Terug naar resultaten

Het actieve buitenleven in Turkije

Als je geluk associeert met wilde baaien, watersport en extreme uitdagingen, dan is Turkije de bestemming voor jou. De ongerepte natuur van Turkije heeft je op dit gebied ontzettend veel te bieden. Drie Turkse bestemmingendie je een energieboost geven.

Alaçati

De lagune van Alaçati aan de Egeïsche Zee is een goed bewaard geheim voor windsurfers. Dus, trek je surfpak aan en trotseer de wind van Alaçati (uit te spreken als ‘Alasjatee’).

Kitesurfen en windsurfen

Alaçati is hét Turkse paradijs bij uitstek voor surfers. De side-on-shore wind en het ondiepe water met aangename temperatuur zijn ideaal voor iedereen die zin heeft om het kitesurfen of windsurfen een middag te proberen. Als je in bent voor wat meer actie kun je een één-op-één cursus volgen in één van de erkende clubs van Alaçati. Misschien heb je wel zoveel talent dat je na enkele dagen kunt concurreren met ‘s werelds beste windsurfers, die in augustus naar Alaçati komen voor de PWA Windsurfing World Tour.

Windsurf.jpg
Windsurfuen in de baai van Alaçati

Bohemian chic

Alaçati biedt naast al haar sportieve mogelijkheden een chic en bohemien nachtleven. Na je freestyle avontuur op de surfplank vind je in de kronkelende steegjes met kunstgalerieën en gezellige restaurantjes, alle ingrediënten om heerlijk te flaneren. Begin met een welverdiend aperitiefje op een terras, terwijl je de laatste zonnestralen ziet verdwijnen. Als je trek begint te krijgen, is het restaurant Alancha zeker een aanrader. Dit restaurant, van windsurfkampioen Kemal Demirasal, heeft een dakterras met een prachtig uitzicht over de daken van Alaçati. Je proeft hier werkelijk het leven van een Turkse sultan.

Bozburun

Er zijn dagen waarop je er alles voor over hebt om alle drukte van het moderne leven te ontvluchten. Het schiereiland Bozburun is precies het paradijs waar je op zo’n moment naar verlangt.

De mooiste wandelingen

Vlakbij de populaire stranden van Marmaris vormt de bergachtige omgeving van Bozburun, langs de diepblauwe zee, een prachtig plaatje. In dit beschermde gebied is de natuur de baas. Volg de zigzaggende wandelpaden tussen de ceder- en naaldbossen en fruitbomen door. Droom weg bij de heerlijkste geuren van oleanders, roze laurier, tijm, rozemarijn en kappertjesstruiken en ontdek de transparante baaien en lagunes. Zelfs in de dorpen is de begroeiing weelderig en overal kom je de charmante vissersbootjes tegen. Je zult intens genieten van deze explosie van kleuren en geuren.

Watersport in het natuurgebied Bozburun

Speel voor kapitein op een houten schoener en houd de wind in de zeilen.Ontdek met je tweemaster de weelderige baaien en het kristalheldere water in de mooiste blauwtinten. Leg aan, zodat je kunt duiken, de omgeving ontdekken en vol overgave kunt genieten. Je kunt in plaats van een comfortabele vissersboot ook kiezen voor een avontuurlijke roeitocht. Maak de Lycische kust onveilig in een kajak en ga op ontdekkingstocht naar de geheime eilandjes van Turkije.

tortue verte.jpg
Turkije herbergt fantastisch onderwaterleven

Het schiereiland Datça

Het schiereiland Datça biedt vele reisscenario’s. Door de combinatie van het land en de zee verlies je onmiddellijk elk tijdsbesef.

Ontdek de ongerepte baaien

De kust van het schiereiland Datça heeft vele baaien die doen denken aan fjorden. De natuur speelt hier de hoofdrol in een heerlijk geurend landschap vol fruitbomen en naaldbossen. Geheime weggetjes brengen je naar kleine baaien waar je niet met de auto kunt komen. Neem een verfrissende duik: door de exclusiviteit waan je je bijna in Expeditie Robinson.

Het onderwaterleven

Op de zeebodem van het schiereiland Datça word je overweldigd door alle kleuren van de regenboog. Doe je duikbril en snorkel op en ga op ontdekkingstocht. Als je de smaak te pakken hebt en graag dieper gaat, kun je kiezen voor een duikcursus.

De traditionele waterpijp, een nationale sport?

Het roken van de waterpijp zou je in Turkije als een volkssport kunnen beschouwen. Er zijn gelegenheden genoeg om een trekje van de waterpijp te nemen. Deze oud-Perzische gewoonte is één van de belangrijkste tradities van Turkije. De waterpijp werd al gebruikt in het Ottomaanse Rijk, maar mag sinds de anti-rookwet niet meer worden gerookt in openbare ruimtes, zoals Turkse café’s. Een echte nargile is een leuk souvenir om thuis als accessoire neer te zetten. 

Turkije volgens Bernard Ollivier

Verre voetreis vertelt het verhaal van een reizende schrijver die maar liefst 12.000 kilometer trotseert tijdens het lopen van de zijderoute. Het eerste deel is volledig geweid aan Turkije. Dit boek brengt je, samen met de zestigjarige avonturier, van Istanbul naar de andere kant van Turkije. Met slechts een rugzak als trouwe reisgenoot levert Bernard Ollivier zich over aan zowel de gevaren als de ongelooflijke schoonheid van de natuur: Avontuur met een hoofdletter A.

Turkije in het kort

De beste tijd om te gaan

Het seizoen van april tot oktober is perfect om de Egeïsche en Lycische kust te ontdekken. Juli en augustus zijn de ideale maanden voor een strandvakantie.

Vervoer

Een huurauto is de beste keuze als je in alle vrijheid de schiereilanden Datça en Bozburun wilt verkennen. Als je de hele vakantie in Alaçati doorbrengt, kun je ook gebruikmaken van de taxi’s en dolmus (collectieve taxi’s).

Slapen

Alaçati of Cesme zijn aanraders voor liefhebbers van kitesurfen en hippe plekjes. Datça of Dalyan zijn bij uitstek geschikt als je gek bent op ruige natuur.

Eten & drinken

Restaurant Alancha: 1036 Sokak No:1. Tokoglu Mahallesi, Alaçati.

Culinarium:Liman Mevkii,Datça.

Daylan Iz Café: Ozalp Sok. No:1/A Opposite Junior Ozalp, Dalyan.

Begonville House Bar: 88, Sulungur cad, Dalyan.

Voorbereiding

Formaliteiten: geldig paspoort voor inwoners van de EU.

Medische voorzieningen: De medische voorzieningen zijn voldoende aanwezig, maar in privéklinieken kunnen de kosten oplopen. We raden aan om een repatriëringsverzekering af te sluiten.

“Ik keek onbeweeglijk naar de hemel
En ging vervolgens zitten, vervuld met respect
tegen de witte muur
Ik verroerde me niet
Een ogenblik zonder gevecht, vrijheid of vrouw
De aarde, de zon en ik
Ik ben gelukkig.”

De beroemde Turkse dichter Hazim Hikmet had, zoals te lezen is in deze dichtregels, een enorme passie voor de aarde en de natuur van zijn land.

Top 4 sportevenementen 

Maart: Badem Altin Film Festival, filmfestival in Datça.

April: Festival van de Natuur en de bruikbaarheid in Datça, verzamelen van dingen in de natuur.

Augustus: Wereldkampioenschap windsurfen PWA in Alaçati

Oktober: International Bodrum Cup, racing regatta.