Terug naar resultaten

Londen is calling!

Fan van muziek en van de sixties? Kom naar Londen en ontmoet in een weekend alle grote sterren. Londen is de meest kosmopolitische stad van Europa en dat zie je overal om je heen, in de mode, de muziek en de kunst. Maar al sinds de jaren zestig is Londen vooral de hoofdstad van de rock!

 

DAG 1

Wandeling door Swinging London

Je ontdekkingstocht begint in een van de beroemdste straten uit de Britse muziekgeschiedenis: Carnaby Street. Ooit de favoriete straat van de Rolling Stones, nu voetgangers- en shoppingparadijs. Maar kijk ook even langs de etalages omhoog, dan zie je de typische sixties kleuren van de gevels.

Klaar met shoppen? Loop dan richting Piccadilly Circus, het hart van de stad, voor een typisch Engelse lunch: fish and chips.

piccadilly-circus-20581.jpg
Picadilly Circus

De O2 en Hyde Park

’s Middags neem je de ondergrondse naar de O2, in het Greenwich District. In dit beroemde complex, de vroegere Millennium Dome, worden concerten, exposities en sportevenementen georganiseerd. Alle grote artiesten van de laatste jaren hebben hier wel eens gespeeld.

Net als in Hyde Park trouwens, je volgende stop. Het is het grootste park van de stad. Dit was de geboorteplaats van het beroemde rockfestival Hyde Park Calling, dat nu Calling Festival heet. Hier vond in 1969 ook een van de meest legendarische concerten van de Stones plaats. Dwaal over de uitgestrekte grasvelden en verbeeld je dat je de klanken hoort van de Stones, Bruce Springsteen, Bon Jovi of Aerosmith.

De gitaar van Eric Clapton

Tegen de avond wandel je naar Old Park Lane, vlak bij het Hyde Park. Hier vind je het allereerste Hard Rock Café ter wereld, dat al sinds 1971 bestaat. Mis ‘m niet: de gitaar van Eric Clapton die hier aan de muur hangt. Voor de ware rockfan is de sfeer hier perfect: weinig licht en harde muziek. Voor je een hamburger bestelt duik je eerst nog even in het museum onder de winkel. Het heeft een indrukwekkende verzameling objecten die door rocksterren aan het café zijn geschonken.

DAG 2

Alternatief in Camden Town

Natuurlijk begin je deze tweede dag met een echt Engels ontbijt. Dankzij de bacon, worstjes, eieren en witte bonen doe je genoeg kracht op voor een dag vol muzikale ontdekkingen.

De eerste vind je in Camden Town. Hier bevinden zich niet alleen toeristische trekpleisters als de London Zoo en Regents Canal, het is ook de buurt van de alternatieve Londense straatcultuur, geliefd bij punks en gothics. Want Swinging London is veel meer dan alleen muziek. Struin over de verbazingwekkende markt van Camden Lock. Hier voel je pas goed je wat Londen zo swingend maakt: het is een kruispunt van culturen en sferen. Tijd om inkopen te doen...

london-20659.jpg
Camden Town

Van rockende pubs naar Abbey Road

Trek in iets stevigs? Ga dan naar Hawley Arms. Deze pub was een favoriete hangout van Amy Winehouse. Je kunt er de traditionele Engelse keuken proeven en ondertussen lekker naar muziek luisteren.

’s Middags is het tijd om je fototoestel tevoorschijn te halen op het beroemde zebrapad van Abbey Road. Bekijk meteen ook de studio bekijken waar de Beatles hun gelijknamige album opnamen.  

Speuren in Soho!

De laatste avond van je weekend muziek in Londen breng je door in Soho. Ook deze wijk heeft een reputatie hoog te houden als het om muziek gaat: sterren als de Rolling Stones, Led Zeppelin en David Bowie maakten hier regelmatig kroegen en restaurants onveilig. Nu zul je ze niet meer zo snel tegenkomen, maar je kunt wel een speurtocht houden naar de blauwe bordjes die zijn geplaatst ter herinnering aan de beroemdste inwoners van Soho.

Om je muziekweekend Londen in muzikale sfeer af te sluiten ga je naar Ronnie Scott’s jazz club. Als je hier op tijd een tafeltje hebt gereserveerd, kun je heerlijk eten bij de swingende klanken van een jazzconcert.

Sterren in de Millennium Dome

Deze koepel, ook The Dome genoemd, werd aanvankelijk gebouwd voor de grote Millennium-expositie voor de eeuwwisseling. Later werd hij omgebouwd tot reusachtige concertzaal, waar wel 20.000 mensen in kunnen. De koepel is het centrum van het amusementscomplex The O2. Hier hebben grote sterren als Kylie Minogue, Michael Jackson en The Eagles opgetreden. De Millennium Dome is ontworpen door Richard Rogers en is het grootste koepelgebouw ter wereld met een diameter van 320 meter. Alleen al vanwege zijn afmetingen een bezienswaardigheid!

Londen door de ogen van Nicolas Roeg

Helemaal de sfeer van Londen in de jaren zestig: Performance. Deze film van Nicolas Roeg gaat over de Londense maffia, maar is natuurlijk vooral bijzonder omdat rockster Mick Jagger erin speelt. Hij neemt je mee op een bizarre zoektocht door underground Londen.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

De belangrijkste muziekfestivals vinden plaats in de zomer. Ga dus tussen juni en september, dan heb je ook de meeste kans op zon.

Vervoer

Metro: ma-za 5.00-middernacht; zondag minder vaak.

Bus: 24/24. Let op: nachtbussen stoppen alleen op verzoek, waarschuw dus de chauffeur als je wilt uitstappen.

Auto: om het centrum binnen te mogen moet je betalen. Parkeren is moeilijk en duur.

Taxi: reken op gemiddeld 8 pond voor een rit van 10 minuten in zo’n legendarische ‘black cab’.

Slapen

Reserveer een hotel in Soho of Camden Town, want dan zit je in het hart van Swinging London!

Eten

Hard Rock Café: Old Park Lane 150

The Hawley Arms: Castlehaven Road 2

Ronnie Scott’s: Frith Street 47, Soho

“De ergste grap die God met je kan uithalen, is dat hij je artiest maakt, maar dan een middelmatige artiest.”

Zanger, componist en acteur David Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, werd in 1947 geboren in Londen. Hij maakte in de jaren zeventig zijn debuut in de folk scene. Later ging hij ruigere rockmuziek maken als zijn alter ego Ziggy Stardust. In de jaren ‘80 werd hij beroemd met zijn popcomposities. In 2013 kwam hij weer terug, met het album The Next Day.

Top 5 muziekevenementen

Mei: Field Day Festival, nieuw talent op een soort ‘dorpsfestival’ in de stad.

Juni: Hard Rock Calling, tweedaags festival met grote namen uit de rockmuziek.

Juni: Wireless Festival, met rock-, elektro- en indiemuziek.

Juli: Lovebox, drie dagen muziek in Victoria Park.

September: Totally Thames, live muziek, dans en theater langs de rivier.