Terug naar resultaten

Van Valencia naar Andalusië: ontdek feestelijk Spanje

Een vakantie vol muziek, kleur en sangria aan de zonnige stranden van Andalusië. Spanje staat bekend om haar religieuze en culturele tradities. Deze tradities zijn tegenwoordig vaak getransformeerd tot grote populaire feesten. Volg onze reisgids om je tot in de vroege uurtjes te vermaken en de volgende dag bij te komen op de stranden van Valencia, Alicante of Málaga.

Rock, tomaten en stieren in de zee: zomer in Valencia

Een paar kilometer ten noorden van Valencia wachten de palmbomen van het strand Heliópolis in Benicassim toeristen op, die op zoek zijn naar ontspanning en rock-’n-roll. Sinds 1995 verzamelen zich hier jaarlijks populaire artiesten op de drie podia van het Festival Internacional de Benicassim en in de verschillende clubs van het festival. Een hoop internationale sterren hebben al een bezoekje gebracht aan Benicasim.

Er doen verschillende verhalen de rondte over de oorsprong van de Tomatina, maar een ding is zeker: ieder jaar in augustus zijn de straten van Buñol het decor van een gigantisch tomatengevecht. Vrachtwagens rijden rond in de stad en dumpen tonnen vruchten die niet geschikt zijn voor de verkoop. De deelnemers pakken de tomaten met veel plezier op. De regels zijn duidelijk: bescherm je ogen, knijp de tomaten kapot voor je ze gooit en verscheur de kleren van de andere deelnemers niet. Gedurende dit ongewone evenement viert het dorp de hele week feest en zijn er concerten en paellawedstrijden

Valencia_Party-culture_Flickr(2).jpg
Bous a la mar. Foto door Silvia onder licentie CC BY 2.0

In Denia springen niet alleen de toeristen die hier de zee in, maar ook de stieren zijn van de partij. Tijdens het feest van de schutspatroon in juli worden kalfjes losgelaten in het hoger gelegen gedeelte van de stad. Kinderen lopen met de dieren mee om ze naar de haven te leiden. Daar wacht een halve arena op ze die uitkomt in zee. Het doel van dit spel, dat Bous a la mar (stieren in de zee) genoemd wordt, is om de dieren in het water te krijgen. Een amusant en verfrissend spektakel.

De religieuze processies aan de kust

De Virgen del Carmen, Heilige Maagd Maria van de berg Karmel, is erg belangrijk in de Spaanstalige wereld. Ze is de beschermheilige van Chili, Peru en Bolivia. Daarnaast is ze de schutspatroon van de vissers in Spanje. Op 16 juli organiseren veel kustdorpen festiviteiten ter ere van haar. De standbeelden van de Maagd worden gesalueerd tijdens processies en vervolgens op boten gezet voor een rondvaart door de haven. De tocht wordt begeleid door vuurwerk en orkesten. Daarnaast vinden er festiviteiten plaats zoals bij elk volksfeest, waaronder de verkiezing van Miss Carmen, concerten en paellawedstrijden. De mooiste optochten vinden plaats in de regio Alicante, zoals in Torrevieja of Benidorm.

Het feest van de tenhemelopneming van de Maagd op 15 augustus wordt ook elk jaar gevierd met processies in bijna alle Spaanse dorpen. Neem een kijkje bij de overvloedige festiviteiten in Elche, Almuñecar en Motril.

Valencia_party-culture_Flickr.jpg
Moros y Cristianos. Foto door Premsa Ajuntament de Torrent onder licentie CC BY-SA 2.0

Houd je van historische reconstructies? Dan zal het grote feest Moros y Cristianos (Moren en Christenen) je zeker bevallen. Deze traditie is ontstaan in de middeleeuwen. Met het feest wordt de overwinning van christenen over de gebieden die ingenomen waren door de Moren gevierd. De inwoners worden verdeeld in twee groepen die een optocht lopen in kostuum. Vervolgens proberen ze een symbolisch kasteel in te nemen. Uiteindelijk winnen de christenen en komt iedereen bij elkaar in een bar of club. De mooiste uitvoeringen vinden plaats in de provincie Alicante, zoals in Novelda, Altea en in Alcoy, waar jaarlijks bijna 5.000 figuranten het tegen elkaar opnemen.

Andalusië en de verering van wijn en stieren

De grote ferias, volksfeesten, zijn de meest indrukwekkende feesten van Spanje. De stad Málaga slaapt niet tussen 16 en 23 augustus. Ook als je niet van stierengevechten houdt, heeft het programma genoeg voor je in petto: vuurwerk, concerten, tentoonstellingen in het museo Picasso, optochten en proeverijen. Hier zie je hoe legendarisch Spanjaarden kunnen feesten tot de zon opkomt.

Breng in het westelijke gedeelte van Andalusië een bezoekje aan Jerez de la Frontera. Deze stad was in 2014 de Europese wijnhoofdstad. Naast traditionele wijnproeverijen en rondleidingen door wijnkelders, organiseert de stad concerten, optochten en een flamencofestival in de arena.

Feest van Sint-Jan

Spanje staat op 23 en 24 juni in brand. De viering van de zomerzonnewende vindt al sinds mensenheugenis plaats. Het wordt vooral gevierd op het schiereiland. Grote vreugdevuren worden aangestoken op pleinen: houten en papieren poppen worden verbrand en gedurende de hele nacht wordt er gefeest. De feesten die in Alicante worden georganiseerd zijn het meest indrukwekkend, die mag je zeker niet missen.

De Spaanse feesten volgens Ernest Hemingway

De beroemde Amerikaanse schrijver nam in de jaren ’20 deel aan de ferias de Pampelune, in Baskenland. Hij ontdekt er een echte passie voor het stierenvechten. In het autobiografische essay Death in the Afternoon beschrijft hij de metafysische dimensie van de corrida. Hierin beschrijft hij ook het overdadige menu van het feest, een essentieel onderdeel van deze typisch Spaanse traditie

De Spaanse kust in het kort

Beste tijd om te gaan

Van juni tot september beweegt het land in het ritme van dorpsfeesten, kermissen en festivals.

Vervoer

Het openbaar vervoer,zoals de bussen en treinen, wordt in de zomer versterkt om de toeristenstroom aan te kunnen. Je kunt dus heel makkelijk van dorp naar dorp reizen als je geen auto hebt.

Slapen

Het aanbod is heel uitgebreid aan de hele kust, zowel wat betreft kwaliteit als diversiteit. Denk er wel aan om te reserveren in de dorpjes tijdens de korte periodes dat het heel erg druk is. Je vindt eindeloos veel mogelijkheden in o.a. Alicante, Valencia en Malaga

Eten & drinken

El meson de Cervantes, 11 calle Álamos, Málaga. Om een paar uur bij te komen in alle rust tijdens de feria

“A cada santo le llega su día de fiesta.”

Deze Spaanse uitdrukking betekent zoveel als “iedere heilige krijgt zijn feestdag”. In Spanje worden religie en vieringen heel serieus genomen. Zelfs het kleinste dorp heeft een beschermheilige die waakt over zijn lot. Als de feestdag van de heilige daar is, barsten de festiviteiten in alle hevigheid los.

Top 4 feestelijke evenementen

April: Moros y Cristianos, historische reconstructies in Alcoy.

Begin juli: Feest van de schutspatroon van Denia, volksfeest.

Eind juli: Internationaal Festival van Benicasim, concerten.

Augustus: Feria de Málaga, kermis en allerlei soorten vieringen.