Terug naar resultaten

De hoogtepunten van historisch Granada

In Andalusië, aan de voet van het Sierra Nevada-gebergte, ligt de stad Granada. Slenter door de smalle straatjes van deze stad en ontdek al wandelend het fort Alhambra, Moorse paleizen en badhuizen, een oogverblindende kathedraal en sfeervolle historische wijken.

Het machtige Alhambra

Bovenop de Sabika-heuvel, met strategisch uitzicht over de stad, ligt het eeuwenoude, Arabische paleiscomplex Alhambra (1). Het Alhambra begon zijn rijke geschiedenis bijna duizend jaar geleden als fort, gebouwd op de restanten van een Romeins castellum. In 1333 ontdekte de Moorse Sultan Yusuf I de mooie plek, en hij besloot er zijn paleis van te maken. Zo werden het oorspronkelijke fort en de verdedigingstorens, Alcazaba genoemd, omgebouwd tot een paleis met schitterende tuinen, binnenplaatsen met mozaïeken vloeren en oogverblindende fonteinen. Door de eeuwen heen voegden verschillende koningen paleizen, tuinen, torens en kerken toe aan het complex, dat terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Vanaf Plaza Nueva in het centrum van Granada wandel je in een half uurtje via Cuesta de Gomérez naar het Alhambra. Het laatste stuk is een stevige klim de heuvel op, dus vertrek niet op het heetst van de dag. De toegangsprijs is afhankelijk van het soort kaartje dat je koopt. Met het Alhambra General Ticket (€ 15,40*) kun je de bekendste plekken van het complex bezoeken. Boek je ticket ruim van tevoren op de officiële site (het kaartje haal je terplekke op). Check ook goed of je een ochtend- of middagticket hebt.

Granada Alhambra2_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

Koningsgraven in de kathedraal

De Sabika-heuvel torent met zijn 200 meter hoog boven de stad uit. Je hebt er geweldig uitzicht op de lager gelegen Kathedraal van Granada (2), midden in het centrum. Vanaf 1523 werd bijna 200 jaar door diverse architecten gewerkt aan de bouw van de kathedraal, (die gewijd is aan de Maagd van de Incarnatie), waardoor het gebouw een mengeling is van renaissance en gotische stijlen. Bijzondere onderdelen van de kathedraal zijn het fotogenieke, ronde priesterkoor en de koninklijke grafkapel (Capilla Real) uit 1517, met het praalgraf van het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella. Neem ruim de tijd om alle bijzondere kunstschatten en de indrukwekkende architectuur te bekijken. Aanrader: de audioguide neemt je mee op een route door de kathedraal, waardoor je elk bijzonder plekje te zien krijgt. De toegangsprijs is € 5*. Genoeg gezien? Ga dan voor een verrukkelijke cortado (Spaanse espresso met warme melk) naar de knusse koffiebar La Finca Coffee (3), vlak achter de kathedraal, in een zijstraat van Plaza de Bib-Rambla. 

 *Let op: prijzen kunnen veranderen.  
 

Tapas en badhuizen in Albaicín

Recht tegenover het Alhambra ligt het stokoude, kloppende hart van de Moorse cultuur. De wijk Albaicín, met zijn witte huisjes, slingerende keienstraatjes, gietijzeren balkonnetjes en gezellige pleinen, is absoluut een bezoek waard. Wandelend door de wijk kom je bezienswaardigheden tegen zoals het fotogenieke Paleis van de kanselarij uit 1530: Real Chancillería (4), waar tegenwoordig het hooggerechtshof zit. Een stukje verderop langs Plaza Nueva ligt de meer dan 400 jaar oude bakstenen kerk Iglesia de San Gil y Santa Ana (5). De kerk is gebouwd in mudejarstijl (Spaans: estilo mudéjar), waarbij moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven. Aan de Calle Sta. Ana ligt ook het monumentale, Arabische badhuis Hammam Al Ándalus (6), waar je net als de Moorse sultan uren kunt stomen, badderen en relaxen. Voor een kijkje in een authentiek middeleeuws, Moors badhuis bezoek je El Bañuelo (7), weer iets verderop aan de Carrera del Darro. De Moren gingen niet alleen graag naar badhuizen, ze bezochten ook graag theehuizen. Een teteria, in het Spaans, en Teteria As Sirat (8) is dé plek om in authentiek Moorse stijl te genieten van een kopje appelthee. De wijk Albaicín barst ook van de tapastentjes. Bij tapasrestaurant Ruta del Azafran (9) is het smullen geblazen met uitzicht op het Alhambra.

Granada Sacromonte_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

De grotwoningen van de Roma

Niet alleen de Moren, maar ook de Spaanse zigeuners, (ook wel gitano’s of Roma genoemd), hebben hun stempel op de stad gedrukt. Grenzend aan Albaicín ligt de heuvel Valparaiso, met daaronder de Sacromonte-vallei. Vanaf de 15e eeuw vestigde een grote groep Spaanse zigeuners zich in het gebied. Ze hakten hun huizen uit in de heuvel, waardoor grotwoningen ontstonden. De Roma houden hun cultuur levendig door shows te geven in sommige grotwoningen met hun eigen vorm van de flamencodans, de zambra mora, met invloeden van de Arabische buikdans. Vanaf Plaza Nueva in het centrum rijd je met bus 34 naar de volkswijk Sacromonte.

Moorse historie

Het gebied van de huidige stad Granada werd al sinds de steentijd door mensen bewoond. Archeologische vondsten uit die tijd kun je bekijken in het Archeologisch Museum van Granada (10). In het jaar 711 na Chr. stak de Berberleider Tariq Ibn Ziyad met 7000 soldaten de Straat van Gibraltar over en veroverde de een na de andere Spaanse stad. Wat weinig mensen weten, is dat het de Moren waren die producten als sinaasappel, citroenen, amandelen, rijst en suikerriet in Spanje introduceerden. De Moren hanteerden ook een grote mate van religieuze tolerantie, waardoor Moren, joden en christenen eeuwenlang vreedzaam naast elkaar leefden.

Eten en drinken

Een goed bordje tapas is niet te versmaden, maar probeer ook eens een traditionele, Noord-Afrikaanse tajine. Bijvoorbeeld bij het Moorse specialiteitenrestaurant Tajine Elvira (11).

Vliegen & overnachten

In Granada vind je een ruim aanbod aan hotels in het oude centrum en vlak bij het Alhambra. Vanuit Nederland vlieg je in ca. drie uur naar de luchthaven van Malaga. Reis vanaf de luchthaven naar Granada met de bus, trein of een huurauto.

Top 3 ook niet missen in Granada 

Mirador de San Nicolás. Een van de populairste uitkijkpunten over Granada, in de wijk Albaicín. 

Calle Caldería. Waan je in een soek in Marokko, in deze gezellige straat met theehuisjes, kleine winkeltjes en kleurige koopwaar in stalletjes op de stoepen. 

Cartuja de Granada. Het opvallend extravagante interieur van dit klooster is een wonderlijke mengeling van gotiek, renaissance en barok.

Contacten 

 1. Alhambra: Calle Real de la Alhambra, s/n,18009 Granada, +34 958027971
 2. Kathedraal van Granada: Calle Oficios s/n, Plaza de la Lonja, 18001 Granada, +34 958222959
 3. La Finca Coffee: Calle Colegio Catalino, 3, 18001 Granada, +34 658852573
 4. Real Chancilleria: Plaza Nueva s/n, 18009 Granada
 5. Iglesia de San Gil y Santa Ana: Calle Sta. Ana, 1, 18009 Granada, +34 958225004
 6. Hammam Al Ándalus: Calle Sta. Ana, 16, 18009 Granada, +34 958229978
 7. El Bañuelo: Carrera del Darro, 31, 18010 Granadan
 8. Teteria As Sirat: Calle Caldereria Nueva 4, 18010 Granada
 9. Ruta del Azafran: Paseo Padre Manjon 1, 18010 Granada, +34 958226882
 10. Archeologisch Museum van Granada: Carrera Darro 41-43, 18010 Granada, +34 600143141
 11. Tajine Elvira: Calle Elvira 55, 18010 Granada, +34 858958814