Terug naar resultaten

Liefdesnestjes in Turkije

Ontdek drie idyllische omgevingen om jullie liefde te bezegelen onder de Turkse zon. Dorpen waar je de smaak van romantische wandelingen te pakken krijgt, wilde baaien met kristalhelder water en eilanden met heerlijke bedwelmende geuren: in Turkije zijn alle ingrediënten zijn aanwezig voor een vakantie met je liefde. Wacht niet langer en vlieg samen naar de Turkse zon.

Datça old city.jpg

Leuke winkeltjes en chique restaurants

De trendy winkeltjes van Alaçati, met haar prachtige zijden kaftans en de bohemien sieraden,toveren een glimlach van oor tot oor op je gezicht.

Met al die mediterrane, biologische en fusiongeuren in de lucht, loopt het water je al snel in de mond. Dit is het moment om naar een van de vele restaurants te gaan. De restaurantjes van Alaçati zijn vaak zo goed dat de beste restaurants van Istanbul er jaloers van worden. Voor een perfecte romantische setting kies je voor gezellig en intiem comfort in een van de vele boetiek-hotels. Deze vind je in de smalle straatjes van het dorp. Het lijkt wel een oriëntaals sprookje..

Het schiereiland Datça

Het schiereiland Datça, de Lycische kust en de naar kreupelhout geurende heuvels,waren tot voor kort een onontdekt paradijs. Je vindt hier geen beton en massatoerisme, maar de betoverende wilde en authentieke natuur van Turkije. Voor natuurliefhebbers is dit een droombestemming.

Verstoppertje spelen in de baaien

Je hoeft hier niet op zoek te gaan naar een hotel met zwembad, want Datça heeft iets veel mooiers: de ultieme luxe van baaien in de wilde natuur met kristalhelder water. De baaien worden omringd door olijvenplantages, pijnboombossen en heuvels die uitkijken over de Middellandse Zee. Deze baaien zijn ideale liefdesnestjes voor geliefden buiten het zicht van anderen.

Houden jullie meer van goudkleurige zandstranden? Kies dan voor een idyllisch strand of een badplaats: op het schiereiland Datça vind je het allemaal.

Ruines de kekova.jpg
Kalekoy

Ontspannen in het oude centrum van Datça (Eksi Datça)

Het oude centrum van Datça wordt gekenmerkt door stenen muren en huizen die verborgen zijn achter planten. Het dorp is ideaal voor romantische wandelingen. Aan de rand van de vissershaven nodigt de geur van verse vis uit om te proeven van een gebakken visje. Winkeltjes, terrassen en restaurants houden jullie vervolgens bezig tot de avond valt.

Een bezoek aan Knidos bij zonsondergang

Spreekt een reis naar het verre verleden van de Griekse oudheid je aan? Ga dan naar Knidos, op de punt van het schiereiland Datça. De welvarende stad uit de oudheid heeft haar architectuur te danken aan een zekere Sostratos, die ook de vuurtoren van Alexandrië heeft ontworpen. Geniet van de laatste zonnestralen die neerdalen op de goudkleurige stenen van de tempel van Aphrodite en maak van de gelegenheid gebruik een kus te stelen van je eigen godin van de liefde.

De baai van Kekova

Als jullie een liefdesnestje geheel voor jullie alleen willen, gaan jullie naar de baai van Kekova, die bij toeristen nog vrij onbekend is.

Varen naar het wilde eiland Kekova

Vertrek met een boot vanaf Kas, Uçadiz of Demre en gooi de trossen los.

Het eiland Kekova viert de samenkomst van aarde en zee. Het wordt omgeven door de overblijfselen van een gezonken Lycische stad uit de 4e eeuw voor Christus. Ga op ontdekkingsreis in dit onvergetelijke landschap en neem een duik in het kristalheldere water van de baai van Kekova.Een onvergetelijke ervaring.

Rondstruinen in karakteristieke dorpen

Tegenover het eiland Kekova ligt Uçagiz. Deze authentieke stad ligt in een baai die wel het einde van de wereld lijkt. Hier en daar zijn er Lycische overblijfselen te vinden. Het dorp leidt je weg van het massatoerisme. Hetzelfde geldt voor Kalekoy, dat alleen te bereiken is over het water. Het romantische uitzicht dat zich voor je uitstrekt vanaf de ruïnes van het kasteel laat de tijd even stilstaan. 

Turkije volgens Orhan Pamuk

Het museum van de onschuld is het verhaal van de liefde tussen de rijke Kemal en de arme Fusun. Hun relatie wordt verhinderd door de familie en een gearrangeerd huwelijk. Het drijft de twee hoofdpersonages uit elkaar, zonder dat Kemal de passie voor zijn geliefde verliest. Zijn enige troost: de objecten die hem herinneren aan Fusun bij elkaar brengen. Orhan Pamuk, beloond met de Nobelprijs voor de literatuur in 2006, geeft je niet alleen een realistisch beeld van de Turkse maatschappij, maar vertelt ook een prachtige verhaal over een onmogelijke liefde.

Kusjes uit Turkije

Zegt de naam Tarkan je iets? Als er geen lampje begint te branden, luister dan naar de hit Simarik, oftewel het kusjeslied. Het nummer had veel succes buiten de Turkse grenzen in 1999. Begint er al wat te dagen? Tarkan is een echte popster in Turkije. De knappe zanger werd zelfs ‘de Ricky Martin van de Bosporus’ genoemd door de pers. Zijn muziek brengt oriëntaalse geluiden samen met rock.

Turkije in het kort

Beste tijd om te gaan

De beste tijd om in Zuid-Turkije te verblijven is van april tot oktober.

Vervoer

Om een route langs de kust te maken, kies je voor een huurauto. Binnen de stad zijn taxi’s en dolmus, de collectieve taxi’s, betere opties.

Slapen

Voor een bohemien-chique reis slaap je in Alaçati. Verblijf in Datça of Kas om de natuurlijke kant van Turkije te zien.

Eten & drinken

Pla’Ce: Tokoglu mah. 1044 sok. No:4, Alaçati.

L’Escargot: 10, Cumhuriyet Cad, Alaçati.

Culinarium: Liman Mevkii, Datça.

Yakamengen: 70, Yaka Koyu, Datça.

Voor vertrek

Formaliteiten: een geldig paspoort voor staatsburgers van de Europese Unie. Een visum is niet nodig.

De deur is gesloten:

je moet hem openbreken.

Jij bent wie ik wil:

dat het leven zo mooi is als jij

vriendelijk

en vol liefde…

Ik weet dat het nog niet voorbij is,

het banket van de ellende.

Maar het zal eindigen…

Deze regels zijn geschreven door Nazim Hikmet, een van de bekendste dichters uit de Turkse literatuur. Hij schrijft zijn lyrische gedichten, getiteld Gedichten van 21 tot 22 uurvoor zijn geliefde Piraye in de gevangenis. 

Top 4 romantische evenementen

Maart: Filmfestival Altin Badem: filmfestival in Datça.

April: Festival van de Natuur en bruikbaarheid (Datça); verzamelen van natuurlijke objecten.

Juli: Jazzfestival:genieten van jazzmuziek in Alaçati.

Augustus: Wereldkampioenschap windsurfen (Alaçati).