Terug naar resultaten

Kunst in Sevilla, olé!

Ontdek de Spaans-Moorse architectonische rijkdom van Sevilla tijdens een citytrip naar deze stad in Andalusië.

Koninklijke paleizen, gotische kathedralen en moderne kunst. De culturele hoofdstad van de regio nodigt je uit om langs de rivier de Guadalquivir te wandelen, en de wonderbaarlijk rijke kunstschatten van Andalusië te ontdekken.

 

DAG 1

De invloed van de kunst van de mudejars en Almohaden op de architectuur van Sevilla

Je eerste uitstapje in Sevilla is als een reis door de tijd. Je ontdekt hier de kunst van de mudejars (moslims) die zich tussen de 12e en 16e eeuw heeft ontwikkeld op het Iberisch schiereiland.

Wist je dat de bouw van het beroemde Alcázar van Sevilla al is begonnen in de 9e eeuw onder de Omajjaden (een dynastie in het Arabische rijk)? Om meer te weten te komen over dit imposante gebouw ga je naar de wijk Santa Cruz. Na de vernielingen die werden aangericht door een aardbeving in de 14e eeuw, hebben een aantal bouwmeesters er dit prachtige nieuwe paleis in mudejarstijl neergezet.

Betreed het paleis dat is versierd met wonderbaarlijk mooi tegelwerk. Alle vertrekken liggen rondom weelderige tuinen. Vind je de patio de las Doncellas (het hof van de jonkvrouwen) interessant? Dit is nog maar pas het begin...

Van de gotische kathedraal van Sevilla naar de Archieven van het Spaanse Rijk

Je tocht door Sevilla gaat verder met een bezoek aan de plek waar vroeger de Grote Moskee stond, een meesterwerk van Almohadekunst uit de 12e eeuw.

Ga een van de grootste gotische monumenten ter wereld binnen, de Santa Mariakathedraal. Deze werd gebouwd in de 15e eeuw, waarbij de pilaren van de oude moskee gebruikt werden. Hier is Moorse kunst gecombineerd met gotische kunst.

Beklim de 96 meter hoge klokkentoren La Giralda met haar sierlijke vier meter hoge windvaan. Bewonder in de kathedraal behalve de Vergiffenispoort en de tombe van Christoffel Columbus ook de indrukwekkende hoogte van het middenschip.

Zet je tocht door Sevilla voort met een bezoek aan de Archivo General de Indias. De hier bewaarde archieven zijn een belangrijke bron voor de geschiedenis van het Spaanse rijk van de 16e tot de 19e eeuw. Een goed voorbeeld zijn de beroemde documenten van de Consejo de Indias over de verovering van de ‘Nieuwe Wereld’.

Vlakbij ligt het Ayuntamiento (stadhuis) met zijn prachtige gevel vol bloemmotieven en sculpturen. Wandel vervolgens naar het fraaie hoofdgebouw van de Universiteit van Sevilla, waarin vroeger een tabaksfabriek gevestigd was.

Is de geheugenkaart van je fotocamera al bijna vol? Dan is het tijd om terug naar je hotel te gaan en je op te laden voor de tweede helft van je citytrip naar Sevilla.

seville-art-1.jpg
Archivo General de Indias - Foto: Bricovoyage, CC BY 2.0

DAG 2

Romeinse ruïnes van Italica en moderne kunst in Sevilla

De volgende dag ga je terug naar de wijk Santa Cruz. Dit keer ga je naar het park Maria-Luisa. Daar vind je het Archeologisch Museum van Sevilla, een van de grootste van Spanje.

In het neo-renaissancistische gebouw ontdek je de geschiedenis van Andalusië en haar bezetters, van de prehistorie tot de middeleeuwen. Bewonder de muren van de oude Romeinse stad Italica en de Fenicische schat van Carambolo met goudstukken die van minstens zeven eeuwen voor Christus dateren.

Je tocht gaat verder naar het Museo Bellas Artes, aan de Plaza del Museo. Dit oude klooster is gebouwd rondom drie binnenplaatsen. In de verschillende zalen loop je langs de geschiedenis van de Sevilliaanse kunst van de 15e tot de 20e eeuw.

Het Sevilla van de ‘levende’ kunsten, van stierenvechten tot flamenco

Tijd om in de Andalusische cultuur te duiken! Begin met een bezoekje aan het beroemde Plaza de Toros de la Maestranza. Of je nu voor- of tegenstander bent van stierengevechten, een bezoekje aan deze historische arena is zeker de moeite waard. Al is het alleen maar voor de bijzondere architectuur.

Als je er dan toch bent, kun je meteen naar het Museo Taurino (museum van het stierenvechten). Wil je er ook live bij zijn? Het seizoen begint met het Feria de Abril (april) en loopt tot en met oktober.

Het zou verschrikkelijk jammer zijn om een bezoek aan Sevilla te brengen, zonder een flamencovoorstelling bij te wonen. Het beste moment om kennis te maken met deze traditionele Andalusische kunstvorm is aan het begin van de avond.

Kies een decor: het theater, een bar of - bij een geïmproviseerde voorstelling - de straat.

Ben je in september in Sevilla? Dan heb je misschien het geluk om het grootste flamencofestival ter wereld bij te wonen: de Flamenco Biënnale die om het jaar georganiseerd wordt. Olé!

seville-art-2.jpg
Plaza de España - Foto: Edmund Gall, CC BY-SA 2.0

Mudejarkunst in Sevilla

Deze stijl valt onder de Mozarabenkunst die op het Iberisch schiereiland ontstaan is in de tijd van Al-Andalus. De grootste centra van mudejarkunst waren Toledo, Zaragoza en Sevilla. Het Alcázar is er het perfecte voorbeeld van. Het is een zeer hybride stijl die bekend staat om het geglazuurde tegelwerk, de hoefijzervormige bogen, en de versierde houten plafonds, en dat alles gecombineerd met gotische en renaissancistische kenmerken.

Top 4 evenementen in Sevilla

Maart: goede week; religieuze vieringen en processies.

April: Feria de Abril in Sevilla; muziek, festiviteiten en stierenvechten twee weken na Pasen.

Augustus: Virgen de los Reyes; viering van de beschermheilige van Sevilla op 15 augustus.

September: (elke 2 jaar) Flamenco Biënnale; concerten en wedstrijden rondom deze typisch Andalusische kunstvorm.

Sevilla in het kort

Beste tijd om te gaan

In de lente, tijdens de religieuze festiviteiten en processies, of in de herfst, om te genieten van de rijke architectuur en de mildere temperaturen.

Vervoer

Te voet. De belangrijkste culturele plekken van Sevilla bevinden zich in het historische centrum. Je kunt ze ook bewonderen terwijl je een boottocht maakt over de rivier de Guadalquivir.

Slapen

Om zo dicht mogelijk in de buurt te zijn van beroemde monumenten kies je een van de hotels in de wijken Santa Cruz of Triana.

Eten & drinken

Los Coloniales: calle Fernández y González, 36, wijk Santa Cruz

Traditionele keuken, menu’s vanaf €10*

Albarama: plaza San Francisco, 5, wijk Santa Cruz

Spaanse keuken, tapas, menu’s vanaf €12*

El Rinconcillo: calle Gerona, 40, wijk Santa Catalina

Spaanse keuken, tapas, menu’s vanaf €25*

La Azotea: calle Jesús del Gran Poder, 31, wijk El Arenal

Andalusische keuken, tapas, vanaf €15*

 

* Prijzen kunnen afwijken.