Terug naar resultaten

5x actief op en om het Lipnomeer

Sandra van Bijsterveld

Sandra reist met haar gezin naar de leukste plekjes in Noord- en Oost-Europa. Buiten de vakanties zoekt ze het dichter bij huis met uitstapjes en weekendjes in Nederland.

Het Lipnomeer in Zuidwest-Tsjechië is een populaire bestemming onder Nederlanders. Geen wonder, want op en om het meer is van alles te beleven – of het nu winter of zomer is. Sjouwen is niet nodig: alles wat je nodig hebt, kun je daar huren. Veel plezier!

1

Waterpret op het Lipnomeer

Het Lipnomeer ontstond ooit door de aanleg van een stuwdam. Het eilandje in het meer was vroeger de top van een heuvel en je schijnt zelfs naar een kerktoren te kunnen duiken. Om het meer schoon te houden, zijn motorboten niet toegestaan. Maar je kunt er wel zwemmen, surfen en zeilen – of een elektroboot huren, want die mogen wel het meer op.

Intersport: Lipno nad Vltavou 111,382 78 Lipno nad Vltavou, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld


2

Lipno nad Vltavou op wieltjes

Rondom het Lipnomeer is een geasfalteerd pad aangelegd waarover je een mooie route kunt volgen op de fiets of op skeelers. Je rijdt dan grotendeels langs het water en neemt bij Frymburk het pontje. Je kunt ook rollend de berg Kramolín bij Lipno nad Vltavou af: neem de kabelbaan omhoog en huur boven een step. Echte waaghalzen kiezen voor het downhill bikepark.

Lipno Servis: Lipno nad Vltavou 307,382 78 Lipno nad Vltavou, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld3

Schaatsen en skiën voor iedereen

Met 900 meter is de Kramolín bij Lipno nad Vltavou niet echt hoog te noemen, maar dat maakt dit skigebied wel ideaal voor kinderen en beginners. De skivoorzieningen in Lipno nad Vltavou zijn dan ook helemaal ingesteld op gezinnen. Extra leuk voor de vele Nederlanders die hier komen: als het Lipnomeer dichtvriest, wordt daar een lange ijsbaan aangelegd en onderhouden.

Lipno Servis: Lipno nad Vltavou 307,382 78 Lipno nad Vltavou, Tsjechië

Foto: Visualhunt


4

Wandelen tussen de toppen van de bomen

Op de Kramolín-berg bij Lipno nad Vltavou is een boomkroonpad aangelegd dat ’s zomers en ’s winters geopend is. Een rolstoeltoegankelijk pad brengt je heel geleidelijk steeds hoger, tot je ver kunt uitkijken over de boomtoppen en het Lipnomeer. Alleen voor het allerlaatste stukje moet je een kleine trap op. Je kunt dezelfde weg terug lopen, of met de glijbaan heel snel weer bij het beginpunt uitkomen.

Stezka korunami stromů Lipno (boomkroonpad Lipno): 382 78 Lipno nad Vltavou, Tsjechië

Foto: Sandra van Bijsterveld


5

UNESCO-stadje Český Krumlov

Niet ver van het Lipnomeer ligt het stadje Český Krumlov, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het stratenpatroon van Český Krumlov is sterk beïnvloed door de ligging aan een bochtige rivier, waarop je in het zomerseizoen kunt kanovaren. Vanaf de rivier loop je door smalle straatjes zo naar de burcht die boven de stad uittorent en die wordt bewaakt door beren.

Infocentrum Český Krumlov: Náměstí Svornosti No. 2, 381 01 Český Krumlov

Foto: Sandra van BijsterveldZoek naar goedkope hotels in Tsjechië met Expedia

 

Bewaar op Pinterest:

5x actief op en om het Lipnomeer || Expedia Insider Tips