Terug naar resultaten

Underground weekend Londen

Verlaat de gebaande paden en ontdek een heel andere, fascinerende kant van Londen. Neem een duik onder de grond en dwaal door onderaards Londen, met geheimzinnige tunnels, grotten, half-legale bars. Dan kom je weer boven om te shoppen op de alternatieve markt van Camden Town, of te dansen in Notting Hill.

DAG 1

Alternatief shoppen en eten in Camden Town

Dit weekend Londen begint met een ochtend shoppen tussen de punks en de gothics. Vanaf metrostation Camden Town loop je door Camden Street en dan kom je terecht in een Walhalla van alternatieve kleding, schoenen, spotprijzen en verrassende vondsten. De verschillende markten liggen aan weerszijden van Regent’s Canal, en ook op de brug daaroverheen.

Prima tegen vermoeide voeten: een boottochtje! Ook dat kan hier. Je dobbert helemaal naar de kleurige woonboten van Little Venice, langs Primrose Hill en Regent’s Park met zijn dierentuin. Maar misschien blijf je liever nog even in Camden Town, om je maag een plezier te doen: je vindt er gerechten uit alle windstreken.

Freakmuseum en wetenschappelijk

Pas wel op dat je niet al te veel eet, want het volgende programmapunt kan wel eens een aanslag op je maag zijn: het horror-museum. Neem bus 168 richting Walworth en stap uit bij Holborn om naar het Hunterian Museum te gaan. Hier hebben ze onder andere het skelet van een Ierse reus, curieuze diersoorten en foetussen op sterk water, chirurgische instrumenten uit de negentiende eeuw… Griezelen dus!

Camden-lock-CCommons.jpg
Camden lock door Andy Hay onder licentie CC BY 2.0

Drinken in het geheim

Om bij te komen van alle emoties, ga je de geheime bars van Londen verkennen. Die zijn vanaf de straat niet te zien, maar ben je eenmaal binnen, dan geniet je van tapas, heerlijke drankjes en een relaxte sfeer.

Je moet er wel iets voor doen. Om de Mayor of Scaredy Cat Town te leren kennen, ga je eerst een heel gewoon ogende Londense bar in, klopt dan op de deur van de koelkast en vraagt de burgemeester te spreken. Als er ruimte is, mag je naar binnen en kom je in een gezellig café terecht.

Voor de Portside Parlour moet je eerst bij de pub Off Broadway het toilet doortrekken. En om de sfeer te proeven uit de tijd van de Drooglegging en dus de clandestiene bars, ga je naar Nightjar, waar de bediening en de live muziek geheel in jaren twintig stijl zijn.

DAG 2

Graven en grotten

De tweede dag van je underground-weekend Londen begint met een uitstapje naar de schitterende Victoriaanse begraafplaats van Nunhead, die in 1840 is aangelegd. Daarvoor neem je op London Blackfriars de trein richting Sevenoaks. Na twintig minuten sta je op Nunhead. Dwaal tussen de statige mausolea en schitterende overwoekerde grafstenen. Als dit geen gothic omgeving is!

Terug naar het station om door te rijden richting Sevenoaks tot halte Bickley. Hier vlakbij vind je de grotten van Chislehurst. Onder leiding van een gids ontdek je daar een verbijsterende ondergrondse wereld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog goede dienst heeft gedaan.

Eten met je handen

Dan weer naar het licht en naar het bruisende leven van het stadscentrum, voor een heel ander avontuur. Bij restaurant Mosob mag je je traditioneel Eritrese lunch gewoon met je handen eten. Gezellig op zachte poefs gebruiken de gasten hier de zachte pannenkoeken van mais en tarwe om de verrukkelijke sauzen op te deppen.

Een geschiedenis van tunnels

De Kanaaltunnel staat niet op zichzelf. Al in 1823 begonnen architect Marc Brunel en zijn zoon aan de bouw van een doorgang onder de Theems. Na twintig jaar zware arbeid, waarbij de nodige doden vielen, werd de tunnel voor het publiek geopend en er werd meteen druk gebruik van gemaakt. Later is hij opgenomen in het metronetwerk en is er dus een metrobuis doorheen gelegd.

Bij het Brunelmuseum beleef je even de sfeer van die tijd. Je komt er vanaf Railway Avenue aan de oever van de Theems. En dan zie je pas goed wat het geweldige prestatie de bouw van dit soort tunnels was, voor de eerste ondergrondse van de wereld.

Neem je de trein terug op Waterloo Station, let dan even op de Leak Street Tunnel, onder het treinstation. Deze buis lijkt op het eerste gezicht effen groen, maar als je doorloopt zie je dat dit het domein is van graffitikunstenaars en straatartiesten. Grote kans dat je er een aan het werk ziet, gewapend met een spuitbus.

Carnaval in Notting Hill

In het laatste weekend van augustus viert de Caraïbische gemeenschap van Londen het grootste carnaval van Europa! Dans mee door de straten van Notting Hill op de muziek uit talloze geluidsinstallaties en geniet van alle sambagroepen en steelbands die voorbijkomen. Het is drie dagen carnaval, dus drie dagen feest!

Londen door de ogen van Barry Miles

David Bowie, The Beatles, Pink Floyd en de Sex Pistols - hij heeft ze allemaal van nabij gekend. Niemand kent de sixties, seventies en eighties-scene van Londen beter dan schrijver en organisator van muziekevenementen, Barry Miles. Hij heeft er een meeslepend boek over geschreven: London Calling, A Countercultural History of London Since 1945. Om helemaal in de stemming te komen voor je underground weekend Londen!

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Londen is altijd leuk, maar misschien dragen mist en kou in de winter nog wel extra bij aan het geheimzinnige underground-gevoel!

Vervoer

Te voet: prima om de sfeer te ervaren en bovendien goedkoop.

Per bus: er zijn veel lijnen en zo kun je Londen van bovenaf bekijken vanaf de bovenste verdieping van een rode dubbeldekker bus.

Metro: vanaf september 2015 rijdt de metro 24 uur per dag. Kaartjes zijn niet goedkoop, maar met een Oyster Card kun je terecht op alle lijnen van de bus en de ondergrondse en krijg je vaak ook korting bij bezienswaardigheden.

Slapen

Probeer een plek te vinden in Camden Town. Of in de buurt van King’s Cross, want daar zit je vlakbij alle vormen van openbaar vervoer.

Eten en drinken

Mosob: Harrow Road 339. Eritrees restaurant voor een onvergetelijke ervaring.

The Nightjar Bar: City Road 129. Alleen ‘s avonds geopend, cocktails, tapas en live muziek.

PortSide Parlour: Broadway Mark 63-65. Een echte rum-bar, onder de grond.

“Als de bars in Londen een terras hadden zoals in Parijs, dan zou je er een glas regenwater drinken.”

De Engelse toneelschrijver Somerset Maugham was blijkbaar niet dol op het Londense weer. Maar je kunt het ook anders zien: dankzij al die regen hebben de Londenaren het zich gezellig gemaakt in gastvrije pubs, zwoele bars en spannende underground-cafés.

Top 3 underground evenementen

Februari: Mis der Clowns, eerste zondag van de maand, in de Holy Trinity Church. Een kerk vol clowns in vol ornaat – de moeite van een bezoekje waard.

Augustus: Carnaval van Notting Hill.

November: Movember, maand van de snor. Dit is een internationaal evenement, maar in Londen wordt er het meeste werk van gemaakt. Op de eerste vrijdag van elke maand ontmoeten de besnorde leden van de Handlebar (letterlijk: fietsstuur)-club elkaar voor een etentje bij de Windsor Castle Pub.