Terug naar resultaten

In de voetsporen van Gaudí

Volg het spoor van Antoni Gaudí, een van de meest opmerkelijke Europese architecten, en je vindt het hart van Barcelona. De wondere wereld van deze grote Catalaanse architect wordt bevolkt door kleurige fantasiefiguren, geïnspireerd op de natuur. Al wandelend door de stad kom je overal zijn meesterwerken tegen.

 

DAG 1

Langs de woonhuizen van Gaudí

Dit weekend Barcelona wordt een reis door de tijd. Je gaat het werk van Gaudí verkennen, maar in omgekeerde volgorde: van zijn laatste meesterwerk tot zijn eerste experiment. En dus begin je bij zijn laatste ontwerp: La Casa Milà aan het eind van de Passeig de Gràcia. Al voor de eerste steen werd gelegd was er ruzie rond dit eigenaardige huis en toen het eenmaal af was kreeg het al snel een veelzeggende bijnaam: la Pedrera (de steengroeve).

Maar het massieve gebeeldhouwde blok is alleen maar buitenkant: binnen spelen licht en sierlijkheid de hoofdrol, dankzij de twee patio’s en het krullerige smeedwerk. Neem ook een kijkje bovenaan de trap, op het golvende dakterras.

Recht er tegenover vind je de Casa Batlló. Dit kleurige huis is een paar jaar eerder gebouwd. De golvende tegels op het dak doen denken aan de huid van een vis die glinstert in de zon. En de balkonnetjes lijken van een afstand net menselijke botten.

casa-batllo-EDAM.jpg
Casa Batlló

Loop de Passeig de Gràcia uit, in de richting van de oude stad. Zo kom je vanzelf het volgende huis tegen: Casa Calvet. Hier kun je helaas niet in, want het is nog bewoond. Maar je kunt er wel lunchen op de begane grond, geheel in de sfeer van Gaudi. 

Palau Güell

Het volgende werk op je route is het paleis dat Gaudí ontwierp voor de familie Güell. Het is een jeugdwerk, maar het talent van de kunstenaar was al duidelijk te herkennen in de gevel van steen en ijzer. Het paleis ligt vlakbij de Rambla en de familie was er zo mee ingenomen dat Gaudí jaren later ook het park met hun naam mocht ontwerpen: het beroemde Parc Güell.Geen mooier eind van deze dag dan een ijsje eten bij het schijnsel van Gaudí’s allereerste werk in Barcelona: de lantaarns van brons en smeedijzer op de Plaça Real

DAG 2

De Sagrada Familia: nooit af

De tweede dag van je Gaudí-weekend in Barcelona begint bij zijn bekendste en misschien wel meest excentrieke werk: de Sagrada Familia. Wonderlijk: binnengaan in een historisch monument, dat nog steeds in aanbouw is! Gun jezelf de tijd om alle waterspuwers en andere beeldhouwwerken te bekijken. En dan: omhoog, de torens op en alle nissen in de gevel verkennen.Het stenen bos in het schip van de basiliek is een eerbetoon aan de natuur, typisch een idee van Gaudí, die zijn basiliek nooit af heeft kunnen maken.Alles gezien... dan is het tijd voor de lunch bij Loidi, waar je de kookkunsten proeft van de beroemde chef Martin Berasategui.

dragon-parc-guell-istockphoto.jpg
Parc Güell

Parc Güell, wonderland onder de blauwe hemel

Uitgerust weer verder...Op naar Parc Güell waarop Gaudí zijn liefde voor de natuur helemaal heeft kunnen uitleven. Meteen als je er binnenkomt, zie je al hét beeldmerk van Barcelona: de beroemde kameleon met zijn kleurige mozaïeken. Wandel door naar het hoogste punt van het park en ga op een van de bekende keramieken banken aan de rand van het terras zitten genieten van het al even bekende mooie uitzicht over de stad.

Dit is meer dan een wandeling in een park, hier duik je onder in de wereld van de grote kunstenaar Gaudí. Beneden in deze wonderlijke tuin vind je net zo’n bos van stenen zuilen als vanochtend in de Sagrada Familia.

Binnenkijken bij de architect zelf kan ook in het park: het huis waarin hij de laatste jaren van zijn leven woonde, staat er namelijk ook. Het is nu een museum met veel werken van Gaudí en zijn naaste medewerkers.

Na uren rondslenteren in het park en het museum, heb je waarschijnlijk nog niet alles gezien wat de ambachtslieden hier hebben gemaakt. Kijk, voordat je weer vertrekt, daarom nog één keer vanuit het park uit over de stad in het zachte avondlicht, en over de torens van de Sagrada Familia hoog boven de zee. Geen slecht einde van je weekend Barcelona niet?!

Het leven van Gaudí

Over Gaudí doen twee verhalen de ronde die typerend zijn voor zijn leven. Om te beginnen over het rijke echtpaar dat Casa Milà door hem liet ontwerpen. Zij hebben zelf nauwelijks in het huis gewoond, gezien ze waren gedwongen het na een slepend proces aan de bank over te dragen om zijn honorarium te kunnen betalen.

In zijn laatste jaren leefde Gaudí bijna als een kluizenaar. Vlakbij Casa Calvet kwam hij uiteindelijk onder een tram terecht. Omdat hij geen papieren bij zich had werd hij niet meteen herkend. Met zijn versleten kleren en onverzorgde uiterlijk werd hij voor een zwerver aangezien. Dus werd hij niet al te snel naar het ziekenhuis gebracht waar hij na een paar dagen stierf. Pas na zijn dood werd hij herkend door de kapelaan van de Sagrada Familia.

Barcelona door de ogen van filmregisseur Michelangelo Antonioni

Profession Reporter van Michelangelo Antonioni is een thriller die in Afrika begint, en daarna een aantal grote Europese steden aandoet, zoals Barcelona. De Italiaanse regisseur koos het Palau Güell als locatie in de Catalaanse hoofdstad.  

Barcelona in het kort

Beste tijd

Van de lente tot deherfst want dan komen de gebouwen van Gaudí het mooist uit in het zonlicht.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen voor 2-5 dagen, en tienrittenkaarten (T10) te koop.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door.

Auto: parkeren in de stad is goed mogelijk, maar duur.

Taxi: Een ritje door Barcelona kost je ongeveer € 10. Let op dat de chauffeur de meter gebruikt!

Slapen

De wijk Gràcia is het beste uitgangspunt als je het spoor van Gaudí wilt volgen.

Eten

Restaurant El Casa Calvet: Casp 48

Le Loidi: Mallorca 248

“Alles staat in het grote boek der natuur... die boom bij mijn atelier, dat is mijn leermeester”

De beroemde architect Antoni Gaudí werd in 1852 geboren in Barcelona en stierf daar ook, in juni 1926. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Catalaanse modernisme. Zijn werk heeft voor de nodige controverse gezorgd maar heeft Barcelona uiteindelijk voor een belangrijk deel vormgegeven en aantrekkelijk gemaakt voor bezoekers.

Top 5 evenementen Barcelona

April: Sant Jordi, ter ere van de beschermheilige van Catalonië

Juni: Modernisme-markt in l’Eixample, tentoonstellingen en kunstmarkt in het kader van het modernisme

Augustus: Festa Major de Gràcia, feest in de gelijknamige wijk

September Festa de la Mercé, eerbetoon aan de beschermheilige van Barcelona

December: Kerstmarkt van de Sagrada Familia