Terug naar resultaten

De duistere volkslegenden van Edinburgh

In de Schotse hoofdstad woonden heel wat angstaanjagende personen. Sommigen zijn fictief, anderen hebben echt bestaan. Ontdek hun geheimen tijdens een tocht langs de 'donkerste krochten' van Edinburgh.

De stad Edinburgh heeft veel te bieden voor liefhebbers van griezelige sprookjes en horrorfilms: de stad zit vol 'enge' plekken. Je kunt nog steeds de sporen zien van de duistere en soms wanhopige zielen die er ooit woonden. De kerkers, catacomben, het kasteel en het grote kerkhof van de stad herbergen intrigerende verhalen. Durf jij ze te ontdekken?

DAG 1

The Edinburgh Dungeon

Je duikt de eerste ochtend meteen in de folklore van Edinburgh. Bezoek de Dungeon (kerker) hoog in de oude stad en kruip in de huid van een Schot uit de 18e of 19e eeuw. Er worden historische verhalen uitgebeeld door professionele acteurs, die dit bezoek een bijzonder authentiek karakter geven.

Je zult bijvoorbeeld sidderen bij het verhaal van seriemoordenaars Burke en Hare. Deze twee griezels werkten aan het eind van de jaren 1820 voor een anatomieprofessor, die hun slachtoffers opensneed voor het oog van zijn studenten.

Ben je nog in staat om de Edinburgh Dungeon verder te ontdekken? Bezoek dan de nieuwste attractie, de kamer van de grote brand van Edinburgh in 1824. Door de special effects lijken de vlammen levensecht.....

Ga om een beetje bij te komen wat eten in de Doric Tavern, een van de oudste eetgelegenheden van de stad. Op het menu staan gepaneerde zeeduivel en gegrilde varkenspens. Bereid je voor op de spannende uitstapjes die je nog gaat maken en zorg dat je met een goed gevulde maag van tafel gaat.

Catacombe d'Edimbourg.jpg
Vaults in Edinburgh - Foto door Kjetil Bjornsrudsous onder licentie C BY-SA 3.

Een middag onder de grond

Je eerste middag in de voetsporen van de volkslegenden van Edinburgh gaat beginnen. Je gaat op ontdekkingstocht door de vaults (een soort catacomben) van Edinburgh.

Deze ondergrondse ruimten zijn gebouwd rond 1870. Ze waren oorspronkelijk bedoeld als opslagplaats voor handelswaar. Zo werden ze dertig jaar lang gebruikt, tot ze buiten gebruik gesteld moesten worden.

De reden? Deze grote nissen, die goed uit het zicht lagen, werden al snel een ontmoetingsplek voor allerlei soorten criminelen en smokkelaars. Als de muren, die net zo vochtig zijn als dat ze oud zijn, konden praten zouden ze duizenden donkere en angstaanjagende anekdotes te vertellen hebben.

Wat de catacomben nog griezeliger maakt, is dat de bloeddorstige moordenaars Burke en Hare er ook regelmatig kwamen. Ze legden de lichamen van hun slachtoffers in de vaults neer, om ze vervolgens aan dokter Robert Knox te verkopen.

DAG 2

Het Schotse koningshuis en de gevangenis

Vanaf de torens van het kasteel van Edinburgh vergeet je in de vroege ochtend al snel de angstaanjagende verhalen van gisteren.

In de Koninklijke kamers is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe Mary, Queen of Scots (of Mary Stuart, die ook koningin van Frankrijk was) daar ooit heeft gezeten. Maar als je goed luistert, hoor je misschien de stemmen van de vroegere gevangenen nog weerklinken vanuit de diepten van het kasteel. Een bezoek aan de gevangenis van het kasteel zul je niet snel vergeten. De muren zijn overal ingekerfd door gevangenen. En als er een klein zuchtje wind tussen deze muren doorblaast, klinkt dat als de adem van een geest.

In de ochtend worden overal in het middeleeuwse gebouw evenementen georganiseerd. Om kwart voor elf treedt er bijvoorbeeld een doedelzakspeler op.

Maar dan begint al gauw ook je maag een deuntje mee te spelen. Ga geheel in stijl lunchen in restaurant The Witchery by the Castle (een bijzondere naam, want er wordt gerefereerd aan hekserij). De specialiteit van de chef? Oesters en zeevruchten die royaal overgoten worden met citroen of tabasco (pittige saus).

Porte de prison du chateau d'Edimbourg.jpg
Kasteel van Edinburgh - Foto door Kim Traynor onder licentie CC BY-SA 2.0

Een wandeling voor de spijsvertering over het kerkhof 

De Greyfriars Kirkyard is niet zomaar een kerkhof. Het ziet er misschien wel vredig uit, maar hier hebben een aantal verontrustende gebeurtenissen plaatsgevonden. Sommige daarvan kunnen nog steeds niet verklaard worden.

Sinds het begin van de 19e eeuw werden meerdere malen lichamen ontvreemd van het kerkhof. De meest recente diefstal dateert uit 1990. Toen werd de tombe van de familie Mackenzie geschonden. Sindsdien spookt er een zogenaamde ‘klopgeest’ door de paden. Meerdere bezoekers beweren door hem geslagen of op de grond gegooid te zijn. Blijf op je hoede, en zorg vooral dat je weg bent voor het donker wordt! Je weet maar nooit wat er kan gebeuren in Edinburgh, de stad van de vele volkslegenden.

Edinburgh in het kort

Beste tijd om te gaan

Bezoek Edinburgh begin mei. Dan is het weer over het algemeen zacht. Ook kun je dan in de lokale cultuur duiken tijdens het Tradfest

 

Vervoer

Te voet: de stad is niet zo groot, dus goed lopend te ontdekken.

Fiets: alleen als je sportief bent, want het is een heuvelachtige stad.

Zwarte taxi: als je snel ergens wilt zijn (starttarief van £2* of £3* ’s nachts).

Bus: er zijn twee busmaatschappijen die dag en nacht door de stad rijden. Gratis voor kinderen onder de vijf jaar, of £1,50 vol tarief*.

 

Slapen

Boek een hotelkamer aan de Royal Mile, de bekendste straat van Edinburgh. Dan ben je in de buurt van het kasteel, de Dungeon, de ingang van de vaults en het kerkhof Greyfriars Kirkyard. Slaap lekker!

 

Eten & drinken

The Doric Tavern : 15-16 Market Street, Edinburgh

The Witchery by the Castle : Castlehill, The Royal Mile, Edinburgh

Mary's Milk Bar 19 Grassmarket, Edinburgh

Castle Terrace Restaurant 33-35 Castle Terrace, Edinburgh

* Prijzen kunnen afwijken.

Top 3 evenementen

30 en 31 december: Hogmanay; feestelijke oudjaarsdag met een fakkeloptocht en een licht- en geluidspektakel.

MeiTradfest; Schotland eert met allerlei feestelijkheden tien dagen lang de Schotse cultuur, folklore en tradities

Augustus: Fringe Festival; moderne kunstzinnige optredens in de open lucht, in de marge van het Internationaal Festival van Edinburgh.

Reserveer je Ghost Tour

Alle grote steden bieden rondleidingen met gidsen aan. In Edinburgh leiden gidsen van de Ghost Tours geïnteresseerden rond langs angstaanjagende plekken, soms zelfs in het donker.

Je begeleiders zijn ofwel verkleed of helemaal in het zwart gekleed, en voeren je langs de unieke, griezelige historische plekken van de stad zoals de kerkhoven van Edinburgh of de ondergrondse gangen, bij het schijnsel van een zaklamp. Niet voor angsthazen!