Terug naar resultaten

48 uur in kunststad Bilbao

In de hoofdstad van Biskaje heerst een creatieve energie. Bilbao blijft je maar verrassen met zijn tentoonstellingen, concerten en toneelstukken. Ben je er klaar voor? Laat je meevoeren langs de kunst en cultuur van Bilbao.

DAG 1

Artistieke uitbarsting in het Guggenheim

Je kennismaking met de kunst van Biskaje begint op een plek die je niet mag missen, het Guggenheim Museum van Bilbao.

De inventiviteit en de creativiteit waar dit gebouw bol van staat, zijn al te zien voordat je dit ongelooflijke centrum voor moderne kunst binnengaat. Het gebouw is ontworpen door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry. Je wordt verrast door het avantgardistische ontwerp. De zilverkleurige weerspiegelingen en golvende vormen zorgen voor een futuristische uitstraling. Het gebouw past wonderbaarlijk goed in de levendigheid en het culturele gebruis waar Bilbao om bekend staat.

Ga nu naar de achterkant van het museum. Hier zie je de grootsheid en de kracht van de Vuurfontein van Yves Klein. Bewonder dit indrukwekkende spektakel, en vergeet niet om ’s avonds nog een keer terug te komen. Zo kun je dit sprookjesachtige tafereel bekijken in het nachtelijke schijnsel van Bilbao.

Een stukje verderop staat het kunstwerk Tall Tree and the Eye van beeldhouwer Anish Kapoor. Dit werk herinnert je aan de kortstondigheid van de wereld om ons heen. En wat voel jij als je naar deze 73 zilveren ballen kijkt?

De tijd tikt door en er is hier nog veel te zien. Het museum is in 1997 geopend en herbergt een grote verscheidenheid aan hedendaagse kunst. De collectie gaat terug tot halverwege de 20e eeuw en er komen continu moderne en actuele werken bij. En deze verscheidenheid trekt veel bezoekers, want ieder jaar verwelkomt het museum meer dan een miljoen mensen in de galerijen. Daar bewonderen ze de werken van onder andere José Manuel Ballester, Pablo Palazuelo en Pello Irazu.


Wandelen in de kunstwijk van Bilbao

Om deze eerste dag van je vakantie af te ronden, ga je naar de kunstwijk van Bilbao. Deze ligt rondom het museum. In deze wijk ligt ook het Maritiem Museum en de Abandoibarrapromenade.

Overal waar je loopt, zie je kunst. Je komt zowel langs musea als langs oude bibliotheken en kunstgaleries. Dit is het ideale moment om een cultureel souvenir van je artistieke bezoek aan Bilbao mee te nemen.

spain-bilbao-art-1.jpg
Guggenheim Museum - Foto: Sam valadi, CC BY 2.0

DAG 2

Azkuna Zentroa, oude wijnopslag vol kunst en vermaak

Azkuna Zentroa is een unieke plek. Waarschijnlijk is het een van de meest symbolische plekken van Bilbao. En dat is niet zonder reden.

Azkuna Zentroa is gerenoveerd door Philippe Starck. Het bevindt zich in een oude wijnopslag van meer dan 40.000 m2. Je kunt hier meedoen aan allerlei activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en vrijetijdsbesteding. In het gebouw vind je cafés, restaurants, bioscopen, concerten en tentoonstellingen. Alles is mogelijk in Azkuna Zentroa.

In de zomer kun je ook nog eens heerlijk genieten op het terras van 2000 m2. Daar zit je lekker in de zon voordat je een duik neemt in het zwembad. Profiteer ook van de vele restaurants om Spaanse culinaire specialiteiten te proeven. De allerlekkerste tapas staan voor je klaar.

 

De andere kant: alternatief Bilbao

‘s Middags ga je op weg naar de wijk Moyúa in het noordwesten van Bilbao. Dit postindustriële gebied lijkt overgenomen door kunstenaars en is constant in beweging dankzij de creativiteit en innovatie van de wijk.

In het BBK Auditorium ligt de nadruk op een kennismaking met avantgardistische en alternatieve kunst. Het doel van deze ruimte is om initiatieven binnen de stadscultuur te steunen en deze projecten in een ander licht te laten zien. Deze artistieke werken zijn vrij en gevarieerd. Het kunnen zowel concerten als toneelstukken of filmvoorstellingen zijn. Bij BBK worden ook sociale activiteiten georganiseerd. Daarnaast wordt het soms gebruikt als conferentie-, vergader- of discussiecentrum.

Een stukje verderop ligt de Hacería. Ook daar is een industrieel mechanisme gebruikt om een ‘ontwerpfabriek’ te creëren. Je vindt er clubs met verschillende thema’s, waar innovatieve en ludieke activiteiten worden georganiseerd. Het doel is om te ontwerpen en tegelijkertijd kritiek te leveren op de kunstindustrie.

spain-bilbao-art-2.jpg
Wijk Moyúa - Foto: josu.orbe, CC BY-SA 2.0

Het Arriagatheater van Bilbao

Dit indrukwekkende gebouw heeft in 1890 zijn deuren geopend. Het heeft zijn naam te danken aan Juan Crisóstomo de Arriaga, die tegenwoordig ook wel de ‘Spaanse Mozart’ wordt genoemd. In het theater worden toneelstukken opgevoerd, maar er worden ook concerten gegeven. Komt het gebouw je bekend voor? Dat kan, want het is geïnspireerd op de Opera van Parijs.

Wist je dat… Bilbao ook een filmindustrie heeft?

Ieder jaar komen in november honderden regisseurs en liefhebbers van korte films naar Bilbao. Dan vindt namelijk het festival ZINEBI plaats. Sinds de eerste editie in 1957 is het uitgegroeid tot een internationaal evenement dat sterk bijdraagt aan de wereldwijde bekendheid en opkomst van de Spaanse film.

Top 4 evenementen in Bilbao

Mei: Fantasy Film Festival, Guggenheim Museum.

Juni: White Night of Bilbao, artistieke voorstellingen, muziek en optredens in de open lucht.

Juni – juli: Kalealdia, theaterfestival en straattheater.

November: Internationaal filmfestival voor documentaires en korte films van Bilbao, ZINEBI.

Bilbao in het kort

Beste tijd om te gaan

Tussen mei en oktober is het zomer in Bilbao. Toch blijft de temperatuur zacht van maart t/m december en wordt het alleen in januari en februari echt koud.

Vervoer

In Bilbao hoef je geen auto te huren. De stad is niet zo groot en juist als je door de straten wandelt, ontdek je alle architectonische schatten. Als je moe begint te worden, kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer.

Slapen

Aan hotels geen gebrek in Bilbao. Het oude centrum is ideaal dankzij zijn centrale ligging in de buurt van de musea van de stad.

Eten & drinken

Yandiola: Plaza Arriquíbar, 4, Bilbao

Gastronomische keuken, slow food, menu’s van € 49 tot € 80*

Bascook: Barroeta Aldamar, 8, Bilbao

Innovatieve keuken met Baskische en internationale invloeden, gerechten van € 14 tot € 20*

Doma: Alameda de Mazarredo, 61, Bilbao

Baskische keuken, terras op de 7e verdieping, ongeveer € 50*

Miren Itziar: Atxuri, 17, Bilbao

Traditionele Baskische keuken, ongeveer € 30*

* Prijzen kunnen afwijken.