Terug naar resultaten

Gastronomische trip naar San Sebastian

Door de traditionele keuken en de streekproducten loopt je bij de gedachte aan San Sebastian het water al in de mond! Met meer Michelinsterren per inwoner dan welke andere stad dan ook, is San Sebastian zonder meer een ideale bestemming voor fijnproevers, en een waar paradijs voor liefhebbers van de Baskische gastronomie!

Dag 1

In San Sebastian worden je zintuigen wakker

De eerste etappe van jullie reis gaat naar de oude stad. Geniet hier van een uitgebreide verkenningstocht door de levendigste wijk van San Sebastian! Na een bezoek aan de basiliek Santa-Maria en een stop op het Plaza de la Constitución, ruiken jullie de aanlokkelijke geuren die ontsnappen uit de tapasbars van de wijk. Deze vind je op elke hoek van de straat en maken je smaakpapillen alvast wakker.

'Ir de pintxos' (een rondje tapas) is in San Sebastian een culturele en sociale aangelegenheid. Ontdek zelf alles over dit leuke gebruik dat een mix is van ontmoetingen en het proeven van tongstrelende gerechtjes.

De tapasbars in Baskenland

De pintxos, zoals ze in het Baskisch heten, zijn smakelijke voorafjes. Aanvankelijk waren het stukjes brood met kaas, vleeswaren of iets anders. Maar tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten en sommige tapas zijn bijna haute cuisine.

In San Sebastian heeft elke bar zijn eigen specialiteit. La Viña bijvoorbeeld is vermaard om de canutillos de queso y anchoa, hoorntjes gevuld met kaascrème en ansjovis, die in je mond smelten. Een stukje verderop, bij Haizea, is er zo'n enorme keuze uit pinxtos, dat je soms niet weet wat je moet kiezen. Advies nodig? De bricks de bacalao, hapjes met kabeljauw, worden zelfs in de belangrijkste lokale restaurants geserveerd. Eet smakelijk!

Schelpen en schaaldieren

Verzadigd en klaar om verder te gaan? Maak dan een wandeling over het strand van Concha en laat je verleiden tot een korte siësta om bij te komen van het eten. Uitzicht op zee, het zachte geruis van de golven; de middag is om voor je het weet...

's Avonds kun je de eerste dag in San Sebastian niet beter afsluiten dan met een lekker diner aan zee. Ten westen van de baai van Concha kun je bij het sterrenrestaurant Akelarre genieten van verse producten in een romantische omgeving. Liefhebbers van zeevruchten zullen smullen van Baskische specialiteiten van de grill.

spain-san-sebastian-gastronomy-1.jpg
Concha Strand - Foto Credit: Pixabay

Dag 2

Bezienswaardigheden op de markt la Bretxa 

De Baskische gastronomie is zo rijk door het traditionele én innovatieve vakmanschap van de chef-koks, maar ook door de versheid van de producten.  

Als je een indruk wilt krijgen van de heerlijkheden van Baskische bodem, ga dan naar de markt! Op de mercado de la Bretxa kom je, als je langs de kleurige uitgestalde waren loopt, de beste chef-koks van San Sebastien tegen. Ze komen hier om fruit, groenten, vleeswaren, vis en kaas uit de streek inslaan. Koop een stukje Idiazabal, een kaas van schapenmelk, voor de lekkere trek!

Shoppen en ontspannen in Baskenland

Geniet de laatste middag van een rondje langs de winkels van San SebastianOp zoek naar cadeautjes of souvenirs om mee te nemen? Er is keus genoeg! Als je door de smalle straatjes loopt, vind je galeries met kunst van lokale kunstenaars en kruidenierswinkels met producten van Baskische ambachtslieden. Goede adresjes voor lekkernijen om mee naar huis te nemen, zoals pantxineta (gebak van bladerdeeg met amandelen), of een fles wijn uit Baskenland.

De delicatessenwinkel Aitor Lasa Gaztategia wordt zeer gewaardeerd door liefhebbers van de Baskische gastronomie. Deze winkel heeft een enorm aanbod van traditionele producten van uitstekende kwaliteit. Ze verkopen wilde paddenstoelen, maar ook jam van appels en kweeperen. En het water loopt je alweer in de mond...

spain-san-sebastian-gastronomy-2.jpg
Panchineta - Foto Credit: M a n u e l, CC BY 2.0

"Cocinar es un acto de amor", Martín Berasategui

"Koken is een daad van liefde" zei de Spaanse chef-kok Martín Berasategui in 2006. Deze uit San Sebastian afkomstige kok, heeft grote veranderingen tot stand gebracht in de traditionele Baskische keuken, en heeft zijn sterren gekregen dankzij zijn creativiteit en zijn meesterschap. Hij is tegenwoordig een van de invloedrijkste koks van Spanje.

De gastronomische genootschappen van San Sebastian

San Sebastian is bekend om de gastronomische clubs waar je uitsluitend op uitnodiging lid van kunt worden. De leden komen regelmatig bijeen om samen te koken en te eten. Zij hebben een grote invloed op de culturele activiteiten van San Sebastian.

Wist je dat?

Bestel, om te worden opgenomen door de bewoners van de stad tijdens je ronde langs de tapasbars, een "txikito", een glaasje jonge witte wijn uit de streek. Of heb je liever bier? Kies dan een "zurito", dan krijg je een glaasje bier, net zo klein als de hapjes die erbij worden geserveerd en die je onmiddellijk verslindt.

Proost!

4 evenementen die je niet mag missen  in San Sebastian

Januari: Tamborrada; optocht met tamboers waarvan de meeste lid zijn van de gastronomische genootschappen van San Sebastian

Mei-Juni: groot zeevruchten-feest

Juli: Arroces del Mundo (rijst van de wereld); gastronomie, dans en muziek!

Augustus: Semana Grande; militair defilé, muziek, en typisch Baskische gerechten

San Sebastian, over gastronomie en in het kort

Beste tijd om te gaan

Vanwege de zachte temperatuur in Baskenland kun je het beste tussen mei en oktober naar San Sebastian gaan. Maar als je de hordes toeristen wilt ontwijken, ga dan niet in juli en augustus; het is dan wel lekker warm, maar ook veel drukker.

Vervoer

Je hebt geen auto nodig om San Sebastian te ontdekken. De mooie stad is niet heel groot en je kunt gemakkelijk overal te voet naar toe, of, zonodig gebruikmaken van het netwerk van bussen.

Vliegen & overnachten

De oude stad is een dynamische en prettig stadsdeel: denk daaraan als je je hotel uitzoekt! Als je liever een kamer met zeezicht hebt, kies dan een hotel aan de baai van Concha. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of met een tussenstop naar de luchthaven van Bilbao vliegen

Eten & drinken

Akelarre: Paseo Padre Orkolaga, 56 - Zeevruchten bereid op de grill, menu's van € 110,00 tot € 170,00 €*

Izkiña: Calle Fermín Calbetón, 4 - Tapas, Baskische specialiteiten, menu's tussen € 12,50 en € 35,00*

La Viña: Calle del 31 de Agosto, 3 - Tapas en Baskische specialiteiten, gerechten tussen € 14 en € 22*

Haizea: Calle Aldamar, 8 - Pintxos (tapas), tussen € 2,50,- en € 10,-*

*De prijzen dienen als indicatie en kunnen afwijken.