Terug naar resultaten

48 uur in het ritme van New York

Rock, jazz, opera of gospelmuziek, in de heksenketel die New York heet, kom je elke denkbare muziekstijl tegen. Deze gids neemt je mee langs alle heilige plekken van de muziek in The Big Apple. Luister naar een concert, neem een kijkje achter de coulissen of dans gewoon mee op straat: in dit weekend New York kom je heel dicht bij allerlei legendarische muzikanten.

DAG 1

Straten vol muziek

Het is pas ochtend, maar de magie van de lichtreclames op Times Square geeft je nu al energie. Snel dus naar Junior’s voor een stevig ham & american cheese breakfast. Daarna loop je door de 42ste straat,dé plek waar alle grote Amerikaanse musicals triomfen hebben gevierd. Onderweg kom je ogen en oren te kort: rondom Broadway wordt overal op straat muziek gemaakt.

times_square.jpg
Times Square

Dan loop je in noordelijke richting, tot je bij de 7th Avenue bent. Daar, op nummer 881  zie je de indrukwekkende gevel van Carnegie Hall. In dit theater, dat beroemd is om zijn prachtige akoestiek, hebben alle groten uit de jazz en de rock opgetreden, zoals Miles Davis, Duke Ellington, en The Beatles.Overdag kun je zelf een kijkje achter de coulissen in deze muziektempel nemen.

Weer buiten loop je door naar het Lincoln Center, maar dan wel via Central Park. Even languit op het gras genieten van de rust en frisheid in deze oase. Schijnt de zon, dan is dit de plek voor een picknick, waarvoor je onderweg al alles hebt gekocht. Te koud of te nat? Dan zit je ook prima bij Smith, waar je een uitgebreide, want typisch Amerikaanse, lunch voorgeschoteld krijgt.

Het immense Lincoln Center Theater is het muzikale hart van de stad. Hier treden alle beroemde orkesten op, zoals de Metropolitan Opera en het New York Philharmonic Orchestra,om er maar een paar te noemen. De ingang vind je op West 65th Street, op nummer 150. Ook hier kun je overdag naar binnen, er worden speciale themarondleidingen gegeven.

central_park.jpg
Central Park

Op naar het theater

Dan weer op pad, een paar straten verder kom je in het Theater District, dat tussen 6th en 7th Avenue ligt (van de 40e tot de 54e straat). Hou je meer van toneel dan van musical? Dan kun je terecht bij het beroemde Studio 54, in 54th Street. Vroeger was dit een beroemde discotheek en nu speelt de Roundabout Theatre Company in één van de zalen. Handig: kijk voor je vertrek naar New York even wat er op het programma staat.

DAG 2

Vibrerend Harlem

Al tientallen jaren is dit deel van Upper Manhattan een kweekvijver voor zwarte Amerikaanse muziek.Als je hier op zondagochtend door de straten wandelt, zweef je bijna op de magische klanken van de gospelliederen die uit de kerken galmen. En je komt pas weer met je voeten terug op aarde dankzij een afro-amerikaanse lunch bij Londel’s of bij Sylvia’s.

En dan is het tijd voor het legendarische Apollotheater, op West 125th Street 263. Het is officieel tot monument verklaard, vanwege de belangrijke rol die dit theater speelt in het culturele leven van de VS. ‛s Avonds zijn er natuurlijk optredens, maar overdag zijn de deuren geopend voor het publiek, van 11 tot 15 uur.

Ontdek jong talent

Meer naar het zuiden vind je de kleinere, meer intieme concertzalen. Zo vind je bijvoorbeeld op Bleecker Street 158 de Poisson Rouge, tegenwoordig één van de belangrijkste ontmoetingsplekken voor de culturele ‛underground’ van New York. ‛Serving art and alcohol’, zeggen ze zelf, dus hier kun je genieten van muziek, tentoonstellingen en theater, onder het genot van een goed glas. Een ontspannen manier om de jonge talenten van New York te ontdekken. 

En voor de laatste avond van je muziek-weekend New York reserveer je plaatsen bij de Mercury Lounge. Een bijzonder concertzaaltje boven een oud restaurant, op de grens tussen East Village en Lower East Side.Laat je overspoelen door de allernieuwste Amerikaanse pop-rock en laat je zo nog even meevoeren door het energieke ritme van deze geweldige stad.

Make Music New York: dat moet je meemaken!

Twee keer per jaar wordt New York één grote openlucht-concertzaal. Dan is er namelijk Make Music New York en dat kun je niet missen: overal op de straten maken mensen muziek, in alle mogelijke genres. Het evenement vindt al acht jaar lang elk jaar plaats op 21 juni.In 2011 werd het voor de eerste keer ook in de winter gehouden, op 21 december, en ook dat was een doorslaand succes. Sindsdien hoort ook Make Music Winter bij het New Yorkse muziekleven.

New York, New York

New York New York, geschreven door Fred Ebb en gezongen door Liza Minelli en daarna door Frank Sinatra is het bekendste eerbetoon dat The Big Apple ooit ten deel is gevallen.

Het is ook een film van Martin Scorscese uit 1977, waarin een jonge soldaat en saxofonist, gespeeld door Robert de Niro aan het eind van WO II een al even jonge zangeres ontmoet, een rol van Liza Minelli. Hun romance speelt zich af op het moment dat New York in jubelstemming verkeert, vanwege de militaire overwinning op Japan.

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

New York is het hele jaar geweldig. Maar voor een weekend vol muziek kun je beter niet in augustus gaan: veel zalen zijn van eind juli tot begin september gesloten.

Vervoer

Metro: rijdt dag en nacht. Overdag rijden er expreslijnen die alleen op de belangrijkste stations stoppen. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur stoppen alle lijnen op elk station.

Bus: rijdt dag en nacht, er is ongeveer om de twee straten (blocks) een halte.

Auto: in Manhattan mag je meestal maar een uur parkeren. In een particuliere parkeergarage ben je minimaal 25 dollar per dag kwijt.

Taxi: er zijn er veel en ze zijn makkelijk te herkennen aan hun typische gele kleur. Redelijk betaalbaar, maar vergeet niet om 10 procent fooi te geven.

Slapen

Zoek een hotel op Broadway – keus genoeg!

Eten en drinken

Junior’s: West 45e St. tussen Broadway en 8e Av, Times Square.

Smith: Broadway 1900, bij 63e St, Lincoln Center.

Londel’s restaurant: Frederick Douglass Blvd 2620

Sylvia’s restaurant: Malcolm X Blvd, Harlem

“Muziek verkoop je niet, die deel je”

Leonard Bernsteinvertegenwoordigt in zijn eentje zo ongeveer alle verschillende Amerikaanse muziekstijlen van de twintigste eeuw. Deze dirigent,componistpianist enmuziekpedagoog tekende voor onsterfelijke werken als Wonderful Town en West Side Story, de New Yorkse musical bij uitstek. Hij was van 1958 tot 1969 dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Leonard Bernstein overleed op 14 oktober 1990 in New York.

Top 5 New York

Februari: Sing into Spring Festivalin het Lincoln Center, voor jazzliefhebbers

Juli-augustus: Celebrate Brooklyn, gratis openluchtfestival

Oktober: Columbus Day Parade, met muziekoptredens

Oktober: CMJ Music and Film Festival, vijf dagen vol films en concerten

December: De Notenkraker; dit ballet op muziek van Tsjaikovski wordt al vijftig jaar lang elk jaar opgevoerd in het Lincoln Center.