Terug naar resultaten

Turkije voor nieuwsgierige kinderogen

Turkije is een vakantieparadijs voor kinderen. Luieren, varen op het turquoise water en de vele sportieve activiteiten: iedereen, jong en oud, zal zich hier optimaal vermaken. Vanaf Amsterdam vlieg je al binnen 3,5 uur naar Turkije, dus waar wachten jullie nog op?

De stranden in Bodrum

Deze historische stad met haar mediterrane klimaat wordt wel gezien als het Saint-Tropez van Turkije. Een vakantie in Bodrum zou zomaar lichte jaloezie bij vrienden en kennissen kunnen opwekken.

Het genot van nietsdoen

Ver weg van de dagelijkse drukte is het goed toeven op het strand van Bitez. De kinderen kunnen heerlijk spelen in de ondiepe, lauwwarme zee, terwijl de zon zorgt voor een mooie bruine teint en de nodige vitamine D.

Als je even behoefte hebt aan tijd voor jezelf, is de kinderclub van het hotel de perfecte uitkomst. De kinderen worden er volop vermaakt met activiteiten als beachtennis, beachvolley, speurtochten en knutselworkshops. Veel nieuwe vrienden en grootse avonturen liggen in het verschiet.

Sportieve vakantiepret

Turkey_Family_Bodrum_Fotolia.jpg
Genieten van de prachtige kust in Bodrum

Het schiereiland Datça

Ben je even klaar met de zandstranden? Neem dan de veerboot naar het schiereiland Datça. Je belandt hier midden in het ruige landschap dat begroeid is met struikgewas en heerlijk geurende bloemen. Er is plek genoeg om te relaxen en verstoppertje te spelen in een van de 52 baaitjes met het prachtige, heldere water op de achtergrond. Daarna is het tijd om het kustdorp Datça te verkennen.Het is een aanrader om hier de onvergetelijk lekkere garrigue-honing te proeven.

Als de schemering valt

Een avondwandeling in de haven, bolletjes schepijs en een bezoek aan de oosterse bazaar zorgen voor het ultieme vakantiegevoel.

Een gület cruise

Maak met z’n allen een onvergetelijke cruise van een halve dag of meerdere dagen in een houten gület. Vanaf het traditionele, houten motorjacht geniet je met je gezin van een zonovergoten avontuur.

Varen op een gület

Deze traditionele vissersboot wordt ook wel een schoener genoemd. In deze charmante tweemaster, met motor, maak je een relaxte tocht over de turquoise zee.

Geniet van de overweldigende natuur, de helderblauwe zee en de verse vis die aan boord wordt bereid door de scheepskok. De bemanningsleden laten je kennismaken met adembenemend mooie spots. De kinderen voelen zich even echte zeilers en hebben de tijd van hun leven.

De Turkse natuur

Vanaf het dek van de boot geniet je van de schoonheid van de turquoise kust en kies je de mooiste baaien, verborgen plekjes en historische plaatsen uit om aan te leggen. Echt een must: aanmeren in een idyllische baai die enkel per boot bereikbaar is, voor een exclusieve duik. Zodra de motor uit is en enkel het geluid van het water en gelach van de kinderen hoorbaar is, wens je dat dit moment een eeuwigheid zou duren.

Pamukkale

Het prachtige kasteel Pamukkale is een locatie die je absoluut niet mag missen. Jaarlijks trekt dit kasteel vele bezoekers, omdat mensen dit fenomeen met eigen ogen willen zien. Een geslaagde trip voor jong en oud. 

Bassins de Pamukkale.jpg
Kalksteenterrassen in Pamukkale

Het ‘katoenkasteel’

Pamukkale heeft als bijnaam het ‘katoenkasteel’. Het kasteel is in de loop der eeuwen op een natuurlijke wijze ontstaan. De terrassen zijn gevorm door het kalkhoudende warme water, dat afzettingen vormt tegen de klif. De kalksteenterrassen op de bergwand zijnzeker een bezoekje waard. Deze bezienswaardigheid is vooral indrukwekkend op het moment van zonsopkomst of zonsondergang. De spierwitte terrassen krijgen dan de meest sprookjesachtige kleuren.

De antieke stad Hiërapolis

In de oudheid waren de 17 warmtebronnen van Pamukkale al ruimschoots bekend. In de 11e eeuw v. Chr. werd in de heuvels van Pamukkale de Hiërapolis gevestigd. De Romeinen en Byzantijnen gaven hun eigen draai aan de plek en bouwden er theaters,tempels en kerken. Vandaag de dag zijn de ruïnes van de gebouwen nog steeds te vinden dichtbij de warmwaterbronnen en graven van martelaars.

Wellness

Wil je zwemmen en relaxen in water met een temperatuur van 37°C en omringd door antieke zuilen, net zoals Cleopatra deed? Geniet van deze bijzondere ervaring terwijl de kinderen zich vermaken tussen de bubbels. Turkije weet hoe ze je kan laten ontspannen.

Oudheden ontdekken in Bodrum

Bodrum, het voormalige Halikarnassos, herbergde één van de 7 wereldwonderen. Het mausoleum van Halikarnassos doet niet onder voor de graftombe van koning Mausollos, die heerste over Carië (een afgescheiden provincie van het Perzische rijk) tussen 370 en 352 v. Chr. Je hoeft niet te zoeken naar het mausoleum, want het is helaas verloren gegaan tijdens een aardbeving in de 15e eeuw. Na deze natuurramp gebruikten de ridders van de Orde van Malta de stenen van het mausoleum om de burcht vanBodrum mee te bouwen. De term ‘mausoleum’ wordt nog tegenwoordig nog steeds gebruikt en vindt zijn betekenis dus in het graf van koning Mausollos. 

Turkije in het kort

De beste tijd om te gaan

De periode tussen april en oktober is bij uitstek geschikt voor het verkennen van de Turkse zuidkust.

Vervoer

Om het kustgebied tussen Izmir en Antalya te verkennen is een huurauto ideaal. In de steden zijn taxi’s ook een handig vervoermiddel.

Slapen

Bodrum is een aanrader voor een strandvakantie met het hele gezin en het ideale vertrekpunt voor een zeilcruise. Vanuit Kuşadasi kun je een uitstapje maken naar Pamukkale voor een excursie van 1 of 2 dagen.

Eten & drinken

Demeter restaurant: OmurçaMah. Dere Sok. No. 45, Bodrum.

Avlu bistro bar: Ataturk Cad. Sanat Okulu Sok. No:14,Bodrum.

Dadem K restaurant: Kahramanlar Cad. No. 2, tegenover de oude poortKusadasi.

Kayaş restaurant: Kale Mah. Ataturk Cad. No.3,Pamukkale.

Voorbereiding

Formaliteiten: geldig paspoort voor inwoners van de EU.

Medische voorzieningen: De medische voorzieningen zijn voldoende aanwezig, maar in privéklinieken kunnen de kosten oplopen. Je kunt er daarom voor kiezen om een repatriëringsverzekering af te sluiten.

"Ik herinner me onze schoolexcursies. De geschiedenisleraar liep in korte broek, met een strooien hoed op, om de de ruïnes heen, en zette om de haverklap zijn zonnebril af om elke steen te onderzoeken. Hij werd lyrisch als hij ergens half-gewiste karakters of een oude inscriptie had gevonden, alsof hij een kostbare schat had ontdekt."

Nedim Gürsel, Turkse schrijver en directeur van het onderzoeksinstituut CNRS, deelt zijn herinneringen in zijn boek De reis naar het hart van Turkije.

April: Festival van Natuur en bruikbaarheid in Datça; natuurlijke voorwerpen verzamelen.

Augustus: International Dance Festival, dansen in de schijnwerpers in Bodrum.

September: Marmaris Tango Festival, tangodemonstraties.

Oktober: Internationale Cup voor schoeners, een spannende regatta in Bodrum.