Terug naar resultaten

Dansend door Barcelona

Beleef een weekend vol vibes in Barcelona, de stad van de elektronische muziek. Ibiza ligt op maar een paar minuten vliegen van Barcelona en het is dus geen wonder dat talloze bekende dj’s Barcelona een grote naam op het gebied van elektronische muziek hebben gegeven. Ook in 2013 kwamen de allergrootsten, zoals David Guetta, Armin van Buuren en DJ Tiësto de nachten van de Catalaanse hoofdstad opluisteren, in de open lucht of in de trendy clubs van de stad.

 

DAG 1

Luisteren met je voeten in de zee

Als het even kan, begin je weekend dan ontspannen op het beroemde strand van La Barceloneta. Met je voeten in het zand en een cocktail onder handbereik geniet je van het uitzicht over de Middellandse Zee. Tegen het eind van de dag hangt er op het strand een lome, relaxte sfeer met de muziek uit de vele chiringuito’s, de kleine barretjes aan het water. Je kunt daar ook lekkere tapas eten.

Nu ben je helemaal in de mood om je uitgaansoutfit aan te trekken en vanaf een uur of zeven aan te schuiven in de zeer selecte Eclipse Bar, op de bovenste verdieping van Hotel W. Het is ontworpen door architect Ricardo Bofill en je treft er het neusje van de zalm uit de internationale dj-wereld, én een kaart met adembenemende cocktails.

Wil je genieten van de Catalaanse keuken, van een lekker visgerecht, bijvoorbeeld, dan kun je kiezen: Restaurante Bravo, op de begane grond van hotel W met zijn verfijnde keuken; of het populaire Can Mano, waar je ook heerlijk kunt eten, in een vrolijke, latijnse sfeer. 

barceloneta-beach-needs-credit.jpg
Plage de la Barceloneta door Moyan Brenn onder licentie CC BY 2.0

De hele nacht...of langer...

Nog steeds in de hippe omgeving van La Barceloneta, in de Olympische haven, vind je twee ware nachttempels: de Opium bar en de Shocko. Dresscode: trendy!

Wie ook nog na het aanbreken van de dag door wil feesten gaat voor de afterparty naar Row 14, iets buiten Barcelona aan de weg naar Castelldefels. Elke dag geopend vanaf 6.30 uur en je kunt er zowel binnen als buiten terecht. Probeer het eens op zondagochtend! Om er te komen hoef je alleen maar de gratis bus van de club zelf te nemen, die vertrekt op Plaça de Catalunya.

DAG 2

Picknick en muziek

Wat is er heerlijker na een lange nacht dan een ontspannen picknick met uitzicht? Op de Piknik Electro, in de tuinen van de berg Montjuïc kun je van juli tot september elke zondagmiddag luisteren naar bekende dj’s uit het internationale circuit. De muziek begint rond 13.00 uur en gaat door tot de avond valt. En zo geniet je in deze prachtige omgeving van een broodje serranoham met olijfolie en van de muziek die de dj’s je voorschotelen.

electro-disco-public-domain.jpg

Jet-set of underground?

Zin in een avond in de zwoele buitenlucht? Ga dan naar La Terazza. Hier kun je elke vrijdag en zaterdag dansen tussen de bomen, of op een balkon, vanwaar je een spectaculair uitzicht over de stad hebt.

De ware jetsetter gaat naar de beroemde Sutton Club voor een avond tussen de sterren uit Catalonië en elders. Maar eerst ga je dan de exclusieve tapas proeven bij Tickets, van de gebroeders Adrià, het beroemdste koksduo van de Catalaanse keuken.

Ook Moog en, op de eerste verdieping daarvan, het relaxte Villa Rosa zijn legendarisch. In 1915 werd op deze plek voor het eerst een Villa Rosa geopend; daar traden jarenlang de beste flamencodansers van Barcelona op, tot het cabaret in de jaren tachtig moest sluiten. Maar in 1996 richtte de opvolger, Moog, een speciale Villa Rosa-verdieping in, waar de elektronische muziek even goed is als in Moog zelf, alleen rustiger en intiemer.

Nog één laatste stap om je verblijf in Barcelona in traditie met de lokale clubbers af te sluiten: bekijk de schitterende zonsopgang vanaf het strand van La Barceloneta.

Sónar, het muziekfestival dat je niet mag missen

Elk jaar in juni swingt heel Barcelona, dankzij Sónar, het beroemde internationale festival voor elektronische muziek. In 2013 vierde dit festival zijn twintigste verjaardag en kwamen ruim 120.000 bezoekers genieten van de muziek, op het festival zelf, maar ook op allerlei andere plekken in de stad waar optredens waren georganiseerd. Overdag speelt Sónar zich af op de berg Montjuic,´s avonds gaat het verder bij conferentiecentrum La Fira de Gran Via, dat op tien minuten daar vandaan ligt. 

Barcelona door de ogen van Cédric Klapisch

De regisseur van de film L´Auberge Espagnole, van Cédric Klapisch, geeft een mooi beeld van het nachtleven in Barcelona. La Paloma, de discotheek in de wijk Raval waar een van de beroemdste scènes is opgenomen, is helaas in 2006 gesloten, maar schijnt weer geopend te worden. In de gaten houden dus...

Barcelona in het kort

Beste tijd om te gaan

Van mei tot september zijn er de meeste muziekevenementen. En dan is het weer ook ideaal voor nachtelijke optredens in de buitenlucht.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen voor 2-5 dagen, en tienrittenkaarten (T10) te koop.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door. De Nitbus heeft 17 lijnen vanaf Plaça de Catalunya

Taxi: Een ritje door Barcelona kost je ongeveer € 10. Let op dat de chauffeur de meter gebruikt!

Speciale service: zoek van tevoren uit welke clubs of festivals gratis vervoer bieden.

Slapen

In een hotel in de wijk La Barceloneta zit je dicht bij het strand. Maar ook in het oude stadscentrum of in de wijk Ciutat Vella zijn veel overnachtingsmogelijkheden.

Eten

Restaurante Bravo: Hotel Vela, Plaça Rosa del Vents, op het strand van La Barceloneta.

Can Maño: Calle del Baluard 12. Reserveren niet mogelijk.

Tickets: Av. Paralel 164, Paralelo. Online reserveren verplicht.

"Viva la vida"

Joesp "Pep" Guardiola, oud-trainer van FC Barcelona, gebruikte het nummer Viva la vida van Coldplay om zijn spelers te motiveren voor de aanvang van belangrijke voetbalwedstrijden. Sindsdien werd het het onofficiële feestlied van de club.

Een andere connectie tussen Coldplay en Barcelona is dat een deel van het album Viva la vida hier ook is opgenomen.

Top 5 muziekevenementen

April: Störung Festival, workshops en optredens met elektronische muziek

Mei: Primavera Sound, festival met voornamelijk electro

Juni: Sónar Festival

Augustus: Circuit Festival, het grootste gay festival van Europa

Oktober: Dispositiu Lem, ontmoetingen tussen experimentele muzikanten