Terug naar resultaten

5 steden in Tsjechië behalve Praag

Sandra van Bijsterveld

Sandra reist met haar gezin naar de leukste plekjes in Noord- en Oost-Europa. Buiten de vakanties zoekt ze het dichter bij huis met uitstapjes en weekendjes in Nederland.

Praag werkt als een magneet op iedereen die Tsjechië bezoekt. Maar het land heeft meer steden die een bezoekje waard zijn èn minder druk zijn. Van middeleeuws tot industrieel en van architectuur tot pils – verlaat de hoofdstad en laat je verbazen door deze ‘andere’ steden in Tsjechië.

1

Bekijk de bijzondere architectuur van Brno

Brno is de tweede stad van Tsjechië en als je van architectuur houdt, ben je hier aan het goede adres. Topattractie is Villa Tugendhat, een woonhuis van cement en staal dat zijn tijd ver vooruit was. Maar er staan nog meer staaltjes van de functionalistische bouwstijl in de stad, die je kunt bekijken tijdens een stadswandeling. De rondleidingen door Villa Tugendhat zijn regelmatig volgeboekt, dus reserveer op tijd een plekje.

Toeristeninformatie Brno, Radnická 8, Brno, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld


2

Vul je bekertje met bronwater in Karlový Vary

Ooit flaneerden de allerrijksten onder de zuilengalerijen van Karlový Vary. Nu kan iedereen een speciaal bekertje (met ingebouwd rietje) kopen en langs de kraantjes wandelen om te drinken van de weldadige bronnen. Als je (net als ik) de metaalachtige smaak van het warme water niet zo kunt waarderen, kun je ook naar het bronwater kijken. Op één plek spuit het namelijk als een geiser uit de grond.

Toeristeninformatie Karlový Vary, Lázeňská 14, Karový Vary, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld3

Struin door de steegjes en het kasteel van Český Krumlov

Český Krumlov doet denken aan Praag, maar dan veel kleiner. Het is echt onmogelijk om er te verdwalen: via de steegjes kom je vanzelf uit bij het kasteel, dat bestaat uit een reeks aaneengeschakelde gebouwen en binnenpleinen. Uiteindelijk word je beloond met het uitzicht over de kronkelende rivier waaraan dit stadje ligt. In de zomer kun je een kano huren om Český Krumlov vanaf het water te bekijken.

Toeristeninformatie, Náměstí Svornosti 2, Český Krumlov, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld


4

Bezoek de geboorteplaats van pils in Plzen

Wist je dat het woord pils afkomstig is van de Tsjechische stad Plzeň, die buiten Tsjechië vaak Pilsen wordt genoemd? Als je naar deze stad gaat, mag een bezoek aan de brouwerij dan ook niet ontbreken. Daarna kun je het beste een terrasje opzoeken op het grote plein bij de kathedraal. Daar kun je dan te midden van de gezellig gekleurde gevels naar hartenlust Tsjechische pilsjes bestellen.

Toeristeninformatie Plzeň, Náměstí Republiky 41, Plzeň, Tsjechië

Foto: Bernd Thaller on VisualHunt.com /CC BY


5

Haal je festivalhart op in het industriële Ostrava

Ooit kreeg ik van een Tsjech het advies om maar niet naar Ostrava te gaan. Daar zou ik toch alleen maar oude industrie treffen. Maar Ostrava heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om zichzelf om te dopen van grauwe industriestad tot hippe festivalstad. Industriële gebouwen krijgen een nieuwe functie en het festival Colours of Ostrava trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Kortom: Ostrava verdient zeker een (tweede) kans.

Toeristeninformatie Ostrava, Prokešovo náměstí 1803/8, Ostrava, Tsjechië

Foto: PixabayZoek naar goedkope hotels in Tsjechië met Expedia

Bewaar op Pinterest: