Terug naar resultaten

Zanzibar, archipel vol romantiek

Voor de kust van Tanzania ligt de archipel van Zanzibar, een waar paradijs voor geliefden. Fijne zandstranden, azuurblauw water, groene natuur, exotische dorpjes, kortom: ingrediënten in overvloed voor een onvergetelijke vakantie met zijn tweeën. Cultuur, ontdekkingen, ontspanning.

Excursie naar Kizimkazi

Vanuit Stone Town, de grootste stad van de archipel, ga je naar het zuidelijkste puntje van het eiland Zanzibar. Daar bevindt zich het pittoreske vissersdorpje Kizimkazi. Maak samen een wandeling door dit mooie dorp. Je ontdekt er de lokale architectuur en de beroemde moskee uit de 12e eeuw.

Ga vervolgens naar het strand voor een romantische verrassing. De eigenaren van de boten van het dorp organiseren excursies langs de kust. Je kunt er bijvoorbeeld dolfijnen spotten. De beste tijd voor zo'n boeiend spektakel is vroeg in de ochtend, wanneer de zon opkomt. Later op de dag gaan deze sympathieke zoogdieren vaak op zoek naar verfrissing op de zeebodem en zie je ze niet meer aan het wateroppervlak.

Als de omstandigheden goed zijn, en jullie er niet in het paarseizoen zijn, nemen jullie zelf een duik om met de dolfijnen te zwemmen. Een unieke belevenis.

Het is ook leuk om te weten dat de schuwe bultruggen zich hier soms ook laten zien. Met een beetje geluk zien jullie er één of twee langs de boot zwemmen. Indrukwekkend.

 

Ontspanning op de stranden van Zanzibar

Vanaf het moment van jullie aankomst in Zanzibar, oefent de Indische Oceaan een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jullie uit. De bijna witte zandstranden met palmbomen op de verschillende eilanden zijn vaak uitgestorven. Ze lijken rechtstreeks van een ansichtkaart te komen.

Er zijn ontelbaar veel plekken waar je je handdoek kunt neerleggen. Maar de mooiste stranden van Zanzibar liggen aan de oostkust. De beste route loopt van Matemwe omlaag naar Jambiani. Onderweg is het leuk om bezoekjes te brengen aan Pongwe, Paje en Kiwengwa.

Ook kunnen jullie kiezen voor Kendwa, het enige strand van Zanzibar waar je de hele dag kunt zwemmen, zelfs als het eb is.

Na een heerlijk zonnebad is het tijd voor een middagje snorkelen. Je hoeft geen diepe duik te nemen om het onderwaterlandschap van het koraalrif te bewonderen. Je kunt zowel de zeebodem als de kleurrijke fauna prachtig zien vanaf het wateroppervlak. Dit is echt genieten.

tanzania-zanzibar-beach-pixabay.jpg
Strand van Zanzibar - Foto: Pixabay

Prison Island, een goed beschermd eiland

Je hebt gelijk, de naam van dit eiland is niet echt romantisch. Vroeger werden hier de opstandige slaven gevangen gehouden. Tegenwoordig is dit plekje in de Indische Oceaan een omweg echter meer dan waard. Ontdek haar geheimen, zoals de reuzenschildpad.

Prison Island is tegenwoordig een toevluchtsoord voor de Tanzaniaanse reuzenschildpad, die met uitsterven bedreigd wordt. De schildpadden komen oorspronkelijk van de Seychellen. De eersten werden geruild voor specerijen die in Zanzibar in overvloed aanwezig waren. In het midden van de jaren ’90 waren er nog slechts zeven over. Dankzij de inzet van de lokale overheid krijgen de schildpadden nu ‘individuele beveiliging’, waardoor stropers geen kans meer hebben.

Op dit moment wordt geschat dat er zeventien volwassen schildpadden op het eiland leven, en meer dan honderd jongen. Dit mooie resultaat kunnen jullie met eigen ogen zien tijdens een uitstapje naar Prison Island. Daar lopen jullie door een paradijs waar de schildpadden in hun eigen tempo en in alle vrijheid rondwandelen.

Na deze gedenkwaardige kennismaking met de ‘reuzen van Zanzibar’ genieten jullie samen van een romantisch diner met uitzicht op de Indische Oceaan. Op het menu staan mushkaki (kip- of runderspiesjes), chapati (Indiaas brood) en kachori (gerecht met gekruide aardappelballetjes). Het leven is mooi als je samen in Zanzibar bent.

tanzania-zanzibar-turtle-pixabay.jpg
Tanzaniaanse reuzenschildpad – Foto: Pixabay

De specerijen van Zanzibar

De eilanden van de archipel van Zanzibar worden niet voor niets vaak de Specerijeneilanden genoemd. Zanzibar is de grootste producent van kruidnagel ter wereld. Daarnaast staat het bekend om zijn peper, kardemom, kaneel en vanille. Maak kennis met deze specerijen en zet je zintuigen op scherp. Doe dit bijvoorbeeld bij lokale kraampjes of bij het Huis van de Specerijen in Stone Town dat vlakbij de vis- en fruitmarkt van Zanzibar ligt.

In het huis woonden vroeger specerijenhandelaren. Tegenwoordig zit er een winkel in. Stop er wat van in je koffer om thuis verder te genieten.

Top 4 evenementen in Zanzibar

Half februari: Sauti Za Busara (zoon van de wijsheid), festival van 4 dagen met traditionele dans en muziek.

Juni/juli: Internationaal Filmfestival van Zanzibar, het grootste culturele evenement van Oost-Afrika met films, theater, dans en lokale muziek.

Juli: Mwaka Kogwa, Shirazi nieuwjaar, demonstraties van traditionele vechtsporten, liederen en activiteiten.

Oktober: Eid-al-Hajj, festival ter ere van het eind van de bedevaart naar Mekka. Een religieus feest, voorstellingen en activiteiten in de dorpen.

Zanzibar met zijn tweeën, in het kort

Beste tijd om te gaan

Vanwege het equatoriale klimaat is er in Zanzibar een regenseizoen van maart tot mei. Ga dus in het droge seizoen, van december tot maart om ervoor te zorgen dat jullie romantische vakantie niet in het water valt.

Vervoer

Zijn jullie sportief? Huur dan fietsen en slinger zelf over de eilanden van de archipel. Maar wie zijn kuiten wil sparen kan ook een auto of scooter huren in Stone Town. Pas wel op, want de wegen zijn vaak in slechte staat, en men rijdt hier links.

Slapen

Wat is er nu romantischer dan een bungalow aan het water met uitzicht op een van de mooiste stranden van Zanzibar? Kies voor een accommodatie aan de oostkust, in bijvoorbeeld Paje of Kiwengwa.

Eten & drinken

Abyssinian Maritim Ethiopian traditional restaurant: Vuga Round, Stone Town‬

Afrikaanse keuken, gerechten vanaf €4*

The Rock: Michanwi Pingwe Beach, Michamvi‬

Zeevruchten en vis, gerechten vanaf €9*

Bahari Pizza restaurant: Mbuyuni, Jambiani

Italiaanse keuken, pizzeria, gerechten vanaf €9*

Loulou restaurant: Kenyatta Road, Stone Town

Belgische keuken, gekruid met specerijen uit Zanzibar. Gerechten vanaf €4*

* Prijzen kunnen afwijken.