Terug naar resultaten

Sri Lanka in het teken van geschiedenis en religies

Maak een reis door het verleden van Sri Lanka en ontdek de tempels, de koloniale geschiedenis en de veelzijdige samenleving. In het noorden van Sri Lanka vind je veel culturele rijkdommen. In Jaffna, Anuradhapura en Kalpitiya zie je de Europese, boeddhistische en Tamilinvloeden van de Parel van India. Bewonder alle verborgen schatten.

Jaffna: de Tamilstad van het noorden

Een veelzijdige stad

Je culturele reis door Sri Lanka begint in de stad Jaffna. Deze oude Tamilhoofdstad ligt in het uiterste noorden van het land. Ontdek alles over de geschiedenis van Sri Lanka in dit geweldige stukje erfgoed. Je wordt welkom geheten door het standbeeld van de emblematische Cankili II, de laatste koning van Jaffna die tevergeefs streed tegen de Portugese invasie in de 15e eeuw.

Wandel vervolgens langs de koloniale monumenten die in de stad staan. Je ziet er al snel de Indiase, Portugese, Hollandse en Engelse invloeden die overal opduiken. Je wandelt verder naar het Hollandse fort van Jaffna. Dit is in de 17e eeuw gebouwd. De muren van dit architectonische pareltje zijn versierd met koraalrots. Een lust voor het oog.

Om meer te weten te komen over de Tamilcultuur probeer je een sessie van koothu bij te wonen. In deze lokale kunstvorm worden traditionele dans, theater en muziek gecombineerd.

Nallur Kandaswamy Kovil -.jpg
Nallur Kandaswamy Kovil - Foto door Amila Tennakoon onder licentie CC BY 2.0

Jaffna, een stad die altijd herbouwd wordt

De Nallur Kandaswamy Kovil (kovil betekent tempel) is aan de god Murugan gewijd. Het is een plek die je echt gezien moet hebben tijdens je reis. Dit religieuze bouwwerk overvalt je met zijn rode en goudkleurige schoonheid. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van het Sri Lankaanse hindoeïsme. Sinds de bouw in de 10e eeuw is het gebouw maar liefst drie keer herbouwd.

Een ander cultureel symbool dat herbouwd is, is de bibliotheek van Jaffna. Dit gebouw is afgebrand tijdens de burgeroorlog tussen de Tamils en de Sri Lankanen. Unieke manuscripten van palmbladeren zijn hierdoor verloren gegaan, en hiermee ook een deel van de Tamilcultuur. Sinds de reconstructie in 2004 is de bibliotheek een belangrijke plek in de stad. De moderne architectuur en de goed gevulde collecties die dankzij giften zijn verzameld, maken het tot een unieke plek.

Sluit je bezoek aan Jaffna af met een bezoek aan Manthri Manai. Daar wachten de ruïnes van het oude Koninklijk Paleis je op.

Noordwest Sri Lanka: heilige tempels en koloniale geschiedenis

Anuradhapura: een van de mooiste boeddhistische plekken ter wereld

Ga nu naar het noorden van Sri Lanka. Hier bezoek je de heilige stad Anuradhapura, de 10e-eeuwse hoofdstad van het land. Bewonder de Maansteen met daarop prachtige gegraveerde boodschappen. Dit is de ingang van een bijzondere plek met overblijfselen van tempels, eeuwenoude kloosters, tuinen en waterreservoirs. Het zijn getuigenissen van een samenleving die 1500 jaar oud is en zeer goed georganiseerd was.

Wandel door het historische park van de heilige stad. Dit park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak een mooie tocht over de paden op bijvoorbeeld een fiets of een tuktuk (gemotoriseerde Sri Lankaanse driewieler). Onderweg moet je opletten dat je uit de buurt blijft van de apen. Die kunnen soms nogal opdringerig uit de hoek komen.

Ga nu naar de Tempel van de heilige Boom die rondom de oudste boom ter wereld (Sri Maha Bodhi) ligt. Iedere avond komen ontelbaar veel pelgrims naar deze heilige plek voor boeddhisten. Zij gaan naar de ficus waaronder prins Siddharta Gautama (Boeddha) verlichting bereikte. Meng je in de menigte om zelf ook de kracht te voelen die de boom uitstraalt.

Ruwanwelisaya -.jpg
Ruwanwelisaya - Foto door R Barraez D’Lucca onder licentie CC BY 2.0

Kalpitiya: de maritieme basis van het westen van Sri Lanka

Ongeveer 100 kilometer ten westen van Anuradhapura ligt de kuststad Kalpitiya. Vroeger was dit de maritieme basis voor de handel en de doorvoer van militairen van en naar Portugal en Holland. Deze twee landen koloniseerden Sri Lanka in de 17e eeuw.

Door de ligging op het uiterste puntje van het schiereiland Kalpitiya is deze badplaats ontzettend mooi om te zien. Wandel door de straatjes en bezoek vervolgens het Hollandse fort en de kerk die symbool staat voor de lokale katholieke invloed.

Je culturele bezoek aan Kalpitiya zet zich onder water voort. Bewonder de rijkdommen van de zee, voordat je op het strand gaat liggen en geniet van heerlijk verse kokosnoten.

Het Nallur Festival ter ere van het hindoeïsme

Ieder jaar vindt in juli en augustus het grootste hindoeïstische festival van Sri Lanka plaats in de stad JaffnaTijdens dit grote feest doen duizenden gelovigen mee aan een optocht met kleurrijke kostuums op het ritme van trommels om de god Murugan te eren. Zorg dat je dit kleurrijke spektakel kunt meemaken. Tijdens dit feest beleef je de essentie van de Sri Lankaanse cultuur.

Sri Lanka in het kort

Beste tijd om te gaan

Vlieg tussen mei en september naar Sri Lanka om te profiteren van het droge seizoen.

Vervoer

Vliegtuig: het snelste vervoermiddel, tussen Colombo en Jaffna.
Trein of bus: voor lange afstanden tussen regio’s.
Taxi of tuktuk: voor korte afstanden. 
Of ontdek Sri Lanka met een huurauto

Slapen

In een hotel in Sri Lanka, bijvoorbeeld in het centrum van Jaffna of in een hotel of bed & breakfast in Anuradhapura.

Eten & drinken

Manattrii: 250 Palaly road, Kantharmadam, Jaffna - Aziatische keuken, men’s van € 7* tot € 15*

Mangos359/3 Temple road, Nallur, Jaffna - Indiase keuken, menu’s van € 5* tot € 12*

Mango Mango: Jayanthi Mawatha, Anurâdhapura - Sri Lankaanse en Indiase keuken, menu’s van € 2* tot € 8*

Wellé Wadiya Beach restaurant: Kandakuliya, Kalpitiya - Sri Lankaanse keuken, menu’s van € 10* tot € 15*

* Prijzen kunnen afwijken. 

Top 4 evenementen in Sri Lanka

14 januari: Thai-Pongal in het hele land, viering van het Tamil nieuwjaar en de rijstteelt.

Mei: Vesak in het hele land, viering van de geboorte, het ontwaken en de dood van Boeddha. De huizen zijn versierd met decoraties en lantaarns.

Juni: Poson Festival in Mihintale, in de buurt van Anuradhapura, feesten ter ere van de introductie van het boeddhisme in Sri Lanka door Mahinda.

Juli: St. Anne’s Church Festival in Talawila, katholiek feest in de buurt van Kalpitiya.