Terug naar resultaten

Dubai: een tempel van moderne en uitbundige architectuur

Ben je klaar voor een futuristisch bezoek aan de flamboyante Verenigde Arabische Emiraten? Het meest welvarende emiraat van het Arabisch schiereiland heeft haar nonchalance verwisseld voor een draaikolk van energie. De vreemdste architectonische projecten stapelen zich op en maken van Dubai een eiland vol luxe, waar dromen waar worden gemaakt. Toch zijn er hier en daar nog overblijfselen van vroeger te vinden: kom ze ontdekken!

De stad van superlatieven

Twee torens tussen hemel en aarde

Direct bij aankomst in Dubai trekt de stalen top van de Burj Khalifa je aandacht. De hoogste toren ter wereld is maar liefst 828 meter hoog. Het gebouw is gebouwd in 2010 entelt 211 verdiepingen. Ga naar het platform op de 124e voor een adembenemend uitzicht over de stad, de wolkenkrabbers en de woestijn die Dubai omringt.

Ga vervolgens richting het strand. Vanaf hier lijkt het net of de Burj Al Arab op het water is gebouwd. Dankzij de glazen sluier die 321 meter boven de golven uitsteekt, is het gebouw al van veraf te zien. In de toren bevindt zich het enige 7-sterrenhotel ter wereld.

Dineer met gegrilde kreeft in het gastronomische restaurant van het hotel. Geniet ondertussen van het uitzicht over de duizend lichtjes van Dubai by night. Om een nacht door te brengen in een van de 102 suites, verdeeld over 52 verdiepingen, moet je ongeveer 5000 euro neertellen.

Karakteristieke gebouwen in vernieuwde stijl

In de zakenwijk staan de twee Jumeirah Emirates Towers tegenover elkaar. Het visuele effect dat ze op de grond creëren verandert constant, dankzij het licht dat over de diagonaal afgesneden bovenkant valt.

Dubai_architecture_Shutterstock.jpg
Dubai in vogelvlucht. Foto: Shutterstock

Wanneer je langs de kustlijn loopt, kun je het water zien reflecteren in de spiegelende, gebogen wand van de National Bank of Dubai.

Even verderop staat het Fairmont Hotel. Dit hotel is een kopie van het Empire State Building in New York en geeft je het gevoel dat je in de Verenigde Staten bent.

Nadat je het gebouw van het lokale World Trade Center hebt bewonderd, is het tijd voor een bezoekje aan de kust. Hier strekt de Marina, de grootste jachthaven ter wereld, zich uit in de Perzische golf dankzij een ingenieus systeem van kanalen en zeearmen. De 200 wolkenkrabbers lijken op het water te drijven.

De kunstmatige stad

Door de mens gecreëerde palmbomen

De drie kunstmatige eilanden van Palm Island, gebouwd met zand uit de zee, bieden Dubai 450 kilometer nieuw strand. Ze zijn gebouwd in de vorm van palmbomen: de stam vormt de winkelstraat en de takken staan vol met huizen. Op een van de takken staat het Jumeirah Beach Hotel, dat gebouwd is in de vorm van een gigantische golf, met haar parasols die altijd perfect in een rij staan.

Dubai_architecture_palmisland_Shutterstock.jpg
Jumeirah Palm Island. Foto: Shutterstock

Na een duik in de kristalheldere zee, kun je gaan varen op de kanalen van het ‘Venetië van Dubai’, onderdeel van het resort Jumeirah Madinat. Het is net echt.

Overvloed aan winkels en afleiding

De 40 winkelcentra van Dubai zijn gigantisch. De patio’s met weelderige begroeiing, grandioze fonteinen en verlichte galerijen zorgen voor een onberispelijke Arabische sfeer. De designwinkels en kwaliteitsrestaurants liggen hier naast de souks (traditionele markten) en bioscopen. In Dubai Mall kun je achter het grootste aquariumraam ter wereld roggen en haaien bewonderen.

Ga vervolgens naar een van de vijf skipistes van de Mall of the Emirates: een bijzondere ervaring in een stad die wordt omgeven door woestijn.

De stad van de bedoeïenen, het volk van de woestijn

Eeuwenoude souks

De oude wijk van Dubai bevindt zich aan de rand van de baai. Wandel tussen de lage huizen door smalle straatjes en stop bij de oude souk van Dubai. De sfeer doet je onmiddellijk denken aan de sprookjes van 1001 nacht, dankzij de geuren van specerijen, Iraanse tapijten op de kraampjes en protserige stalletjes met echte gouden en zilveren sieraden.

Parels en moskeeën

In een fort uit de 19e eeuw bevindt zich het Museum van Dubai. Hier kun je terugblikken op het leven van schapenfokkers uit de woestijn en parelvissers van de Perzische Golf die vroeger in de regio woonden.

Bezoek de Moskee van Jumeirah, die later gebouwd is, aan het eind van de dag. Dan verlichten de stralen van de ondergaande zon de twee schitterende minaretten.

De Dubai Mall, een gigantisch winkelcentrum

In 2008 werden de deuren geopend van het grootste winkelcentrum ter wereld. Het complex dat aan de voet van de Burj Khalifa ligt, heeft een oppervlakte van 80 hectare. Er zijn zo’n 1000 winkels te vinden, een reusachtig aquarium, een schaatsbaan, een attractiepark, een honderdtal restaurants en een chique hotel. Elke week komen er zo’n 800.000 bezoekers naar het winkelcentrum.

Dubai volgens Delphine Kreuter

De in 2012 uitgekomen film Dubai Flamingovertelt het verhaal van twee personages die leven in eenzaamheid: Vincent (Sergi Lopez) en Jackie (Vanessa Paradis). Het onwaarschijnlijke duo gaat op zoek naar Livia, de partner van Vincent die is verdwenen in Dubai. Hun route brengt ze van de fata morgana’s van de wijdvertakte stad naar de zandduinen in de woestijn. Een zachte en poëtische film die je zeker moet zien voor je vertrekt.

Dubai in het kort

Beste tijd om te gaan

De zon schijnt het hele jaar door, maar de temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot wel 45°C en er zijn veel zandstormen. Je kunt daarom beter in de winter of de lente gaan, wanneer de warmte een stuk draaglijker is.

Vervoer

Auto: de wegen zijn in perfecte staat. Zorg wel dat je een internationaal rijbewijs bij jehebt.

Taxi: uitgerust met een meter. Rijden dag en nacht.

Bus: erg goedkoop en een relatief dicht netwerk.

Boot: om de baai van Dubai over te steken.

Slapen

Dubai beschikt over een groot aanbod aan hotels. Je vindt er luxe hotels, toeristische complexen, traditionele hostels en bed & breakfasts. Als je van avontuur houdt, kun je een nacht doorbrengen in een tent in de omringende woestijn.

Eten & drinken

Cucina Mia Restaurant: Trident Boulevard, Shop 5, Residentie Jumeirah Beach

Arboretum Restaurant: Al Qasr Hotel, Madinat Jumeirah, Jumeirah

Café Arabesque: Park, Dubai Creek Club

Helio Lounge: Trident Bayside, Marina van Dubai

Voor vertrek

Formaliteiten: een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is, is vereist. Het toeristenverblijf mag maximaal 30 dagen duren.

Vaccinatie: je hebt geen vaccinatie nodig.

Gezondheid: muggen en de felle zonzijn de twee grootste ongemakken.

* Prijzen kunnen afwijken.

Top 2 evenementen in Dubai

Januari-februari: Shopping Festival, concerten, evenementen en natuurlijk kortingen in de winkels.

Mei-juli: Summer Surprises, tien weken lang kortingen en voorstellingen in de winkelcentra van de stad.