Terug naar resultaten

Samen naar Andalusië

Andalusië is dé bestemming voor een romantische vakantie voor twee. Laat je leiden door de ‘liefdeslegendes’ die hier hun oorsprong vonden. Andalusië heeft veel romantische personages uit de Europese cultuur voortgebracht: van Don Juan tot Carmen en Figaro. Treed in de voetsporen van deze trotse en verleidelijke personages en beleef een avontuur vol passie onder de zon van de Spaanse zuidkust. In dit decor met mysterieuze siërra’s en paradijselijke stranden spelen jullie de hoofdrol in jullie eigen toneelstuk.

De romantiek uit ‘Carmen’ in Ronda en Sevilla

Carmen, de duivelse zigeunerin, wordt voor het eerst beschreven door Prosper Mérimée in 1847. Dit tragische liefdesverhaal gaat over de heldin en Don José, een soldaat die door zijn verliefdheid zijn verstand verliest. Je wordt meegenomen naar de provincie Málaga, naar de tombe van José Maria el Tempranillo, in de mooie kerk van Alameda. Deze beroemde bandiet heeft de romantische literatuur uit die tijd sterk beïnvloed. Met zijn grootmoedigheid plunderde hij de Andalusische siërra’s en leefde hij een vrij zigeunerleven. In het verhaal van Carmen vertrekt Don José uit het leger om zijn geliefde te volgen, die zich bij een bende plunderaars had gevoegd.

Parelwit Ronda

Jullie route gaat verder naar Ronda, een prachtig wit dorp dat de bakermat is van het stierenvechten. De stad wordt in tweeën gedeeld door de indrukwekkende kloof van de Río Guadalevín. Steek deze kloof over via de Puente Nuevo. Dit geweldige monument uit de 18e eeuw is de ideale plek om elkaar lieve woordjes toe te fluisteren, terwijl jullie de rivier bewonderen die 100 meter onder jullie stroomt.

Andalusia_romantic_Ronda_flickr.jpg
Ronda. Foto door Rosino onder licentie CC BY-SA 2.0

Bezoek het Museo del Bandolero (museum van de bandiet) en ga vervolgens naar de arena. In dit stenen monument uit de 18e eeuw is de versie van Carmen met Placido Domingo opgenomen (Francesco Rosi, 1984).

Beëindig jullie verblijf in Ronda met een bezoek aan het Casa del Rey Moro. Dit kleine paleis, dat is uitgegraven in de bergwand, heeft een prachtige terrastuin.

Romantisch Sevilla

De derde etappe van jullie romantische reis door Andalusië is de beroemde opera, die is gebaseerd op de nouvelle van Mérimée en zich volledig afspeelt in Sevilla.

Bekijk de Koninklijke Tabaksfabriek, waarin tegenwoordig de Universiteit der letteren van Sevilla is gevestigd. Op deze plek maakt Carmen voor het eerst kennis met Don José wanneer ze na een werkdag samen met alle arbeidsters naar buiten loopt.

Ga vervolgens naar de wijk Triana: de duivelse tavernes aanschouwden hier hoe Don José de schoonheid die hij uit de gevangenis had gered weer terugvindt en uiteindelijk voor haar charmes valt. Loop hand in hand door deze oude zigeunervesting en aanschouw de Puente de Isabel II, een prachtige loopbrug. Struin door de smalle straatjes die versierd zijn met prachtig keramiek en de Capilla del Carmen met haar geweldige koepel. Sluit je tocht af bij de arena van Sevilla, waar het tragische einde van het stuk zich afspeelt.

Geniet van het leven op het Andalusische strand

Komt jouw idee van romantiek meer overeen met zonnebaden en lange middagen ontspannen? Nodig je wederhelft dan uit om je te volgen voor een avontuur aan zee.

Andalusia_romantic_beach_flickr.jpg
De Andalusische kust. Foto door Romtomtom onder licentie CC BY 2.0

Je bent hier op de goede plek: Andalusië heeft veel stranden die geschikt zijn voor mooie wandelingen. Loop arm in arm langs de Middellandse Zee of de Atlantische Oceaan.

Aan de Atlantische kust kun je naar de stranden Punta Paloma (Cádiz) en El Rompido (Huelva). Deze grotegoudkleurige zandvlakten aan het kristalheldere water, zijn omgeven door duinen en pijnboombossen met heerlijke geuren. Je bent verzekerd van rust, intimiteit en een heerlijk moment samen.

Aan de kant van Almería zijn de stranden wilder, rotsachtiger en moeilijker toegankelijk. In het natuurpark Cabo de Gata bevinden zich de drie mooiste Andalusische stranden. La Playa de los muertos, het dodenstrand,heeft geen uitnodigende naam, maar is absoltuut een bezoek waard dankzij het turquoise water en de rotsformaties. De vergelijkbare stranden Los Genoveses en Monsul mag je ook niet missen.

Don Juan, de andere held uit Sevilla

Molière, Mozart en Mérimée: een paar voorbeelden van beroemde artiesten die zich hebben gebogen over het mysterie uit Sevilla: Don Juan. Stuk voor stuk hebben ze er een onverbeterlijke levensgenieter, een egoïstische, maar verleidelijke hedonist, een romantische held met veel wroeging of een rebel met een groot hart van gemaakt. Volgens de legende leefde Don Juan in de 14e eeuw. Hij was stapelgek op de dochter van een commandeur, maar na een ruzie vermoordt hij haar vader. Uiteindelijk wordt hij zelf om het leven gebracht door monniken.

Andalusië volgens romantische schrijvers

Edgard Quinet, Théophile Gauthier, Henry Swinburne: drie beroemde schrijvers uit de romantische stroming die een ware passie voor Andalusië ontwikkelden. Travels through Spain, 1775 and 1776, La découverte de l’Andalousie en Je sens brûler le nom d’Allahzijn teksten die aan de oorsprong staan van de fascinatie voor Zuid-Spanje van Europese artiesten uit de 19e eeuw.

Andalusië in het kort

Beste tijd om te gaan

Om zowel van de siërra’s als het strand te genieten, kun je het beste in mei of in september vertrekken. Dan ben je verzekerd van warmte en zon.

Vervoer

Kies voor een huurauto, bijvoorbeeld vanuit Sevilla: handig en gezellig met z’n tweetjes.

Fiets: veel routes in het binnenland zijn toegankelijk op de fiets en zijn geschikt voor sportieve stellen die houden van de natuur. Vermijd de kust, want daar rijden erg veel auto’s.

Slapen

Romantische hotels zijn volop te vinden in het binnenland van Andalusië.

Eten & drinken

La Cala: Calle Torrevigía, Benalmádena. Zeevruchten, mooi terras aan het strand, €25*

Casa Clemente:Calle San Miguel 12, Ronda. Huiselijke keuken, mooi uitzicht op de stadsmuur, menu’s vanaf €28*

Río Grande:Calle Betis, Sevilla. Een prachtig uitzicht op de Guadalquivir vanaf de wijk Triana. Ideaal voor tapas, vanaf €7*

La Sartén:Calle Esturión, Chiclana de la Frontera. Mooi strandrestaurant bij Cádiz, vanaf €20*

*Prijzen kunnen afwijken.

De liefde is een zigeunerkind

Die nooit, nooit wetten heeft gekend

Als je niet van me houdt, houd ik van je

Als ik van je houd, pas dan maar op

De beroemde opera Carmen is gecomponeerd door George Bizet, met een libretto door Henri Meilhac en Ludovic Halévy. Het mooiste voorbeeld van rasechte Andalusische romantiek.

Top 4 romantische evenementen

14 februari: vier Valentijnsdag met je snoet in de zon, als er in het gebied nog geen toerist te bekennen is. Genieten!

Juli: Fiesta de la Virgen del Carmen, de romantische heldin heeft dezelfde naam als de beschermheilige van de vissers. Grote feesten in alle Andalusische havens.

Juni: Noche Blanca del Flamenco, Cordoue, de hele nacht optredens.

September: Feria de Ronda, optochten van mooie Goyescas te paard en onophoudelijk feesten.