Terug naar resultaten

Voetbalstad Manchester

Of je nu voor City of voor United bent, de Engelse voetbalhoofdstad is een bezoek waard; Manchester en zijn legendarische stadions zijn er klaar voor.

Ontdek de sportieve kant van Manchester, zijn stadions, supporterspubs, voetbalmusea en verhitte wedstrijden. Maak een reis in het teken van de magie van voetbal.

DAG 1

Een ochtend in de kleuren van Manchester United

In Manchester is voetbal bijna een religie, en als je in die stad bent kun je je daar maar beter aan overgeven. Begin je sportieve weekend met een bezoek aan het museum van de club Manchester United. Dat bevindt zich in de wijk Old Trafford, in het zuidwesten van de stad. Hier kun je de vele trofeeën van de Red Devils (Rode Duivels) bewonderen en beleef je de geschiedenis van de meest legendarische voetbalclub van Engeland.

Dan ga je naar het supportersvak van Manchester United voor een lunchpauze bij Red Café dat midden in het Old Trafford Stadion blijkt te liggen. Hier eet je (met je handen) de Engelse klassiekers: burgers, chips (patat), sandwiches, enz.

Als je weer bent opgeladen, ga je de tribune van het stadion op, dat overigens de bijnaam 'dromentheater' heeft, om de spelers aan te moedigen. Als je toevallig op een zaterdag in Manchester bent, kun je er een wedstrijd tussen twee van de vele plaatselijke clubs bijwonen. Het eerste fluitsignaal van die wedstrijden klinkt meestal rond 15.00 uur.

Old Trafford Manchester.jpg
Old Trafford - Foto: doorSean MacEntee onder licentie CC BY 2.0

De betoverende nachten van Manchester

Als de avond is gevallen, beleef je een voor Manchester typische avond door naar een rock- of folkconcert te gaan bij de Black Lion pub. Die pub is echt een begrip. Hij bestaat al 130 jaar en ligt aan de oevers van de Irwell in de nabijgelegen stad Salford. Probeer een real ale, het traditionele bier met hoge gisting dat zonder druk wordt geserveerd. Dit is het bier dat de voetballiefhebbers uit Manchester het liefste drinken.

DAG 2

Het Nationaal Voetbalmuseum

Je tweede dag in de voetbalhoofdstad van het Verenigd Koninkrijk begint met een bezoekje aan het Nationaal Voetbalmuseum.

Dit museum ligt in het noorden van de stad, in het zeer moderne expositiecentrum Urbis. Hier ga je terug naar de oertijd van het voetbal. Bekijk bijvoorbeeld noppen uit de 19e eeuw, of de hall of fame (ruimte waar de beste spelers van het nationaal kampioenschap geëerd worden).

Na je bezoek kun je je ontspannen met de videospelletjes van Football +. Je voelt je weer helemaal kind terwijl je virtuele passes geeft en je kwaliteiten als sportverslaggever test. Je kunt er zelfs de beker van de Premier League omhoog houden.

Rivaal ‘Manchester City’ speelt in het beroemde Etihad Stadium. Voor je daar heen gaat, bezoek je eerst de Old Wellington pub. Die ligt vlakbij het Nationaal Voetbalmuseum. In deze oude bakstenen pub kun je een klassieke, maar daarom niet minder lekkere Fish and Chips (gepaneerde vis en patat met een druppeltje azijn) eten.

Etihad Stadium manchester.jpg
Etihad Stadion - Foto:Airviews Photography onder licentie CC BY-ND 2.0

'Keep calm and go Manchester City', de slogan van de Blues

Je voetbalreisje eindigt met een bezoekje aan het Etihad Stadium dat plaats biedt aan 45.000 toeschouwers. Aan het eind van de rondleiding loop je het legendarische grasveld op, en treed je in de voetsporen van de spelers van Manchester City, bijgenaamd de Blues.

Na al deze openbaringen mag je zelf de keuze maken. Worden het de Blue of de Red Devils?

Voordat je de stad verlaat, neem je nog een korte pauze in een van de vele pubs van het Northern Quarter of in de omgeving van Printworks. Deze twee wijken liggen in het noorden van Manchester. Je komt er ongetwijfeld veel voetballiefhebbers tegen die net als jij een kijkje achter de schermen willen nemen bij de nummer één sport van Manchester.

Manchester City vs Manchester United

Hoewel er veel verschillende voetbalclubs zijn in Manchester, zijn Manchester City en Manchester United de twee grootste. Manchester City werd opgericht in 1880 en is de ‘historische’ club van de stad.

Manchester United bevindt zich daarentegen buiten de stadsmuren. De club werd weliswaar al opgericht in 1878, maar kreeg pas in 1895 zijn professionele status. Tegenwoordig heeft de club meer dan 660 miljoen supporters over de hele wereld.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Manchester uit 2002 was Manchester City de favoriete club van de inwoners van de stad; in de stad woonden toen 40% van de fans van City tegenover slechts 29% van de supporters van Manchester United. Van welke club gaat jouw hart sneller kloppen?

Manchester in het kort

Beste tijd om te gaan

Als je een voetballiefhebber bent, ga dan tussen augustus en mei (op een zaterdag) naar Manchester zodat je een wedstrijd bij kunt wonen.

Vervoer

Er naar toe: er zijn rechtstreekse vluchten naar Manchester.

Met de bus: als je tijdens het weekend in Manchester bent, koop je een Weekender ticket. Daarmee kun je onbeperkt met de bus rondrijden.

Met de tram: de stadions zijn te bereiken met de tram (metrolink). De trams rijden doordeweeks van 6:00 tot 0:30. Op vrijdag en zaterdag rijden ze langer.

Slapen

Rondom de twee grootste stadions van Manchester vind je veel hotels voor alle budgetten.

Eten & drinken

Red Café: Old Trafford, Sir Matt Busby Way, Manchester Fastfood, vanaf €13*

Dukes 92: 18 Castle Street, Manchester - Grill en pub, vanaf €13*

Black Lion: 65 Chapel Street, Salford - Britse keuken, vanaf €10*

The Royal Darbar: in de Indiase wijk Rusholme, 65-67 Wilmslow Road - Indiase keuken, vanaf €19*

*Prijzen kunnen afwijken. 

Top 4 sportieve en culturele evenementen in Manchester

Mei: Great Manchester Run, hardloopwedstrijd van 10 kilometer in de stad.

Juni: Vrouwentennistoernooi van Manchester.

Juli-augustus: Commonwealth Film Festival, Brits filmfestival om bij te komen tussen twee seizoenen vol sportieve prestaties.

Augustus: Pride Games, sporttoernooi dat wordt georganiseerd in het kader van de Gay Pride.