Terug naar resultaten

Londen in de voetsporen van Sherlock Holmes

Nog steeds waart de geest van de beroemdste Britse detective door de straten van Londen…. Tenminste als je er oog voor hebt. Volg in Londen het spoor van Sherlock Holmes, zijn trouwe assistent Watson en natuurlijk van hun schepper Conan Doyle. Van Scotland Yard tot Piccadilly Circus, langs puzzels en mysteries – dit wordt een spannend weekend Londen!

 

DAG 1

Ontmoet Sherlock Holmes

Begin je Sherlock Holmes-weekend in Londen met een ritje in de ondergrondse. Stap uit bij station Baker Street, in de wijk Marleybone: hier woonde de held van Conan Doyle. Recht tegenover het metrostation op Marleybone Road loop je tegen het bronzen beeld van de speurder zelf aan. Dit standbeeld ter ere van de beroemde romanfiguur werd in 1999 aan de stad geschonken.

sherlock-statue-needs-credit-lookEDAM.jpg
Sherlock Holmes. photo door Alamy

Op zoek naar de Hound of the Baskervilles

Op Bakerstreet 221 kun je bij het Sherlock Holmes Museum een kijkje nemen in de appartementen van Holmes en Watson – die zijn hier namelijk nagebouwd. Het bureau van de detective ligt erbij alsof hij er nog steeds elke dag aan werkt!

Hierna ga je door naar Northumberlandstreet, op zoek naar de Hound of the Baskervilles. Het herenhuis waar Conan Doyle over schrijft, bestaat niet, maar bij de Sherlock Holmes Pub ernaast kun je wel gaan genieten van een typisch Engelse lunch. Dit restaurant is geheel gewijd aan de held. Je kunt er een Traditional Roast Beef bestellen, op een paar meter van de opgezette kop van de beruchte hond, of in ieder geval van een van zijn neven.

Shoppen met Sherlock

Op naar Scotland Yard. Dit hoofdbureau van de Metropolitan police, dat zo vaak wordt genoemd in de boeken en verhalen van Conan Doyle, lag in Holmes’ tijd op Victoria Embankment. Wil je tegenwoordig de bobbies (Londense politiemensen) in en uit zien lopen, dan moet je naar Victoria Street: langs de oever van de Theems, voorbij de beroemde Westminster Bridge en de Big Ben.

Hierna ga je naar Tottenham Court Road om even uitgebreid te shoppen. In deze winkelstraat kocht Sherlock Holmes zijn Stradivarius.

DAG 2

Als Sherlock Holmes op reis gaat…

In de ochtend ga je naar het treinstation Charing Cross. Vanaf deze perrons vertrokken de beide detectives, Holmes en Watson, naar Chatham in ‘Het gouden lorgnet’.

Loop de beroemde straat The Strand door en ga naar binnen bij restaurant Simpson’s in the Strand. Het is nog te vroeg om te lunchen, maar deze favoriete eetgelegenheid van Holmes en Watson is wel een omweg waard.

sherlock-museum-needs-credit.jpg
Sherlock Holmes Museum. Foto: Kate, CC BY 2.0

Uit eten met Sherlock

Hierna ga je naar Piccadilly Circus. Als je wilt weten hoe de schrijver Conan Doyle zelf eruit zag, stap dan even binnen bij de National Portrait Gallery, want daar hangen zes portretten van hem.

Op Piccadilly zoek je een tafeltje bij restaurant Criterion. In de bar van dit etablissement hoort Watson voor het eerst over Sherlock Holmes, in Een studie in rood. Ben je zo slim geweest te reserveren, ga dan voor de lunch naar de eerste verdieping. Op het menu: calloway forefib (rund) en mixed salad, onder een indrukwekkend mozaïekplafond.

Hierna volg je Regent Street. Op nummer 68 van deze straat lag Café Royal, waar Holmes werd aangevallen in De beroemde cliënt. Het café is in 2008 gesloten en nu is hier een vijfsterrenhotel gevestigd. Geen kans dus om de beroemde boksring te zien die in het verhaal wordt beschreven.

Wandeling door de avonturen van Sherlock Holmes

Gun jezelf een snuifje cultuur bij een van de vele gratis toegankelijke musea van de stad: The Wallace Collection, aan Manchester Square. In dit museum hangen veel schilderijen uit de collectie van de familie Vernet, waarvan Sherlock Holmes zegt af te stammen in De Griekse tolk.

Tot besluit van dit Holmes-weekend ga je wandelen door de straten van Covent Garden en over de markt. Je hoeft hier natuurlijk geen gans te kopen, zoals in De avonturen van Sherlock Holmes. Maar je kunt er wel typisch Londense lekkernijen kopen zoals cupcakes en fudge. En zo kun je iets van de magie van het Londen van Conan Doyle mee naar huis nemen.

Blik op Scotland Yard

De Metropolitan Police Service van Londen is in 1829 opgericht en zetelde toen op Whitehall Place 4. Om daar vanaf Northumberland Road te komen moest men door een straat die de Great Scotland Yard heette. Zo werd Scotland Yard vanzelf de naam voor de Londense politie. In 1890 verhuisde de dienst naar Victoria Embankment en werd toen de New Scotland Yard. Die naam bleef, ook na de volgende verhuizing in 1967, nu naar Victoria Street.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Tussen mei en september is het weer ideaal voor lange stadswandelingen.

Vervoer

Per metro: ma-za 05:00-00:00 uur; zondags minder vaak.

Per bus: goedkoper dan de metro, rijden dag en nacht.

Per fiets: Londen heeft een makkelijk zelfbedieningssysteem voor huurfietsen: Boris Bikes, een pasje kost 2 pond en daarmee kun je 24 lang fietsen huren.*

Slapen

In de buurt van Leicester Square zit je dicht bij Piccadilly Circus en Covent Garden. Of misschien wil je liever in de buurt van het London Eye logeren, op loopafstand van Westminster.

Eten en drinken

Sherlock Holmes Pub: Northumberland Street 10-11

Simpson’s in the Strand: Strand 100 (stropdas en reserveren verplicht)

Criterion: Piccadilly 224 (reserveren aanbevolen)

* prijzen kunnen variëren

“Al herkent de middelmaat niet wat superieur aan haar is, de excellentie herkent onmiddellijk het ware genie.”

Arthur Ignatius Conan Doyle (1859-1930) was niet alleen de schrijver van de beroemde Sherlock Holmes verhalen, maar ook arts. Zijn eerste verhalen schreef hij terwijl hij nog studeerde. Hij breekt echt door als de figuur van Sherlock Holmes in 1887 voor het eerst in zijn boeken opduikt. Overigens heeft Arthur Conan Doyle ook veel andere boeken geschreven, onder andere over Professor Challenger.

Top 5 culturele evenementen

April: Feast of St. George, feestelijkheden ter ere van de beschermheilige van Engeland.

April: London Book Fair, alles in het teken van het boek, in Earls Court Exhibition Center.

Half mei-half september: Open Air Theatre, openluchtvoorstellingen in Regent’s Park.

September: Open House Londen, erfgoeddagen.

November: Lord Mayor’s Show, optochten en vuurwerk op de Theems.