Terug naar resultaten

5x heerlijk Hawaii

Een even fijne, als bijzondere vakantiebestemming is Hawaii. Wandel door de jungle, drink een cocktail op een zonovergoten bounty-strand, en verbaas je over de vulkanen, die tot op de dag van vandaag actief zijn. Aloha Hawaii!

1. Het Grote Eiland

Veel mensen weten niet dat Hawaii een van de staten is van de Verenigde Staten. Hawaii bestaat uit 137 vulkanische eilanden en koraaleilanden. Hawaii-eiland is het grootste, meest zuidoostelijke Hawaiiaanse eiland, en wordt ook wel The Big Isle genoemd. Het landschap van Hawaii-eiland varieert van zandstranden met groenkleurig zand zoals Papakōlea, en stranden met zwart lavazand, zoals Punalu‘U, tot weelderig tropisch regenwoud. In het noordoosten van het eiland ligt Hakalau Forest National Wildlife Refuge (1), een van de mooiste, oorspronkelijke, Hawaiiaanse junglegebieden. Hier vind je zeldzame bomen als de Acacia koa, die alleen op Hawaii voorkomt, en het grappige vogeltje de Iʻiwi, niet te verwarren met de kiwi. Aan de westelijke rand van het park ligt Akaka Falls State Park (2), waar je de mooiste watervallen van het eiland kunt bewonderen. En dat wil wat zeggen, wat het eiland heeft veel schitterende exemplaren.

Hawaii Falls_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

2. Koffie en Cook

Op Hawaii-eiland zijn nog veel meer mooie plekken te vinden. Op de noordkant ligt de smalle, groene vallei Pololū Valley, een van de mooiste plekken van Hawaii. Pololū betekent lange speer. De vallei steekt vanaf zee, als een speer in de flank van de berg Kohala. De prachtige, wilde vallei mondt aan zee uit in pittoreske stranden. Er zijn veel mooie wandelpaden in het gebied, en als je de Highway 270 vanaf het stadje Kapaʻau uitrijdt, kom je bij Pololū Overlook (2), de meest fotogenieke plek van het eiland. Aan de westzijde van het eiland bevindt zich het plaatsje Captain Cook. Hier werd de zeevaarder en ontdekkingsreiziger James Cook door inlanders vermoord, en op de plek waar dat gebeurde, staat een monument. In de omgeving zijn veel koffieplantages. Bij Kona Coffee Living History Farm (3) kun je verschillende koffiebonen proeven, en maak je een wandeling door een stukje geschiedenis van het eiland.
 

3. Mooi Maui  

Het Hawaiiaanse eiland Maui is een populaire trouwlocatie. Aan romantische zonsondergangen en wuivende palmen heeft het eiland geen gebrek. Een van de mooiste stranden van het eiland is Ka'anapali Beach, noordwestelijk op het eiland. Als je op zoek bent naar azuurblauwe zee en poederwitte stranden, is dit de plek voor jou. Aan de noordkant van het strand is Pu'u Keka'a, of Black Rock, een zwarte lavarots waar cliff-jumpers vanaf springen. In het oude Hawaii werd Black Rock beschouwd als een heilige plek, waar de zielen van de onlangs overleden mensen naar het volgende rijk sprongen. De zee bij Ka'anapali is helder en kalm, het is ook een goede plek om te snorkelen. Ben je het zonnen zat? Breng dan een bezoek aan het oude vissersdorp Lahaina, dat ontstond in de tijd van de walvisvaart. Hier vertellen gebouwen als Hale Pa'ahao (4) (de oude gevangenis), en The Seamans Hospital (5) de geschiedenis van het eiland. Voor gezellig flaneren en een hapje en drankje, moet je op Front Street zijn.

4. Heerlijk Honolulu

De Hoofdstad van Hawaii, Honolulu, ligt op het eiland O‘ahu, het op twee na grootste eiland. O‘ahu betekent ‘plaats van samenkomst’. Meer dan 75% van de bevolking van Hawaii woont op dit eiland. Honolulu is een heerlijke plek om een poos door te brengen. De stad heeft fijne stranden - het gezellige Waikiki Beach is een van de beroemdste stranden ter wereld. Je kunt in Honolulu smullen van de lekkerste Hawaiiaanse gerechten. Proef bij Helena's Hawaiian Food (6) traditionele gerechten als laulau, geroosterd varkensvlees in bladeren, en poi, een aardappelpasta. Actievelingen komen in Honolulo ook aan hun trekken. Langs de stranden wordt veel aan kitesurfen, zeilen en suppen gedaan. In de omgeving van de stad kun je ook geweldige wandelingen maken. Diamond Head is een gedoofde vulkaan aan de oostkant van Waikiki-beach. Een geweldige achtergrond voor al je strandfoto's van Waikiki, maar nog beter is het uitzicht over de stad en de oceaan, als je helemaal bovenaan staat.

Hawaii Lagoon_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Vulkanen kijken

Een van de dingen die je absoluut niet mag missen bij een vakantie op Hawaii, is een vulkaan bezoeken. Hawaii heeft veel vulkanen, waarvan sommige nog zeer actief zijn. In mei 2018 barstte de vulkaan Kilauea op het Eiland Hawaii nog uit met verwoestende lavastromen. In het Hawaii Volcanoes National Park (7), op de zuidwestkant van het eiland, kun je wandeltochten onder begeleiding van een gids maken, of zelf per auto de Crater Rim Drive Tour maken. Hoe dan ook, je kijkt je ogen uit. Uit zwartgeblakerde lavavelden steken de enorme kraters omhoog. Op sommige plekken, zoals bij de Halema'uma'u-krater en Sulfur Banks, komen zwaveldampen en rookpluimen uit de grond en kraters. In dit gedeelte van het park dwarrelen soms grote hoeveelheden vulkanische as naar benden. Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften altijd goed op te volgen in het park. Het park is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 09:00 tot 16:00 uur. Op maandag en dinsdag is het park gesloten. Toegang is 12 dollar per persoon* (ongeveer 13 euro), of 25 dollar voor een auto en alle passagiers (ongeveer 28 euro). 

*Let op: prijzen kunnen veranderen.

De Huladans

Op feesten en festivals worden de tradities van de oorspronkelijke bewoners uit de kast gehaald, en vooral de huladans, met bloemenkransen en ukelele-muziek, spreekt tot de verbeelding. Hula is van oorsprong een Polynesische dansvorm waarbij ook een lied gezongen wordt. Wil je zo’n dans meemaken, ga dan op zoek naar een lū'au, een traditioneel Hawaiiaans feest. Lū'au-locaties zijn te vinden op heel Oahu, waaronder de Alii Luau, in het Polynesian Cultural Center (8).

Eten en drinken

Op Hawaii wordt vlees en vis standaard in stukjes gesneden geserveerd. Zo ontstond de bij foodies ineens populaire poké bowl, (poké betekent  'gesneden'), een soort sushi, maar dan in een kom.

Vliegen & overnachten

Verspreid over heel Hawaii vind je heerlijke hotels, bijvoorbeeld in Honolulu. Vanuit Nederland vlieg je altijd met minstens 1 tussenstop naar Hawaii.

Top 3 ook leuk op Hawaii 

Snorkelen en duiken. In de heldere wateren van Hawaii kom je zeeschildpadden, murenes en papegaaivissen tegen. 

Surfen. Hawaii staat bekend als een van de beste landen ter wereld voor golfsurfen. Jaarlijks wordt er de beroemde World Surf League gehouden. 

Maui Ocean Center. Kijk je ogen uit in een van de werelds mooiste en grootste aquaria.

Contacten 

  1. Hakalau Forest National Wildlife Refuge: 60 Nowelo St, Hilo, HI 96720, USA, Hawaii, +1 8084432300
  2. Pololū Overlook: Kapaau, HI 96755, 6728 Halaula, USA, Hawaii
  3. Kona Coffee Living History Farm: 82-6199 Mamalahoa Hwy, Captain Cook, HI 96704, USA, Hawaii, +1 8083233222
  4. Hale Pa'ahao: 187 Prison St, Lahaina, Maui, HI 96761-1242, USA, Hawaii, +1 8086613262
  5. The Seamans Hospital: 1024 Front St, Lahaina, HI 96761, USA, Hawai, +1 8086613262
  6. Helena's Hawaiian Food: 1240 N School St, Honolulu, HI 96817, USA, Hawaii, +1 8088458044
  7. Hawaii Volcanoes National Park:
  8. Polynesian Cultural Center: 55-370 Kamehameha Hwy, Laie, HI 96762, USA, Hawaii, +1 8003677060