Terug naar resultaten

Het beste van Londen

Schitterende musea, gezellige markten, weelderige parken en beroemde monumenten: Welcome to London! In één weekend alle toeristische hoogtepunten van de Britse hoofdstad meepikken, van de nieuwste expositie tot de beste plek om te shoppen: het kan, als je het slim aanpakt. Deze gids helpt je op weg.

 

DAG 1

Londen tour

Je weekend Londen begint met een sightseeing tour per open bus. Zo zie je veel van de stad en komt je langs alle belangrijke attracties. Stap in bij de City Sightseeing Worldwide die vertrekt vanaf Piccadilly Circus en laat je rondrijden langs Hyde ParkOxford StreetCovent GardenSt Paul’s Cathedral, de London EyeLondon Bridge en nog veel meer niet te missen hoogtepunten.

Koninklijke lunch

Daarna weet je precies welke monumenten je van dichtbij wilt bekijken. En dan begin je natuurlijk bij het beroemste van allemaal: Buckingham Palace. In de zomer kun je dit koninklijke paleis bezoeken, en elke dag om 11.30 uur de wisseling van de wacht meemaken. Dit laatste gebeurt de rest van het jaar om de andere dag. Tijd voor de lunch: middenin het koninklijke St James Park vind je Inn The Park, waar je terecht kunt voor een prima tomato soup met bacon crumble

Duister Londen: van Jack the Ripper tot de martelkamers

Loop een stukje langs de Theems, en neem dan de Westminster Bridge naar de overkant. Vergeet niet vanaf de brug het klassieke plaatje vast te leggen: van hier heb je goed zicht op de Big Ben en Palace of Westminster, waar het Engelse parlement zetelt. Aan de andere kant van de Theems kun je niet om dat beroemde reuzenrad heen: The Millennium Wheel ofwel The London Eye

london-eye.jpg
London Eye

Je kunt hier ook onder de grond: in de London Dungeon verbeelden acteurs de duistere kanten van Londens verleden. Zo kom je Jack the Ripper tegen, Sweeney Todd en allerlei andere schurken, en je ziet hoe Londen eruitzag tijdens de grote pestepidemie van 1665.

Tot slot steek je weer de Theems over, maar nu via de Tower Bridge, hét herkenningspunt van Londen. Aan het andere eind ligt het imposante fort van de Tower of London. Hier kun je een blik werpen op de Britse kroonjuwelen, maar kun je ook in de martelkamers en de oudste kapel van de stad: St Johns Chapel. Een historische plek: een groot deel van de Britse geschiedenis heeft zich hier afgespeeld.

DAG 2

Kunst en shoppen

De tweede dag van je weekend Londen begint in het museum. Bij Tate Britain bijvoorbeeld met zijn prachtige collectie moderne kunst. Of bij The National Gallery of British Art, met werken van beroemde Britse kunstenaars als William Blake en Thomas Gainsborough.

En dan is het tijd om te gaan shoppen! Op zoek naar typisch Engelse producten? Ga dan naar de markt van Covent Garden waar je onder meer de beroemde cheddar cheese vindt. Vandaar loop je Oxford Street in met zijn 3000 winkels.

Je bent niet in Londen geweest als je niet ergens fish and chips hebt gegeten en een prima plek om met dit klassieke gerecht kennis te maken is de Golden Union Fish Bar.

Beroemdheden spotten

Genoeg energie opgedaan voor een wandeling? Loop dan naar de volgende attractie: Madame Tussauds. Hier kom je binnen een half uur alle beroemdheden van de wereld tegen – in was. Dit is dus je kans om je samen met je idool te laten fotograferen…

Beroemd is ook het volgende koninklijke park op het programma: Hyde Park. Vlakbij de ingang vind je het allereerste Hard Rock Café ter wereld, op Old Park Lane. Er is een klein, bijzonder museum in gevestigd. Een prima plek dus om even uit te rusten en iets te drinken.

hyde-park.jpg
Hyde Park

Luxe en moord

Flaneer langs de oevers van de Serpentine, voordat je het park weer verlaat om naar Brompton Road te gaan, een paar straten verderop. Want bij een weekend Londen hoort een bezoek aan het beroemdste warenhuis ter wereld: het chique Harrods. Dwaal over de vijf etages vol luxe, van parfums tot oosterse kruiden, van theeservies tot diamanten.

En dan is er nog één ding dat je gedaan moet hebben, voor je weer uit Londen vertrekt: een ritje met een echte Black Cab. Vraag aan de chauffeur of hij jullie naar Northumberland Street brengt en afzet bij de Sherlock Holmes Pub. En zo, onder het wakend oog van Sir Conan Doyle, geniet je van je laatste Londense apple pie.

Nog meer Londense bezienswaardigheden checken? Check de tips op Reis-blogs.nl.

De Londense taxi

Ze zijn een symbool van Londen, net als de Big Ben en de rode dubbeldekker: de black cabs. Er rijden er zo’n 18.000 door de Londense straten, dus geen wonder dat je er altijd wel een paar tegenkomt. Een vrije cab herken je aan het verlichte gele bordje op het dak. Niet iedereen mag zomaar deze klassieke taxi besturen. Chauffeurs moeten een loodzwaar examen afleggen voordat ze hun Green Badge krijgen. En die is dan maar drie jaar geldig….

Londen door de ogen van Richard Bryant

In het voorwoord van London, het boek van de bekende Britse fotograaf Richard Bryant, wordt de stad omschreven als een labyrint van steen en vlees, een doolhof waarin zelfs de meest doorgewinterde Londenaar verdwaald raakt…’ Maar met dit boek in de hand kún je niet meer verdwalen. De prachtige foto’s nemen je mee langs alle plekken in de hoofdstad die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Van begin maart tot eind september is het prettig in de stad. Het wordt er zelden warmer dan 25˚C en het weer is er over het algemeen goed. De rest van het jaar regent het er vaak en in de winter kan er een kille wind waaien.

Vervoer

Te voet: dat is het goedkoopst en de belangrijkste attracties liggen niet ver van elkaar

Hop On/Hop Off bus:  je kunt een kaart kopen die drie dagen geldig is. De bussen brengen je van de ene attractie naar de andere

Metro: ma t/m za 5.00–0.00 u; zondag beperkte dienstregeling

Slapen

Wil je in de buurt van de bekendste attracties logeren, zoek dan bijvoorbeeld een hotel in Westminster.

Eten

Inn The Park: St James’s Park

The Wolseley: Piccadilly 160

Golden Union Fish Bar: Poland Street 38

“Ik heb evenveel kans om eerste minister te worden als om onthoofd te worden door een frisbee of Elvis tegen te komen”

Boris Johnson is sinds mei 2008 burgemeester van Londen. Hij is in New York geboren, maar zijn ouders zijn Engels. ‛Boris de clown’ wordt hij wel genoemd in de Engelse schandaalbladen, vanwege zijn practical jokes die niet altijd in goede aarde vallen. Een van zijn belangrijkste prioriteiten is de veiligheid op straat, hij wordt dan ook geregeld op de fiets gesignaleerd.

Top 5 evenementen

1 januari: New Year’s Day Parade

Mei: Museumnacht

Juni: Trooping the Color, optocht van de koninklijke wachters

Juli tot oktober: Buckingham Palace open voor het publiek

September: Open House London, gratis toegang tot monumenten en ander erfgoed