Terug naar resultaten

Van British Museum naar London Eye

Ontdek de eeuwenoude en de gloednieuwe schatten van Londen. Meer dan 240 musea en heel veel bijzondere monumenten: Londen is echt de culturele hoofdstad van Europa. Wandel van het British Museum naar Tate Modern, via de National Gallery, de Millennium Bridge en de City:  je raakt niet uitgekeken op alle kunst en architectuur onderweg.

DAG 1

Londen met open dak

In deze grenzeloze stad wil je het liefst meteen alles gaan ontdekken wat er te bekijken valt. Dan is het een goed idee om je weekend Londen te beginnen op zo’n bekende rode dubbeldekker zonder dak. Vanaf de Hop on, Hop Off-bus krijg je een mooi beeld van de rijkdom aan architectuur in deze stad. Je rijdt van monument naar monument, en dat scheelt heel wat tijd.

Het eerste museum dat je aandoet is natuurlijk het British Museum. Dat is niet alleen een heel bijzonder gebouw, het heeft ook een schitterende collectie. Op meer dan 7000 vierkante meter vind je Byzantijnse kunst, friezen van het Parthenon en natuurlijk de beroemde Steen van Rosetta, uit het antieke Egypte.

National-Gallery.jpg
National Gallery

Koninklijke kunst

Tijd om nader kennis te maken met de Britse monarchie en dus om Buckingham Palace en het paleis van Westminster van dichtbij te gaan bekijken. Maar eerst loop je nog even lang de National Gallery. Hier vind je, onder de 2300 werken die het museum bezit, werken van CézanneBotticelliKlimtMichelangelo

Voor je het weet is het tijd voor de lunch. Daarvoor ga je naar Covent Garden: even zitten en genieten van de traditioneel Engelse sfeer bij Browns Bar & Brasserie.

Van Tower naar Turner

’s Middags zet je koers naar de Tower Bridge, de beroemde hefbrug. En nu je hier toch bent, ga je natuurlijk ook de Tower of London bekijken, die nog uit de tijd van Willem de Veroveraar stamt (de elfde eeuw). Steek de Theems over en loop langs de oever naar Tate Britain. Dit museum is tot tien uur ’s avonds open en je vindt er Britse kunst van de Renaissance tot nu.

Ga ‘s avonds naar de bovenste verdieping van de Oxo Tower, om te dineren in een jazzy sfeer, met een geweldig uitzicht over de Theems en de verlichte stad.

DAG 2

Fluisteren en trendy snacken

Vandaag ga je uiteenlopende, prachtige gebouwen ontdekken in het historische hart van Londen. Je wandeling begint in het zakendistrict, de City. Dit is de wieg van de stad en je vindt er dan ook veel oude monumenten tussen de moderne gebouwen.

Begin je wandeling bij St Paul’s Cathedral, die hoog boven de stad uit torent. Beklim de 530 treden die je bijna helemaal bovenin de koepel brengen, in de Golden Gallery. Daar bewonder je het uitzicht over Londen. Sta onderweg terug naar beneden even stil in de intrigerende Whispering Gallery: zelfs het zachtst gefluisterde woordje wordt hier hoorbaar.

Als je de St Paul uitkomt, sta je ineens weer in een andere tijd: vóór je ligt de eigenaardige wolkenkrabber van St Mary Axe 30, bijgenaamd The Gherkin(de augurk).

Tijd om even op z’n Brits te gaan lunchen. Je bent nu toch in de City dus grijp je kans om een traditionele fish and chips te gaan eten, maar dan de trendy versie bij Fish Central.

tate-museum.jpg
Tate modern

Uitzicht over Eye en Tower

In het begin van de middag ga je richting The Monument. Deze stenen zuil is opgericht ter herdenking aan de grote brand in Londen. En natuurlijk beklim je ook hier de treden, 311 dit keer, om boven van het uitzicht te genieten.

Weer beneden loop je terug naar de Theems en de Millennium Bridge op. Vanaf deze voetgangers-hangbrug heb je een wijds uitzicht op het London Eye (het grote reuzenrad van Londen), de Big Ben en de Victoria Tower.

Moderne kunst en The London Eye

Nu ben je op de rechteroever van de Theems en kun je zo doorlopen naar Tate Modern. In dit museum bewonder je kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw, dus als je gek bent op moderne kunst, zit je hier helemaal goed! Let ook op de omgeving: het museum gevestigd in een afgedankte elektriciteitscentrale en in de voormalige machinekamer zijn nu tijdelijke exposities te zien.

Buiten valt je oog meteen op de prachtige Shakespeare’s Globe, die in 1996 is herbouwd naar het ontwerp van het eerste gebouw uit 1599.

De laatste bezienswaardigheid voor je weer vertrekt: de neogotische gevel van St Pancras Station, in hartje Londen. De Eurostar treinen komen hier aan en het is dan ook het zenuwcentrum van het Londense openbaar vervoer.

Nog wat tijd? Ga dan even op het Russel Square zitten -naast het station- voor een picknick, voordat je afscheid neemt van dé cultuurstad van Europa.

Houd je van kunst en musea? Kijk dan ook eens naar onze artistieke gids voor Parijs!

Londen vanuit het London Eye

Dit ‘Grote Wiel’ van Londen is gebouwd in het kader van de feestelijkheden rond het inluiden van het jaar 2000. Het Millennium Wheel staat tegenover het paleis van Westminster, op de andere oever. Het heeft 32 schuitjes. Ben je eenmaal boven, op 135 meter hoogte, dan is het uitzicht over de stad onvergetelijk. Eigenlijk was het de bedoeling dat het wiel vijf jaar zou blijven staan, maar sinds 2005 vindt hier elk jaar het aftellen naar het nieuwe jaar plaats, en zo is het Wiel het centrale punt geworden in de Oudejaarsfestiviteiten.

Londen door de ogen van filmmakers

Talloze filmhits zijn in de straten van Londen opgenomen, van Harry Potter tot de Dagboeken van Bridget Jones. Ook regisseur Ron Howard laat ons kennismaken met Westminster Abbey en de Temple Church. Hij toont Londen via de avonturen van zijn hoofdpersonen in de verfilming van De Da Vinci Code (van Dan Brown).

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Ontdek Londen in de lente! Dan zijn de musea nog niet vol met toeristen en is het weer over het algemeen zacht.

Vervoer

Bus: rijden 24 uur per dag, er zijn dagkaarten te koop bij krantenkiosken. Nachtbussen stoppen alleen op verzoek van de passagier, dus waarschuw de conducteur als je wilt uitstappen.

Hop on Hop Off-bussen: met open dak, rijden van monument naar monument, een kaartje is 24 uur geldig.

Metro: Ma-za 05:30-00.00 uur, op zondag minder vaak.

Slapen

In Londen zit je het dichtst bij de monumenten en musea in de City of op de zuidelijke oever van de Theems, vlakbij Tate Modern.

Eten en drinken

Brown’s Bar & Brasserie: St-Martins Lane 82, Covent Garden

Oxo Tower Restaurant: Barge House Street, South Bank

Fish Central: Central Street 149-155, King Square

“Er zijn emoties die je liever indikt in plaats van ze uit te stallen. Kleine dingen moet je klein zeggen.”

Sir Howard Hodgkin, geboren in 1932, is een Engelse schilder en graficus. Hij wordt vaak vergeleken met Matisse en noemt zichzelf ‘figuratief schilder van emotionele situaties. Hij schildert momenten uit zijn leven met grote kracht en levendige kleuren. Het liefst schildert hij op gebuikte stukken hout, waardoor zijn werken meestal een klein formaat hebben.

Top 5 kunstevenementen

31 december: London Eye, het aftellen naar het nieuwe jaar.

Mei: Museums at Night, Londense versie van de museumnacht.

Oktober-december: tentoonstellingen voor de Turner Prize in Tate Britain.

Januari: London Art Fair in het Business Design Center, tentoonstelling over moderne en hedendaagse Britse kunst.

Juli-oktober: Buckingham Palace opent zijn deuren.