Terug naar resultaten

48 uur culinair genieten in Bilbao

Ga er twee dagen tussenuit voor een veelbelovende reis langs de gastronomie van Biskaje. Het kleurrijke, levendige en fonkelende Bilbao heeft een traditionele en een moderne kant. Laat je verrassen door de verscheidenheid aan smaken die de geweldige gastronomie van Biskaje te bieden heeft.

DAG 1

Heerlijk eten op de markt van Bilbao

De eerste etappe van deze reis in het teken van lekker eten is de markt van la Ribera. Deze moet je gezien hebben als je geïnteresseerd bent in de lokale gastronomie.

De markt van la Ribera bestaat uit drie verdiepingen. Je vindt er allerlei verse producten zoals fruit, groente, vis, kaas en vleeswaren. Het is een fantastische belevenis van geuren en kleuren. Het water loopt je in je mond als je aanlokkelijke kraampjes ziet. Hier begint je kennismaking met de smaken van de producten uit Bilbao.

Het gebouw zoals het er nu staat komt uit 1929, maar de markt zelf is al veel ouder. Die bestaat namelijk al zes eeuwen. Deze ontmoeting met de lokale gastronomie heeft in 1990 een plaats gekregen in het Guinness Book of Records. Het was toen de meest uitgebreide en grootste overdekte markt van Europa.

 

Een rondje tapas in Casco Viejo

Na dit voorafje is het tijd om wat te proeven. In Casco Viejo (of het oude centrum) zitten meer dan 200 cafés, bars en restaurants waar je heerlijk kunt eten.

Heb je al eens gehoord van de uitdrukking ‘een rondje tapas doen’? In Spanje, en vooral in Baskenland, is dit ‘ritueel’ onderdeel van het dagelijks leven. Het is niet zomaar een maaltijd, het is ook een sociale en verenigende activiteit. In de tapasbars van Bilbao hangt een gezellige sfeer. Lijkt het net of iedereen elkaar hier al kent? Dat kan kloppen, want iedere bar heeft zijn stamgasten, hoe oud ze ook zijn.

Bij Claudio bijvoorbeeld, beter bekend onder de naam ‘Hamwinkel’, staan de fijne vleeswaren uit Biskaje in de spotlights. Ontdek de heerlijke Iberische ham en een grote verscheidenheid aan worsten, chorizo en andere delicatessen.

Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan moet je aan het eind van de dag naar Xukela. Daar proef je (onder andere) bijzondere lekkernijen met bloedworst en paprika.

spain-bilbao-food.jpg
Mercado de la Ribera - Foto: Metro Centric, CC BY 2.0

DAG 2

Sardines en vis in Santurtzi

Voor deze tweede dag ga je naar de kust. Vandaag is het tijd voor Santurtzi, een leuk vissersdorpje ten noorden van Bilbao.

In de hoogtijdagen van Santurtzi voeren er meer dan 50 boten rondom deze stad. Er werkten toen bijna 200 mannen in de visserij aan de kust. De vismethodes van Santurtzi zijn sinds de uitvinding van de stoommachine in de 20e eeuw veranderd. De tijd van hengelvissen en de traditionele boten die over de Ria de Bilbao voeren, was toen afgelopen. Tegenwoordig is er nog één exemplaar te bewonderen, de Agurtza. Deze authentieke boot maakt deel uit van het lokale erfgoed. Hij ligt in de haven en is open voor bezoekers die de houten binnenkant willen bewonderen.

Hoewel de schepen van toen Santurtzi hebben verlaten, hebben de vissers dat niet gedaan. Zij brengen nog steeds heerlijke vis naar het dorp. Je kunt er onder andere genieten van sardines, txitxarros (makreel) en ansjovis. Voor een goed beeld van de lokale specialiteiten ga je naar restaurant Batzoki. Op het menu staan iedere dag minstens twee vers gevangen vissoorten.

 

Legendarisch café in het oude centrum van Bilbao

Als je terug bent in Bilbao wandel je even door de levendige straten van het oude centrum. Vervolgens ga je naar Calle Arenal 3. Ben je klaar om opnieuw terug te gaan in de tijd? Als je voor de houten deur van Gran Café El Mercante staat, begrijp je al snel dat je naar binnen gaat in iets dat meer is dan zomaar een café. Het is een echt museum. Deze historische plek is in 1871 geopend. Aan de tafeltjes hebben al veel beroemdheden gezeten, zoals dichter en toneelschrijver Miguel de Unamuno en schrijver en politicus Vicente Blasco Ibáñez.

Tegenwoordig staan er op het menu, naast het traditionele cafémenu, een uitgebreid assortiment aan tapas en traditionele gerechten. Het is ook een perfecte plek om te genieten van een glas txakoli. Deze witte wijn uit Biskaje is fris en fruitig. Hij laat een zoete en zonnige smaak achter in je mond. De wijn past dus perfect in het plaatje van je gastronomische vakantie naar Bilbao.

spain-bilbao-food2.jpg
Vissersdorp Santurtzi - Foto: twin-loc.fr, CC BY 2.0

Je hoofd in de sterren bij Azurmendi

Het sterrenrestaurant van de Baskische chef-kok Eneko Atxa ligt een stukje buiten Bilbao en is de reis zeker waard. Het restaurant biedt een innovatieve gastronomische keuken die is geïnspireerd op de traditionele Baskische keuken. De lijfspreuk van het restaurant is: ‘van iets lokaals iets universeels maken’. Ontdek zelf of dat gelukt is.

Top 4 gastronomische evenementen in Bilbao

Mei: Feria del Pescado in Bermeo, verkoop en proeverij van vis.

Mei: Mercado Medieval in Balmaseda, ambachtelijke producten en middeleeuwse uitvoeringen.

Juni: Concurso de Pintxos in Bilbao, gastronomische tapaswedstrijd.

Juni: Día del Txakoli in Urdaibai, proeverij van kazen uit Bilbao.

Gastronomisch Bilbao in het kort

Beste tijd om te gaan

Het klimaat in Bilbao is tussen mei en oktober het aangenaamst. Dan liggen de temperaturen gemiddeld tussen 20 °C en 25 °C. Juli en augustus zijn warmer, maar ook zeer toeristisch.

Vervoer

In het centrum van Bilbao kun je alles te voet bereiken. Als je echter iets wilt doen buiten Bilbao, zoals naar het dorp Santurtzi en de kust, kun je beter gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is niet nodig om een auto te huren.

Slapen

Je kunt het beste een hotel zoeken in het oude centrum. Tussen de historische monumenten en aan de levendige straten zijn daar overal cafés en restaurants te vinden.

Eten & drinken

Azurmendi: Corredor del Txorierri, Salida número 25, Barrio Legina, Larrabetzu

Driesterrenrestaurant, keuken met Baskische invloeden, gastronomisch menu voor € 175*

Gran Café El Mercante : Arenal, 3, Bilbao

Tapas, sandwiches, burgers, dagmenu’s, compleet menu voor € 19,90*

Xukela: Del Perro, 2, Bilbao

Tapasbar, innovatieve keuken, tapas van € 2 tot € 4*

Claudio: Esperanza, 8, Bilbao

Iberische tapasbar, tapas vanaf € 2,50

 

* Prijzen kunnen afwijken.