Terug naar resultaten

5x fijne kleine steden in Spaans Baskenland

Sofie Couwenbergh

Sofie neemt je mee op haar reizen in België en daarbuiten. Haar interesse in het dagelijks leven op een bestemming, levert verrassende tips op.

Bilbao en San Sebastián zijn bekende stedentripbestemmingen in Spaans Baskenland, maar de regio verdient meer dan een kort bezoek aan alleen deze steden. Naast deze twee aandachtstrekkers zijn er immers nog tal van andere, kleinere steden waar je kan genieten van lekker eten, historische architectuur of een dagje aan het strand. Vijf tips.

1

Surfen in Zarautz

Zarautz is een toeristische badplaats die bekend staat om haar goede golven, en daardoor ook veel surfers aantrekt. In de 19e eeuw koos Koningin Isabella II de stad als haar zomerverblijfplaats, waarna de aristocraten volgden. Een overblijfsel daarvan zijn de vele statige huizen en paleizen. Het oude centrum is een gezellige mengelmoes van winkels en restaurants. Rust vind je in het duingebied aan het oostelijke uiteinde van het strand, dat tevens een bescherm reservaat is.

Foto: Pixabay


2

Hondarribia

Hondarribia ligt aan de Golf van Biskaje en je kan er dan ook heerlijk langs het water wandelen. Het is een grensstad vanwaar je met een bootje zo de oversteek kunt maken naar het Franse Hendaye. Of je neemt de gratis openbare lift naar de hoger gelegen ommuurde oude stad, waar het voormalige kasteel nu een luxehotel is. Wandel tussen kleurrijke huizen of geniet van een drankje op een van de pleinen.

Foto: r chelseth on VisualHunt / CC BY3

Een natuurfenomeen bekijken in Zumaia

Zumaia staat bekend om het natuurfenomeen van de flysch, een erg ruw uitziend soort rotsformatie die uitloopt over het strand, de zee in. De flysch in Zumaia zijn 8 kilometer lang en werden maar liefst 100 miljoen jaar geleden gevormd. Heb je genoeg van het strand? In de oude stad vind je voormalige paleizen, historische huizen, kerken en - natuurlijk - een boel restaurants.

Foto: Pixabay


4

Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz is een groene stad omringd door parken en meren. De kathedraal is er de belangrijkste bezienswaardigheid, maar architectuurliefhebbers genieten in de oude stad ook van kleinere kerken, paleizen en voormalige gildehuizen. Gotiek, Renaissance, Barok en neoclassicistische stijl - het komt allemaal aan bod. Wie 's middags honger heeft, kijkt naar de lunchmenu's die de vele kleine bars aanbieden. Voor weinig geld krijg je op deze plekken een volwaardige maaltijd.

Foto: Pixabay


5

Tolosa

Tolosa is een kleine stad met een historisch centrum dat gekenmerkt wordt door de rivier Oria die de stad doormidden snijdt. Het hele jaar door vinden er gastronomische evenementen plaats en zelfs wanneer er niets gaande is, kan je wekelijks terecht op de markt van Tinglado en andere pleinen in de stad. Er wordt niet alleen lekkers, maar zelfs levend vee verkocht. Typische producten zijn vlees aan het spit en de "Tolosa-bonen".

Foto: Manuel Farnlacher on Visual Hunt /CC BY-SAZoek naar goedkope hotels in Spaans Baskenland met Expedia

Bewaar op Pinterest: