Terug naar resultaten

Roadtrip 100% New Mexico

Met de auto New Mexico ontdekken, een uniek gebied

Liefhebber van roadtrips? Dan is de Amerikaanse staat New Mexico echt iets voor jou. Hier vind je een spannend mengsel van de indiaanse cultuur, de meer Spaans georiënteerde cultuur en de wildwestcultuur, dat perfect aansluit bij de verscheidenheid van de landschappen.

Van Albuquerque naar Santa Fe

Klaar om op avontuur te gaan langs de route van de indianenpueblos? Achter het stuur, en go! Albuquerque, de grootste stad van New Mexico, is een perfect beginpunt van je reis. Laat je in het Indian Cultural Center het verhaal vertellen over de negentien indianenstammen van New Mexico. Zo kun je de geschiedenis van het gebied waar je doorheen gaat reizen wat beter plaatsen.

Stel vervolgens je GPS in op State Road 14, bijgenaamd Turquoise Trail, richting: Santa Fe. De pueblos (indiaanse dorpen) waar je doorheen rijdt getuigen van een tijd waarin de vroegere bewoners turkoois dolven, een prachtig groenblauwe steensoort. Ver van haar zusterstad op het Iberisch schiereiland, is hier de stad Madrid de favoriete plek van kunstenaars. Weer een heel andere atmosfeer tref je aan in de hoofdstraat van Los Cerrillos waar je in een uitgesproken wildwestsfeer belandt. Je vind in deze stad zelfs een handvol oude saloons die als decor hebben gediend in de film Young Guns uit 1988.

Als je in Santa Fe aankomt, ben je in de hoogst gelegen hoofdstad van de Verenigde Staten (2.100 meter hoogte), en in één van de oudste steden van de V.S. (gesticht in 1610). Spaans erfgoed en stedenbouwkundige pareltjes vormen het DNA van deze artistieke stad.

new-mexico-roadtrip-1.jpg
Station in Santa Fe - Foto: Pixabay

Taos en omgeving

Wanneer je iemand hoort zeggen dat hij zin heeft om dorpen met een Spaanse sfeer in de ongerepte natuur te ontdekken, word je dan enthousiast? 

Van Taos naar Taos Pueblo

In een uitgesproken modern en eigentijds Amerika, is dit een plaats die kost wat kost zijn historische karakter wil behouden: Taos. Taos Pueblo, gelegen aan de voet van bergketen Sangre de Cristo, is het oervoorbeeld van een Pueblopur sang. De pueblo is in 1971 teruggeven aan de indianen en staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De schilderachtige wegen die New Mexico doorkruisen

De High Road die Santa Fe met Taos verbindt, slingert over 70 mijlen en gaat door landschappen die door de grote meesters geschilderd lijken. Het heiligdom van Chimayó omvat een groep uit adobe opgetrokken gebouwen, waar regelmatig christelijke pelgrims samenkomen. Welkom in het Lourdes van Amerika! Vergeet niet om te stoppen bij Cordova, hoofdkwartier van het beeldhouwersgilde, en mis evenmin Las Trampas en Ranchos de Taos, waar je bijzondere kerken uit ongebakken aarde kunt bewonderen.

Ten noorden van Taos ligt een 85 mijl lange, cirkelvormige weg met de prachtige naam Enchanted Circle (betoverde cirkel). Deze route gaat namelijk langs dalen, hoogvlaktes, naaldwouden en zelfs skioorden. Gun jezelf het plezier om zo dicht mogelijk bij Wheeler Peak te komen, een berg die het landschap van New Mexico met zijn hoogte van 4.112 meter domineert.

new-mexico-roadtrip-2.jpg
Taos Pueblo - Foto: Pixabay

Koers richting het westen en zuiden van New Mexico

Het westen en zuiden van New Mexico hebben nog een paar mooie ontdekkingen voor je in petto. Benzinetank vol, en on the road again!

Het westen, in de voetstappen van de indianen

Als er één Pueblo is die je beslist niet mag missen, dan is het wel Acoma, door intimi ook wel Sky City genoemd. De tocht naar deze plek, hoog gelegen op een plateau bovenop duizelingwekkende rotspartijen, doet denken aan een bedevaart. Deze locatie zou de oudste van alle bewoonde dorpen in de Verenigde Staten zijn.

Niet veel verderop zal ook Morro National Monument, een monoliet waarop heel bijzondere rotsinscripties zijn aangebracht, je versteld doen staan. Je vervolgt je weg naar Zuni, een van de zeven legendarische goudsteden, en rijdt dan verder naar Shiprock. Deze heilige berg van de Navajo indianen vind je vast prachtig, alleen al vanwege de gelijkenis met Monument Valley (VS). Chaco Canyon tenslotte, dat op de erelijst van de UNESCO prijkt, vormt de laatste halte van deze archeologische rondreis XXL.

Minerale schoonheid in het zuiden van New Mexico

Stel je ongerepte duinen voor die voor je uitgestrekt liggen, zo ver als het oog reikt. Je bent hier in White Sands National Monument, de grootste woestijn van gipskristallen ter wereld.

Zin in een duinrit onder de zon van New Mexico? Huur een slee en leef je uit in allerlei free-style figuren. Dan neem je het autostuur weer in handen en ga je op zoek naar het middelpunt van de aarde. Het Carlsbad Caverns National Park herbergt meer dan 100 grotten met wisselende kleuren. De grootste ervan zou zes voetbalvelden kunnen omvatten. Genoeg om je een idee te geven van de wonderen daarbeneden.

Ten slotte: als de wereld van de X-Files en de groene mannetjes je fascineert, zorg dan dat jouw UDO (Unidentified Driving Object) een omweg maakt naar Roswell, 'de' stad van de buitenaardse bezoekers. New Mexico: uniek gebied, of niet soms?

"Stralend, stralend New Mexico. In het verblindende licht bezat elke rots, elke boom, elke wolk en elke berg een kracht en helderheid die niet natuurlijk maar bovennatuurlijk leek. Maar alles daar gaf me tegelijk het gevoel van op bekend terrein te zijn, in een land van dromen, een gebied waar ik altijd al gewoond had.", Edward Abbey.

Deze woorden werden geschreven door Edward Abbey, een beroemd Amerikaans schrijver die New Mexico beschrijft in zijn boek Fire On The Mountain.

Get your kicks on Route 66!

De fervente aanhangers van legendarische roadtrips zullen een uitstapje op de beroemde route 66 niet kunnen weerstaan. Deze weg loopt ongeveer 400 mijlen (600 km.) door New Mexico. Langs de hele route staan motels, billboards en benzinestations, die, trouw aan de geest van Route 66; je live de legende zullen laten herbeleven!

New Mexico beschreven door Tony Hillerman

Joe Leaphor, politieman van de Navajo-stam, leidt een onderzoek naar de verdwijning van een jonge Zuni-indiaan uit de indiaanse gemeenschap. De detectiveroman neemt ons mee naar de wereld van indianenreservaten, hippiecommunes en archeologenkampen in New Mexico. Het boek Dance Hall Of The Dead is het tweede deel van de Leaphorn trilogie van Tony Hillerman. Onmisbaar voor mensen die op avontuur willen gaan op de wegen van New Mexico.

4 niet te missen evenementen in New Mexico

Juli: Art Santa Fe; internationale kunstmarkt voor moderne kunst

Augustus: Rodeo festival in Gallup  

September: Fiesta de Santa Fe, folkloristische festiviteiten

Oktober: Albuquerque International Baloon Fiesta: festival van heteluchtballonnen

New Mexico in het kort

Beste tijd om te gaan

Het klimaat in New Mexico is voornamelijk dor, maar de staat kent ook een bergklimaat. De tussenseizoenen verdienen de voorkeur in verband met niet te lage en niet te hoge temperaturen.

Vervoer

Het huren van een auto is een must om New Mexico in alle vrijheid te ontdekken.

Slapen

Albuquerque, Santa Fe, Taos, Gallup, Farmington, Ruidoso, Carlsbad, Alamogordo en Las Cruces zijn niet te missen stopplaatsen tijdens een ontdekkingsrondreis in New Mexico.

Eten en drinken

66 diner: Central Avenue 1405, Albuquerque - Mexicaanse en Amerikaanse specialiteiten. Gerechten vanaf € 6,-*

Maria’s New Mexican Kitchen: West Cordova Road 555, Santa Fe - Smaken uit New Mexico. Vanaf € 8,-*

Ranchos Plaza Grill: Saint-Francis Plaza 6, Ranchos De Taos - Nieuw-Mexicaanse keuken. Vanaf € 7,-*

Gutiz: Paseo del Pueblo Norte  812, Taos - Fusion keuken geïnspireerd op het Middellandse Zeegebied. Vanaf € 7,-*

 * De prijzen zijn indicatief en kunnen afwijken.