Terug naar resultaten

Mallorca voor fijnproevers

Natuurlijk is Mallorca perfect voor eindeloze strandsessies en je broodnodige portie zon. Maar vergeet niet dat je op het eiland ook je hart kunt ophalen aan lekker eten en drinken. Ontdek de meest sfeervolle restaurants en de heerlijkste hapjes met deze culinaire schatkaart.

EILANDSPECIALITEITEN

Verser dan vers

De belangrijkste ingrediënten van de Mallorquinse keuken komen van het eiland zelf. Veel finca’s (boerderijtjes) produceren op traditionele wijze de lekkerste olijfolie. De valleien van Mallorca, zoals Valle de los Naranjos (Vallei der Sinaasappels) zijn bedekt met citroen- en sinaasappelboomgaarden. Ga je op ontdekkingstocht langs de vele markten op het eiland, dan vind je een keur aan lokale producten en specialiteiten zoals kaas, wijn, ham en de vijgen in Lloret de Vistalegre. Bij de vismarkten (Llotja del Peix) halen restaurants vroeg in de morgen hun buit aan verse sardines, garnalen, scampi’s en zeebaars binnen.

8201613571_7e7e881021_o.jpg
Marktkraam met lokale producten. Foto: Click-Mallorca.com CC BY-SA 2.0

Rondje tapas

De eilandbewoners geven van generatie op generatie hun geheime tapasrecepten door. Zo heeft vrijwel elk restaurant een eigen variant van croquetas de sardinas (sardinekroketjes) op de kaart. Wil je de beroemde sabrasada (worst gemaakt van varkensvlees en paprika) proeven, dan mag je Bar Espana (1) in Palma niet overslaan. Steek vanaf Palma het eiland dwars over, voor restaurant Casa Alvaro (2) in Sollér: dé plek om de beste mojo rojo van het eiland te proeven, een pikante rode paprikasaus om je tapas in te dippen. In Felanitx kunnen fijnproevers in restaurant El Castillo del Bosque (3) hun vingers aflikken bij de llom amb col: gevulde wijnbladeren.

Nog meer lekkers

Voor liefhebbers van vlees is frit mallorquí een aanrader. De Mallorcanen zelf zijn dol op de gefrituurde mix van lam of varken. Het chique Restaurante Ciro's (4) inPalmanova, met onvergetelijk uitzicht over de zee, serveert een verrukkelijke tumbet mallorquin. Deze ratatouille is net als lasagne in laagjes verdeeld. Bij zo’n lokaal gerecht past natuurlijk een typisch plaatselijk drankje. Túnel de Mallorca is gemaakt van kruiden (o.a. anijs) die op het eiland groeien. Als zoete lekkernij is ensaimada een aanrader: een reuzelbroodje met poedersuiker. Pastisseria Ca’n Miquel (5) in Palma maakt de lekkerste!

SPAANSE KEUKEN

Sterrenstekken

Er zijn maar weinig mensen die het weten, maar op Mallorca bevinden zich op dit moment maar liefst vier restaurants met een MichelinsterEs Fum (8) van chef-kok Rafael Sánchez is er een van, en wordt wel de culinaire parel van Mallorca genoemd. Het restaurant, dat voornamelijk Spaanse gerechten serveert, is onderdeel van het beroemde The St. Regis Mardavall Mallorca Resort, waar the rich and famous vakantie vieren. Je betaalt er dan ook zomaar rond de honderddertig euro voor een gerecht.

13333947575_ee982eb3d4_o.jpg
Mallorquinse sinaasappelen Foto Anna & Michal, CC BY 2.0

Vlees noch vis

Spanjaarden zijn trots op hun vlees- en visgerechten, maar vega wint de laatste jaren aan terrein. Bij Eco Vegetaria (9) in Palma eet je al voor 7,75 euro een vegetarisch dagmenu met vooraf salade, soep of een sapje, daarna een rijstgerecht en een toetje. Wil je zelf kokkerellen, dan vind je in het winkeltje bij het restaurant ecologische streekproducten. Ook restaurant Temple Natura (10) is een plek waar vegetariërs blij van worden. Geniet hier op de schaduwrijke binnenplaats van zelfgemaakte hummus en koude yoghurt-komkommer-risottosoep.

Portie exotisch

Even geen zin in de Spaanse keuken? Op Mallorca kun je ook terecht voor een lekkere Hollandse hap of gerechten uit andere landen. Probeer bijvoorbeeld de Kafta Halabiyeh (lamsspiesjes met ui en rijst) in het Libanese restaurant Rotana (6). Heb je het warm gekregen van het culinaire schatzoeken, dan zorgt ijssalon Cala d'Ice (7) in Cala D'or voor een zoete verkoeling. Ze serveren er ook goede koffie en crêpes.

¡Hola vega

Over Mallorca waait steeds meer een ecologische en biologische wind. Stephanie Prather is een plant- en voedingsdeskundige die het tot haar persoonlijke missie heeft gemaakt om van het eiland een wereldwijd centrum voor veganisme en wellness te maken. De cursussen van haar Sabor Vegan Culinary Academy zitten meestal al maanden van tevoren vol met studenten uit heel de wereld. Geen wonder, want er wordt lesgegeven door beroemde veganistische koks. Meer informatie over de kookcursussen vind je op sabormallorca.

Vis op het droge

De vissers van Mallorca gooien hun netten vooral uit ten zuiden van Mallorca. Al op een paar kilometer uit de kust komen daar dieptes van meer dan duizend meter voor: ideaal om een maaltje verse blauwvintonijnzwaardvis en goudmakreel te vangen. Ben je dol op visspecialiteiten die je de vissers in de middag aan land hebt zien brengen, breng dan een bezoekje aan het romantische vissersdorp Cala Figuera in het zuidoosten. Hier vind je traditionele stenen vissershuisjes tegen de oevers van het fjord dat tjokvol zit metsardines. De lokale tavernes serveren allemaal hun eigen versie van sardientjes op toast, een lokaal voorgerecht.

Overnachten

In en rondom Palma vind je fijne hotels die typisch Mallorquinse gerechten in hun restaurant serveren. Er zijn zelfs wat luxere hotels die wijn uit eigen wijngaard serveren. In en om de stad kun je ook kiezen uit veel lokale tavernes.

Top 3 culinaire markten

Lloret de Vistalegre: op de markt van dit landbouwstadje vind je producten van de boeren uit de buurt. Specialiteit zijn hier vijgen. Elke maandag van 8.00 tot 13.00 uur.

Sineu: dit is sinds de 14de eeuw de populairste markt van Mallorca. Ze verkopen er groenten, fruit, olie, kaas, worst, ham, olijven en kruiden. Elke woensdag van 7.00 tot 13.00 uur.

Sóller: op de markt in het centrum van Sóller worden groenten, fruit en bloemen verkocht, maar je vindt er ook heerlijke cakes en traditionele desserts. Elke zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur.

Contacten

  1. Bar España Carrer de Can Escursac 12, Palma, +34 971724234

  2. Casa alvaro Carrer de Vicari Pastor 17, Sóller, +34 871709315

  3. El Castillo Del Bosque Carretera Felanitx (Porto colom), Felanitx, +34 971824144

  4. Restaurante Ciro's Paseo Mar 3, Palmanova, +34 971681052

  5. Pastissería Ca´n Miquel Carrer del General Riera 36, Palma, +34 971206414

  6. Restaurante Libanés Rotana Carre Sant Magí 58, Palma, +34 971286078

  7. Cala d'Ice Carrer s'Espardell, Cala D'or, +34 971643787

  8. Es Fum Carretera Palma-Andratx 19, Costa d'en Blanes, +34 971629629

  9. Restaurante Eco-Vegetaria Carrer Comte de Barcelona 26, Palma, +34 971282562

  10. Temple Natura Carrer del Temple 4, Palma, +34 971718688

  11. Lloret de Vistalegre Esglèsia square, Lloret de Vistalegre

  12. Sineu Plaça es Mercadal, Sineu

  13. SóllerGran Via, Sóller