Terug naar resultaten

Barcelona: stap terug in de tijd

Wie door de binnenstad van Barcelona loopt, maakt een reis door de tijd. Maak kennis met de bewogen geschiedenis van de Catalaanse hoofdstad. Vierduizend jaar – zo lang bestaat Barcelona al. En de geschiedenis heeft de nodige sporen achtergelaten in de Catalaanse hoofdstad. Trek een paar comfortabele schoenen aan...een wandeling door de binnenstad is een echte tijdreis: van Middeleeuws Barcelona naar de Spaanse Burgeroorlog.

 

DAG 1

Rondje Middeleeuwen

Je weekendje geschiedenis van Barcelona begint op de Plaça de Catalunya. Hier waan je je echt in de Middeleeuwen, in de tijd dat de Ramblas nog een beek was die hier in zee uitkwam. Links stonden vroeger de stadspoorten. Op de plek van elke poort staat nu een vijfarmige lantaarn. Het waren de eerste elektrische lampen van de stad.

Barcelona-52302.jpg
Plaça Catalunya

Loop via de Porta Ferrisa naar de Barrió Gotíco, het historische hart van deze wijk, tot de Plaça del Pi. Daar kun je niet om de prachtige gotische kerk, Santa Maria del Pi, heen. Binnen hangt een sprookjesachtige sfeer, door het licht dat via de kleurige glas-in-loodramen naar binnen valt.

Hierna ben je vast wel aan een hapje toe: trakteer jezelf op tapas op één van de terrassen rond de kerk, of haal iets op de markt met streekproducten, die alle zaterdagen op dit plein wordt gehouden.

Ganzen in de kathedraal

Daarna loop je door de Calle Palla, langs de overblijfselen van een oude stadsmuur, die nog uit de Romeinse tijd stamt. Aan het einde van deze straat vind je de statige Kathedraal van Barcelona, Sint Eulalia. Er is eeuwenlang aan deze kathedraal gewerkt: van de dertiende tot de negentiende eeuw. En dus vind je er ook veel verschillende soorten religieuze architectuur. Bijzonder: in de klokkentoren wonen dertien witte ganzen, ter ere van de heilige Eulalia van Mérida, die stierf als martelares.

Via de Calle Bisbe kom je bij het Palacio de la Generalitat, waar de Catalaanse regering zetelt. Hier ben je middenin het gothische hart van de stad, met overal beeldhouwwerken om je heen. Sta even stil bij het beeld van Sant Jordi, de beschermheilige van Catalonië, die zijn land én de dochter van de koning beschermde tegen een afschrikwekkende draak. De Plaça Sant Jaume was ooit het forum van de Romeinse kolonie Barcino, en het is niet moeilijk je voor te stellen hoe levendig het hier in die tijd moet zijn geweest.

Al dwalend door de kronkelige straatjes loop je geleidelijk aan weer naar beneden. En daar vind je het uitnodigende terras van Café Babel waar ze de lekkerste Catalaanse gerechten serveren. Een gemoedelijk restaurant en heerlijk plekje om nog even in de sfeer van vroeger te blijven.

DAG 2

Sporen van de burgeroorlog

Wil je meer weten over de geschiedenis van Barcelona? In het Historisch Museum van Catalonië, bij de haven van La Barceloneta, vind je antwoord op al je vragen. De rest van deze ochtend staat in het teken van de Spaanse Burgeroorlog, die zich afspeelde van 1936 tot 1939 en waar Barcelona, als meest gebombardeerde stad van Spanje, zwaar onder geleden heeft.

Museu-historia-CAT.jpg
Museu d'Història de Catalunya par Anders Ekström sous licence CC BY 2.0

Loop vanaf het museum in de richting van de wijk Born, langs het Estación de Francia, dat in 1929 is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling. Het lag op een strategische plek en er is dan ook stevig om gevochten tussen de Catalaanse Republikeinen en de troepen van Franco. De reparaties aan dit gebouw laten daarvan nog de sporen zien.

Even uitrusten met wat tapas: vlakbij, in de Paseo del Born, vind je het terras van Taverna del Born.

Hierna loop je via de middeleeuwse wijk naar Plaça Sant Felip Neri. Dit is één van de mooiste pleinen van Barcelona, maar in januari 1938 werd het zwaar gebombardeerd en de littekens daarvan zijn nooit helemaal verdwenen. In de muur van de kerk zijn de kogelgaten nog te zien – zo komt deze geschiedenis wel heel dichtbij.

Schuilkelder

Ook de wijk Poble Sec heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de bombardementen in de Spaanse Burgeroorlog. Op Nou de la Rambla 169 vind je Refugi 307, een schuilkelder die tijdens de oorlog is gebouwd als bescherming tegen de luchtaanvallen. Het is een 400 meter lange tunnel en als je daar doorheen loopt, zie je voor je hoe het leven in Barcelona er in die zwarte periode uit moet hebben gezien.

Even bijkomen van al die emoties: dat kan hoog op de berg Montjuic. Neem de kabelbaan naar de top en geniet bij de Caseta del Miglia, naast de uitkijktoren, van Catalaanse gerechten, én van het spectaculaire uitzicht. Een mooi afscheid van deze stad met haar veelbewogen geschiedenis.

Het bloed van de graaf

Hij is je vast opgevallen in Barcelona: de Catalaanse vlag met zijn vier rode banen op een gele (gouden) achtergrond. La senyera gaat terug tot de elfde eeuw. Volgens één van de verhalen die erover worden verteld, heeft de Franse keizer Lodewijk de Vrome de vier rode strepen op het gele gewaad van de Graaf van Barcelona, Guifré el Pilós, getekend, met het bloed van de graaf zelf, die gewond was geraakt bij zijn poging om de keizer te redden.

Barcelona door de ogen van Woody Allen

De film Vicky Cristina Barcelona is een ode van Woody Allen aan de stad Barcelona. Sterker nog: de stad speelt er een hoofdrol. Vicky, gespeeld door Rebecca Hall, studeert hier Catalaanse geschiedenis en vertelt de kijkers dan ook van alles over de stad.

Barcelona in het kort

Beste tijd

Het hele jaar, al is het in het voorjaar en najaar natuurlijk het lekkerste weer en zijn er dan ook de meeste traditionele evenementen.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door.

Fiets: Via Barcelona Cibi kun je fietsen huren: € 7 voor 2 uur, € 15 voor een hele dag*.

Slapen

In de historische wijk La Ciutat Vella, slaap je temidden van de geschiedenis. Maar ook in de wijk Gràcia kun je prettig en betaalbaar onderdak vinden.

Eten

Café Babel: Calle Correu Vell 14

La Taverna del Born: Peseo del Born 27

La Caseta del Miglia: Mirador del Migdia, Montjuic

* De vermelde prijzen zijn enkel bedoeld ter indicatie en kunnen veranderen.

“Niet de jaren tellen, maar de wonden”

Schrijver, componist en zanger Joan Manuel Serrat is geboren in de wijk Poble Sec. Onder het regime van Franco was hij fel voorvechter van de Catalaanse taal en hij werd daarvoor ook vervolgd en uiteindelijk verbannen. Hij is een van de pioniers van het Catalaanse lied.

Top 5 historische evenementen

April: Sant Jordi, beschermheilige van Catalonië. Feest der geliefden. Hij geeft haar een rode roos, zij hem een boek

April: Feest van de Maagd van Montserrat, beschermheilige van Catalonië

Augustus: Feest van de wijk Gràcia, het populairste feest van de stad, dat zeven dagen duurt

September: Nationale feestdag van Catalonië, op 11 september, met allerlei evenementen in de Barrio Gótico

September:  Fiesta de la Mercè, feestweek ter ere van de beschermheilige van Barcelona