk het Toscane van Slovenië. De omgeving van Brda bestaat uit glooiende heuvels, wijngaarden en pittoreske dorpjes. Huur net als ik een elektrische fiets om de heuvels te trotseren en eindig met een wijntje op het terras. Genieten!

Adres: Brda, Slovenië

Foto: Lisette van Beek


6

De duistere grotten van Slovenië

Wist je dat er in Slovenië maar liefst 8500 ontdekte grotten zijn? Een aantal daarvan worden tot de mooiste ter wereld gerekend. De grotten van Postonja zijn het bekendst. Je mond valt open van alle bijzonder gevormde karstgesteenten, waaronder stalactieten en stalagmieten. De plek is toeristisch, maar wel voor jong en oud gemakkelijk te bezoeken. Eén van de mooiste grotten is Škocjan, waar de Reka-rivier sprookjesachtig doorheen stroomt. Ook de moeite waard is de Predjamaburcht, gedeeltelijk gebouwd in een grot!

Predjamaburcht: 6230 Predjama, Slovenië / Grotten van Postonja: Jamska cesta 30, 6230 Postojna, Slovenië / Grotten van Škocjan: 1382 Begunje pri Cerknici, Slovenië

Foto: Lisette van Beek


7

Soça Rivier

Zelden zag ik een rivier zo blauw als de Soça Rivier. De rivier is bijna 140 km lang en eindigt in Italië. Het water komt uit de Sloveense Alpen en is daarom nooit warmer dan zo’n 15 graden. De plek is bijzonder geschikt voor wandelingen en ontspannen middagen langs de waterkant. Wil je de rivier écht ervaren, zoek dan het avontuur op en ga raften. De tocht over het kolkende, turquoise water zal je niet snel meer vergeten.

Soça Rivier, Soça Vallei, Slovenië

Foto: Lisette van BeekBewaar op Pinterest:

7x natuurschoon in Slovenië || Insider Tips Expedia.nl7x natuurschoon in Slovenië || Insider Tips Expedia.nl7x natuurschoon in Slovenië || Insider Tips Expedia.nl