Terug naar resultaten

Welkom in Koninklijk Londen

Duik in de boeiende geschiedenis van deze beroemde stad, die meer dan 2000 jaar oud is… Wil je een weekendje weg en heb je zin in een duik in de tijd? Dan is Londen jouw bestemming. De Britse hoofdstad bestaat al duizenden jaren en op allerlei plekken kom je de sporen van die geschiedenis tegen. Dit wordt een reis door de eeuwen!

DAG 1

Romeinen in Londen

De sporen van de Romeinse tijd zijn in Londen zeldzaam en goed verborgen. Soms tussen de hypermoderne gebouwen. Middenin het hart van de stad ligt de London Bridge, precies op de plek waar de eerste houten Romeinse brug lag. Als je er in noordelijke richting overheen loopt, kom je op Victoria Street, vlakbij metrostation Bank, de resten tegen van een tempel die gewijd was aan Mithra. Dit was een Romeins-Perzische godin die in die dagen werd vereerd.

Daarna ga je verder naar het noorden via Queen Street en King Street, en daarna rechtsaf naar Gresham Street, om een kijkje te nemen bij de oude kerkjes van Saint Anne en Saint Agnes. Zo kom je op het plein waaraan ook het Museum of London ligt. Dit museum vertelt het verhaal van de oude Romeinse stad, via gebruiksvoorwerpen uit die tijd, bijzondere beeldhouwwerken en geheimzinnige graftombes. In andere zalen zie je de geschiedenis van Londen in de Middeleeuwen. De toegang tot dit interessante museum is gratis en binnen kun je op verschillende plekken iets drinken of eten. Maar je mag hier er ook je zelf meegebrachte lunch opeten.

tower-of-london-CCommons.jpg
Tower of London door DncnH onder licentie CC BY 2.0

Op het spoor van de veroveraars…

De Romeinen hebben een vesting gebouwd waarvan de muren ongeveer samenvallen met de grenzen van de moderne City of Londen. Als je de London Wall Street in oostelijke richting volgt, zie je naast het museum en vlakbij Tower Hill nog enkele sporen van die antieke vestingmuur. Ook kom je zo het standbeeld van Trajanus tegen, een beroemde Romeinse keizer.

Vanaf hier maak je een sprong in de tijd, naar de beroemde Tower of London. Eigenlijk is het een verzameling gebouwen, waarvan de bouw al begon in de elfde eeuw, in opdracht van Willem de Veroveraar. Het is een symbool van de macht in Engeland en heeft ooit als koninklijk woonverblijf gediend, maar ook als politieke gevangenis. De Tower staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van Unesco en je kunt er onder andere de Britse kroonjuwelen bewonderen.

Nu kun je vast wel iets stevigs gebruiken, dus ga je naar St Katharine Docks. Hier zijn oude pakhuizen uit de hoogtijdagen van de Britse koopvaardijvloot gerenoveerd en verbouwd tot woonhuizen en winkeltjes. Probeer bijvoorbeeld de Dickens Inn, een typisch Engelse pub, waar je op verschillende verdiepingen kunt eten, met uitzicht op de Tower Bridge.

DAG 2

Grandeur in Westminster

Op de tweede dag van je historische weekend Londen, sta je extra vroeg op, om te kunnen genieten van een prachtig uitzicht vanaf de Westminster Bridge. Voor je liggen de Big Ben en Westminster Palace, het prachtige neogotische gebouw waar het Brits Lagerhuis en het House of Lords zetelen en waarin ook verschillende ministeries zijn gevestigd. Als je van tevoren reserveert, kun je op zaterdag het paleis bezoeken. Maar je kunt ook kiezen voor een wandeling langs de oever van de Theems, want ook van daaraf kun je het gebouw goed bekijken. Twee straten verderop vind je nog zo’n beroemde plek uit de Britse politiek: Downing Street 10, waar de premier met zijn gezin woont.

westminster-abby-CCommons.jpg
Westminster Abby door Michael Coté onder licentie CC BY 2.0

Minder geïnteresseerd in politiek? Loop dan meteen door naar die andere parel van de Britse hoofdstad: Westminster Abbey. Deze kathedraal is adembenemend door zijn architectuur, zijn prachtige decoraties, maar vooral door de gewijde stilte die er heerst. Hier kom je veel beroemde namen uit de Britse geschiedenis tegen, van dichters tot beroemdheden als Hendrik de Achtste of ontdekkingsreiziger Stanley Livingstone: allemaal liggen ze hier begraven. En natuurlijk is dit ook de plek waar Koninklijke huwelijken plaatsvinden en het staatshoofd wordt gekroond.

Op de thee bij de koningin

Na een picknick in Hyde Park, waar je kunt genieten van vogelgeluiden, grijze eekhoorntjes kunt voeren of naar een toespraak kunt luisteren bij de beroemde Speakers Corner, kun je zo doorlopen naar Buckingham Palace. Ben je hier in juli of augustus, dan zijn de privé-vertrekken van het paleis open voor publiek. Zo zie je de woonvertrekken van de koningin, de officiële ontvangstruimtes en enkele werken uit de onschatbare kunstcollectie van de Koninklijke familie.

Ook als het geen zomer is, kun je trouwens kunstwerken bekijken in de Queens Gallery die voor het publiek geopend is, net als de prachtige Koninklijke stallen. En ben je hier al eerder op de dag, kijk dan ook nog even naar de beroemde wisseling van de wacht, elke dag om 11.30 in de zomer en in de rest van het jaar om de andere dag.

Ook koninklijk maar een stuk lieflijker is het paleis aan de andere kant van Hyde Park, Kensington Palace. Het was ooit het paleis van Prinses Diana en nu wonen William en Kate er met hun twee kinderen. De tuinen en een deel van het paleis kun je bezoeken.

Belangstelling voor geschiedenis? Kijk dan ook eens naar onze gids over historisch Brussel.

Historisch Londen met kinderen

Londen is een prachtige bestemming om met kinderen naartoe te gaan. Ze zullen het geweldig vinden om de griezelige kelders van de Tower te ontdekken en het wisselen van de wacht bij Buckingham Palace te zien. En tijdens een ritje in het London Eye kunnen ze Westminster van boven bekijken. De grote Londense musea hebben allerlei leuke activiteiten voor kinderen in petto!

Koningin Elisabeth door de ogen van Shekar Kapur

In de film Elisabeth uit 1998, speelt actrice Cate Blanchett Koningin Elisabeth I, die Engeland protestant heeft gemaakt. Zij was trouwens ook dol op literatuur en theater, en dat in de tijd dat er een zekere Shakespeare leefde… In deze film zie je het Londen van de zestiende eeuw met zijn intriges aan het hof en zijn culturele invloed op de wereld.

Londen in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je graag Buckingham Palace van binnen wilt bekijken, kun je het beste in de zomermaanden gaan.

Vervoer

Te voet: de beste manier om de sfeer op je te laten inwerken en bovendien goedkoop.

Bus: de tijden variëren per lijn; prima manier om de stad van bovenaf te bekijken.

Metro: vanaf september 2015 rijden de metro’s 24 uur per dag. Kaartjes zijn prijzig, maar met een Oyster Card kun je gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer en krijg je regelmatig korting bij bezienswaardigheden.

Slapen

Kies een hotel in de buurt van Buckingham Palace! Maar ook rond het London Eye of in Westminster zit je vlakbij de historische bezienswaardigheden van de Britse hoofdstad.

Eten en drinken

Dickens Inn: Marble Quay, St Katharines Way

Rock & Sole Plaice: deze fish’n’chips mag je niet missen! Niet ver van het centrum, Fairfax Road 75, Hampstead

“De Theems is voor Londen wat de boulevard is in Parijs, de belangrijkste verkeersader.”

Aldus de Franse dichter Théophile Gautier. En inderdaad heeft de Theems de stad gevormd, van de Romeinse tijd tot nu toe. De historische en beroemde gebouwen als Westminster of de Tower of London, maar ook het London Eye staan aan de rivier. Goed idee dus, om een boottochtje te maken!

Top 3 historische evenementen Londen

Wisseling van de wacht, bij Buckingham Palace, ’s zomers elke dag om 11:30 uur en ’s winters om de andere dag. Een heel spektakel, compleet met paarden, muziek en soldaten met bontmutsen.

Buckingham Palace, in juli en augustus opent het paleis zijn deuren voor het publiek.

The Oxford and Cambridge Boat Race, historische roeiwedstrijd tussen de twee grote universiteiten van het land, wordt eind maart gehouden op de Theems.