Terug naar resultaten

Het beste van Manchester

Voetbalstad, muziekstad, dynamische stad: Manchester heeft zichzelf door de jaren heen op de kaart gezet.

Hoewel het grote Londen niet ver weg is, heeft de stad zijn eigenheid weten te behouden. Ontdek zelf de musea, de monumenten, de clubs, de stadions en natuurlijk de inwoners.

DAG 1

Er is geen betere manier om je trip naar Manchester te beginnen dan met een wandeling door de straten van de stad met hun rode bakstenen gebouwen die zo kenmerkend zijn voor de lokale architectuur. Wandel langs de oude National Westminster Bank, het Midland Hotel en het Asia House en vergaap je aan deze Edwardiaanse en Victoriaanse gebouwen die door de hele stad staan.

Midden in het centrum kun je eindeloos veel doen en zien. Wandel bijvoorbeeld naar het stadhuis en bewonder de neogotische architectuur. Stop ook even bij de imposante John-Rylands Library die tienduizenden waardevolle boekwerken bezit.

Houd je van kunst of juist van wetenschap? Kies voor een museum dat bij je past. In het westelijk deel van de stad vind je het Museum of Science and Industry, waar je meer leert over het industriële verleden van Manchester. In het oostelijk deel bevindt zich de Manchester Art Gallery waar prachtig werk van beroemde schilders als Corot, Pissarro, Renoir, Turner en Etty te zien zijn. Twee bezoeken die een omweg meer dan waard zijn.

manchester midland hotel.jpg
Het Midland Hotel - Foto door Ingy The Wingy onder licentie CC BY-ND 2.0

Vervolgens ga je naar het park Piccadilly Gardens in Noord-Manchester. Daarna maak je een rondje door Chinatown, de op twee na grootste Chinese wijk van Europa. Je wandelt onder de grote boog in Faulkner Street door en voor je er erg in hebt, ben je in een heel andere omgeving. Als je honger begint te krijgen, ga je naar een van de vele restaurantjes die je in deze buurt vindt. En je kunt er ook van een heerlijke massage genieten. Helemaal voldaan en ontspannen zet je je reis weer voort.

Nu ben je helemaal klaar voor een shopsessie in de winkeltjes aan King Street, Spinningfields en Exchange Square. Als je niet terugdeinst voor winkelcentra, moet je beslist ook naar Manchester Arndale dat met zijn 139.000 m2 het grootste winkelcentrum van Europa is.

Breng je tassen naar het hotel en ga ’s avonds naar een van de clubs van Manchester. De stad staat bekend om zijn uitzinnige nachtleven en feestjes. Er zijn ontelbaar veel plekken voor een waanzinnige avond. In Bohemian Grove beleef je een avond vol techno. So Flute biedt hiphop- en jazzconcerten, en bij Drunk At Vogue geniet je van dance en house. Bereid je voor op een levendige nacht.

DAG 2

's Ochtends begint je dag met een goede kop thee op z’n Engels. Zo word je rustig wakker. En laat Manchester nou net vol zitten met trendy tea houses die je moet proberen. Teacup aan Thomas Street, Proper Tea naast de kathedraal van Manchester (die je ook meteen kunt bezoeken), en Sugar Junction aan Tib Street zijn maar een paar voorbeelden. Bij de thee geniet je van de zoete specialiteiten van de stad: eccles cakes (gevulde koekjes) of Manchester tart (gebak met frambozenjam, room en kokos).

Vervolgens maak je een tocht door de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk in het People’s History Museum. Dit museum is vooral gericht op fabrieksarbeiders. Hier zie je 200 jaar sociale veranderingen, zowel op werkgebied als in de vrijetijdsbesteding.

Vervolgens zak je een beetje af naar het zuiden. Daar neem je even pauze in het Castlefield Urban Heritage Park. Hier vind je behalve een oud Romeins amfitheater een Victoriaans viaduct en vlakbij kun je langs de kanalen van Manchester wandelen.

manchester river.jpg
Rivier de Irwell - Foto door Ingy The Wingy onder licentie CC BY-ND 2.0

Of je nu van voetbal houdt of niet, een bezoek aan het legendarische stadion van Manchester United, 'Old Trafford', is echt een must. In dit indrukwekkende stadion, dat als bijnaam 'dromentheater' heeft, is plaats voor 76.212 mensen die daar sinds 1909 de verrichtingen van de Red Devils (bijnaam van het team) kunnen volgen. Ga je niet naar een wedstrijd? Neem dan deel aan een rondleiding, en neem een kijkje achter de schermen. En wie fan is van Manchester City gaat natuurlijk naar het Etihad Stadium, absoluut een bezoek waard.

‘s Avonds kom je even bij in het Old Wellington. In deze traditionele Engelse pub proef je de sfeer waar alleen de inwoners van Manchester het geheim van kennen. Geniet hier van een goede ale (bier van hoge gisting). Wat wil je nog meer?

Naar een wedstrijd van Manchester United

Of je nu van voetbal of rugby houdt, of er helemaal geen verstand van hebt, een wedstrijd van Manchester United bijwonen in het stadion Old Trafford blijft een unieke ervaring. Midden tussen de supporters beleef je een sportief moment terwijl je de Red Devils aanmoedigt en luistert naar ‘Glory, Glory, Man United’, het clublied. En als de overwinning binnen is, zet je de avond voort in een van de pubs van de stad om de ervaring compleet te maken.

Manchester in het kort

Beste tijd om te gaan

Vooral tussen mei en augustus als het weer aangenamer en minder vochtig is.

Vervoer

In de stad kun je goed wandelen of fietsen. Ook kun je gebruik maken van de trams en bussen.

Overnachten & slapen

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Manchester vliegen. Om het meeste uit de stad te halen, verblijf je in het centrum. Daar vind je veel hotels en karakteristieke bed & breakfasts.

Eten & drinken

Northern Soul Grilled Cheese: 10 Church Street, Manchester - Gegrilde sandwiches met koolsla en een augurk. Ongeveer €8*

Ziya Asian Grill: 65-67 Wilmslow Road, Manchester - Indiase keuken. Tussen €15 en €25*

Manchester House: 18-22 Bridge Street, Manchester - Het restaurant van chef-kok Aiden Byrne. Tussen €20 en €85*

La Bandera: 2 Ridgefield, Manchester - Tapasrestaurant met een modern design. Tussen €25 en €35*


* Prijzen kunnen afwijken.

Top 4 evenementen in Manchester

Juli: Manchester International Festival, kunstbiënnale met tentoonstellingen, voorstellingen en concerten.

Eind augustus: Manchester Pride Festival, viering van de LGBT-gemeenschap met parades en concerten.

September: Manchester Food and Drink Festival, het belangrijkste festival van Engeland op het gebied van eten en drinken met proeverijen en workshops.

Oktober: Manchester Literature Festival, conferenties en ontmoetingen met schrijvers, filmvoorstellingen.