Terug naar resultaten

Tapas & co in Barcelona

Met een twintig-tal sterrenrestaurants, talloze buurtrestaurantjes, overal tapas en andere heerlijkheden.... Als je van lekker eten houdt, is Barcelona de ideale bestemming. Een Mediterraans briesje, zon, strand en zee, een bruisende stad en een keuken die varieert van traditioneel tot modern. De ideale plek om te genieten van alle lekkernijen die Barcelona te bieden heeft.

 

DAG 1

Pas aangekomen? Voor je allereerste tapas in Barcelona is de bekende bar Quimet 1 Quimet, in de wijk Poble Sec de ideale plek. Je eet er staande, tussen de druk pratende stamgasten. Het moment dus voor de traditionele tentempié (blijf overeind), een snack die je zeker tot lunchtijd op de been houdt.

Om een uur of twee ‛s middags ga je naar de wijk Eixample, waar veel uitstekende restaurants te vinden zijn. Hier gaan traditionele gerechten en moderne kooktechnieken harmonieus samen. Bij El Saüc, gevestigd in Hotel Ohla, zwaait chef Xavier Franco de scepter in de keuken. Hij leerde het vak bij Santi Santamaria en is gespecialiseerd in de moderne Catalaanse keuken.

Snoep en bubbels

De nodige bezienswaardigheden achter de rug, en zin in iets zoets? Tijd voor Pastelería Bunà of Pastelería Hofman. Allebei liggen ze in de wijkBorn. Zoet speelt hier de hoofdrol. Maar het oog wil ook wat: de lekkernijen hier hebben de prachtigste vormen en kleuren.

Voor het apéritief ga je naar La Vinya del Senyor, waar je kunt genieten van de beste wijnen en cava’s (de lokale bubbelwijn), op het plein van de prachtige basiliek Santa Maria del mar.

tapas1-EDAM.jpg

Het lekkerste eten van de wereld

Dan ben je klaar voor het culinaire hoogtepunt van deze dag. En dat beleef je in één van de restaurants van de gebroeders Adrià (zie onderstaande voor meer informatie). Dit beroemde duo heeft de Catalaanse keuken een heel nieuwe betekenis gegeven en een culinair weekend Barcelona is dan ook niet compleet als je niet bij hen gegeten hebt. Hier proef je de absolute culinaire wereldtop.       

DAG 2

Zoete ochtend

De dag begint met een ontbijtje bij de chique bakkerij Crusto, in de wijk Eixample. Aanrader: de traditionele Ensalmada, een zoet broodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Mallorca. Voldaan slenter je daarna over de Ramblas de Catalunya naar de oudste markt van de stad, la Boqueria. Schiet onderweg even de Cerrer Xucià in, om naar Granja Viader te gaan. Deze melkwinkel stond aan de wieg van de Cacaolat, een koude chocoladedrank waar de Barcelonezen dol op zijn.

Culinair festijn in La Boqueria

Zodra je de Mercat de la Boqueria binnenstapt, worden al je zintuigen geprikkeld. Overal om je heen hoor je mensen druk praten en onderhandelen in deze negentiende-eeuwse markthal,  en het ruikt er naar alles wat het land en de zee te bieden hebben. Watertandend loop je langs de overvolle kramen, maar probeer je te beheersen tot je bij die van El Pinotxo bent. Daar vind je al het lekkers van de traditionele Catalaanse keuken. Aan de bar staan maar een stuk of tien krukken, en vooral rond lunchtijd kan de rij lang zijn. Hier kun je bijvoorbeeld kikkererwten met Bufarra (Catalaanse worst) eten, of zeeduivel met Vermouth. En de kans bestaat dat je buurman aan de bar een beroemde chef is: de grote Ferran Adrià en Juan Mari Arzak komen hier graag een vorkje prikken.

Catalaans dineren, een 4-stappenplan

Iets te veel gegeten? Een stevige wandeling langs de haven en over het strand doet wonderen. Daarna ben je helemaal klaar om naar de Xampanyeria te gaan. Bestel hier een fles cava en een paar van hun beroemde bocadillos (broodjes) en ontspan!

Niet ver hier vandaan, in de levendige wijk Born ligt de Gavinet. In deze bar, achter de basiliek Santa Maria del Mar hangt een gezellige sfeer. Toeristen komen er zelden, en bij je glas wijn geniet je hier van de worst en kaas waar deze wijk beroemd om is.

tapas2-EDAM.jpg

Toch liever iets zoets? Ga dan naar l’Espaisucre, in de Carrer Princesa, een merkwaardig restaurant, waar chef Jordi Butron al zijn creativiteit in de heerlijkste toetjes stopt.

Loop hierna nog even door de Travessera de Gràcia, waar je op nummer 170 de winkel Olisal vindt, een waar olijfolie-paradijs. Alles staat hier in het teken van het groene goud. Als je een mooie fles van deze Mediterrane nectar koopt, kun je ook straks thuis nog de smaak en de geur van Barcelona proeven. 

Vind een overzicht van de beste restaurants van Barcelona op Reis-blogs.nl.

Het sprookje van Adrià

De Catalaanse keuken was vrijwel vergeten, maar werd in de jaren tachtig letterlijk en figuurlijk weer op de kaart gezet, dankzij het succes van El Bulli, het wereldberoemde restaurant dat in die tijd werd gerund door de broers Ferran en Albert Adrià. Ferran is verschillende keren uitgeroepen tot beste kok ter wereld.

Hun geheim: de traditionele Catalaanse keuken gecombineerd met de  geavanceerde technieken van het moleculaire koken. Een manier van koken die het verrassen van de smaakpapillen tot kunstvorm heeft verheven.

Nu zijn er vijf restaurants in Barcelona waar je kunt kennismaken met de speciale Adrià-keuken. Ze zijn heel verschillend, van het chique Tickets tot het hippe Patka, met een bijzondere mix van smaken uit Peru en Japan.

Barcelona door de ogen van een filmregisseur

Nu we het toch over smaken en geuren hebben: de bekende film Le Parfum naar de roman van Patrick Süskind, speelt in het Parijs van de achttiende eeuw,  maar is opgenomen in Barcelona. Hier was de sfeer van het boek het meest aanwezig.

l’ambiance du roman.

Barcelona in het kort

Beste tijd om te gaan

Van de lente tot het eind van de herfst of, voor de ware gastronomen, rond de feestdagen aan het eind van het jaar.

Openbaar vervoer

Metro: zo-do 05.00-00.00 u; vr en de dag voor een feestdag: 05.00-02.00 u, za 24/24. Bij het stadsvervoerbedrijf (TMB) zijn speciale passen en tienrittenkaarten (T10) te koop.

Bus: 6.30-22.00 u; sommige lijnen rijden de hele nacht door.

Taxi: Een ritje door Barcelona kost je ongeveer € 10. Let op dat de chauffeur de meter gebruikt!

Slapen

De meeste luxe hotels in Barcelona hebben een bekende chef in hun keuken. De allernieuwste culinaire trends proef je in de wijk Sant Antoni, waar onder andere het restaurant van Ferran Adriá gevestigd is.

Eten

Crusto: València 246

Quimet i Quimet: Carrer del Poeta Cabanyes 25

El Ganivet: Carrer deis Ases 16

Xampanyera: Carrer del Reina Cristina 7

“Je moet drinken om te herinneren, en eten om te vergeten”

Manuel Vázquez Montalbán is een beroemde Catalaanse schrijver en journalist. In zijn thrillers rond detective Pepe Carvalho speelt de stad Barcelona een grote rol. Hij heeft voor zijn werk de nationale literaire prijs van Spanje gekregen.

Top 5 culinaire evenementen

Maart: Alimentaria Barcelona, internationale keukenvakbeurs

Juni tot september: de serie ‛Dineren onder de sterren’ bij het Observatori Fabra – dineren en sterren kijken door de telescoop

Augustus tot september: elke woensdag rumba en genieten van het ‛Menu sardinia’ bij de La Caseta del Migdia, hoog op de Montjuïc

September: Día mundial de la tapa, bij de San Jordi Club

Oktober: Festival de cine y gastronomia, film en eten dus, in het centrum voor hedendaagse cultuur (CCCB)