Terug naar resultaten

5x zien & doen in Newcastle

Newcastle-upon-Tyne, meestal afgekort tot Newcastle, is de stad in het Engelse Tyne and Wear- county waar veel mensen een weekendje gaan shoppen. Maar er valt nog veel meer te beleven. Wandel door de fotogenieke, oude binnenstad, bezoek musea en ga voor een pint, een portie fish & chips én gezelligheid, naar een typisch Engelse pub.

1. Castle Keep

Met de Ferry vanuit IJmuiden ben je in een mum van tijd in de haven van Newcastle, waar bussen je oppikken en midden in Old Town droppen. In de gezellige studentenstad kun je op je gemak rondwandelen en bezienswaardigheden bezoeken. The Castle (1) bijvoorbeeld, het meest in het oog springende historische gebouw in de stad. Voor 6 Britse ponden* (ongeveer 7 euro), neemt een gids je mee door de stokoude gangen, kamertjes en hallen van het kasteel. Trap op, trap af, en steeds weer word je verrast door een nieuwe ruimte. Bewonder de Kings room en the Garrison, waarvan een gedeelte diende als gevangenis. Voor de liefhebbers: je waant je in de serie Game of Thrones! Wil je nog even van de koninklijke ambiance blijven genieten, ga dan na afloop dineren in het nabijgelegen restaurant House Of Tides (2). Wel even sparen om super chique te kunnen smullen in dit sterrenrestaurant.

Newcastle-bridge_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Over de brug komen

Het Kasteel ligt vlak aan de Quayside, langs de rivier de Tyne, een van de gezelligste plekken in Newcastle. Aan weerszijden van de rivier kun je fantastisch wandelen langs veel fotowaardige plekken. Steek de indrukwekkende Tyne Bridge over, die een lengte heeft van 389 meter en een hoogte van 59 meter. Even verderop kun je weer terug via het nog veel imposantere gevaarte, de Millennium Bridge: de eerste kantelbrug ter wereld. De brug verbindt Tyneside met Gateshead, het centrum van het bruisende nachtleven van Newcastle, én de plek voor kunst en cultuur. Net over de brug vind je het Baltic Centre for Contemporary Art (3), met verrassende kunst van jonge kunstenaars. Loop je langs de Shore Road vanaf het museum verder langs de rivier, dan kom je vanzelf bij de oer-Engelse pub The Schooner (4), waar je tussen de locals kunt genieten van een pint op het terras.

3. Shop ’til you drop

Natuurlijk is Newcastle ook de plek om eens lekker te gaan shoppen. Vooral het gebied van Grainger Market (5) leent zich daar perfect voor. In de bijna 200 jaar oude, overdekte markthallen, kun je alles scoren van vlees, vis, fruit en groente, tot kleding en stoffen, souvenirs, én de lekkerste hapjes bij gezellige standjes. Rondom Grainger vind je veel kledingwinkels, warenhuizen en supermarkten. Een stukje ten noordoosten van Grainger Street ligt Northumberland Street, de belangrijkste winkelstraat van Newcastle. Hier vind je onder andere het warenhuis Fenwick (6) met alle grote designer-labels.
 

4. Angel of the North

Een bijzondere, fotogenieke bezienswaardigheid in Newcastle is het standbeeld Angel of the North (7). De engel staat op de heuvel van Birtley, Low Eighton in Lamesley, en is 20 meter lang, met vleugels van 54 meter breed. De kunstenaar, Gormley, wilde ‘een gevoel van omhelzing’ creëren. Je komt er met de North East-bus (nummer 21), die elke 8 minuten vertrekt vanaf Newcastle Eldon Square Bus Station. Er vertrekken ook bussen vanaf Haymarket-busstation. De reis duurt ongeveer 20 minuten en kost ongeveer 5 euro* voor een retour. Het kaartje koop je bij de buschauffeur. 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

angel-of-the-north_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Avondje uit

Lekkerbekken en feestbeesten kunnen ook hun hart ophalen in Newcastle. In de vele gezellige pubs is een maaltje typisch Engelse fish & chips een must. Gateshead is een goede plek om het nachtleven in te duiken, maar aan de Tyne-side van de Tyne-Bridge kunnen ze er ook wat van. Slug & Lettuce (8), recht tegenover Newcastle City Marina, is een leuke pub met een gezellige, maar stijlvol Britse sfeer en live muziek. Vlak erbij, aan de overkant van Lombard Street, ligt de trendy sushibar Aveika Late Bar (9). Hier verzamelt hip en happening Newcastle zich, en kun je tot diep in de nacht borrelen en happen. Restaurant Blackfriars (10) is ook een begrip in de stad. Heerlijk eten, goede wijn en de lekkerste Yorkshire pudding in Newcastle.

Vervoer in Newcastle

In Newcastle is de metro de makkelijkste manier om je te verplaatsen. Het metronetwerk verbindt alle belangrijke (toeristische) plekken, en binnen een half uur ben je vanuit het centrum bij de haven. Ook de bus is een handig vervoermiddel, de elektrische bussen van QuayLink rijden door heel het centrum van Newcastle, en Gateshead. Kaartjes voor tram en bus zijn te koop bij de bestuurder of bij een TravelShop.

Eten en drinken

In Newcastle zijn ontzettend veel goede restaurants. Voor een wel heel bijzondere - en smakelijke - ervaring, reserveer je bij restaurant The Botanist (11).

Overnachten

In Newcastle vind je fijne hotels in the Old Town en langs de rivier Tyne.

Top 3 ook bezoeken in Newcastle 

The Biscuit Factory. Gallery met een bonte verzameling kunst, zoals schilderijen, schetsen, glaswerk en keramiek. 

Theatre Royal. Maak een show mee in het prachtige theater aan Grey Street. 

Victoria Tunnel. Oude kolenmijn-tunnel die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om te schuilen voor bombardementen.

Contacten 

 1. The Castle: Castle Garth road, Newcastle, +44 1912306300
 2. House Of Tides: 28-30 The Close, Quayside, Newcastle, +44 1912303720
 3. Baltic Centre for Contemporary Art: S Shore Rd, Gateshead NE8 3BA, Newcastle, +44 1914781810
 4. Schooner: S Shore Rd, Gateshead NE8 3AF, Newcastle, +44 1914777404
 5. Grainger Market: Grainger St, Newcastle, +44 1912115541
 6. Fenwick: Eldon Square Shopping Centre, 39 Northumberland St, Newcastle, +44 1912325100
 7. Angel of the North: Durham Rd, Low Eighton, Gateshead NE9 7TY, +44 01914784222
 8. Slug & Lettuce, Exchange Building, Newcastle Tyne NE1 3DW, +44 1912617196
 9. Aveika Late Bar: 10-15 Sandhill, Newcastle NE1 3AF, +44 1912333732
 10. Blackfriars: 4 Friars St, Newcastle, +44 1912615945
 11. The Botanist: 35 Blackett Street, Unit 13/14, Monument Mall, Newcastle, +44 1912616307