Terug naar resultaten

Kunststad New York

New York is het brandpunt van de avant-garde kunst en dat is te zien in de musea en galeries van Manhattan. Alleen in New York zie je vlak bij elkaar zoveel beroemde werken uit het surrealisme, het dadaïsme en de pop art. Dwaal door de drie belangrijkste musea in de stad en wandel langs de galeries van Soho en Chelsea. The Big Apple is en blijft de hoofdstad van de moderne kunst.

 

DAG 1

Afdalen in het Guggenheim

Je weekend moderne kunst in New York begint in het beroemde Guggenheim Museum in de Upper East Side van Manhattan. Alleen al het gebouw, ontworpen door Frank Lloyd Wright, is een kunstwerk op zich. Hij wilde dat het een soort tegenhanger werd van de wolkenkrabbers er omheen. De gevel is volmaakt in harmonie met de collecties binnenin het museum. Al afdalend langs de spiraalvormige helling zie je meesterwerken van de pioniers van de abstracte kunst en het surrealisme, zoals Fernand Léger en Marc Chagall. Even zitten? Na 11.30 uur kun je bij museumrestaurant Wright terecht voor een lunch of brunch.

madison_av.jpg
Madison Avenue

Europese grootheden bij het Met

Van het Gugggenheim is het maar een paar honderd meter lopen door de groene lanen van Central Park naar dat andere schitterende museum, het Metropolitan Museum of Modern Art oftewel het Met. Dit is een van de belangrijkste musea van de stad, met werken van verschillende kunststromingen uit alle delen van de wereld. Natuurlijk vind je er moderne kunst, vooral in zaal 904 tot 907, waar veel werken te zien zijn van Europese kunstenaars waaronder Henri Matisse en Alberto Giacometti. Je hoeft je gelukkig niet te haasten in deze kunsttempel: het Met blijft op zaterdagavond tot 21.00 uur open.

Culinaire kunst

Kom je toch voor 18.00 uur het museum uit, loop dan terug naar Madison avenue en neem een kijkje bij de beroemde Gagosian Gallery. In deze galerie van de gerenommeerde handelaar in hedendaagse kunst, Larry Gagosian, hebben heel wat werken gehangen van pop art-iconen als Andy Warhol en Jasper Johns.

Voor het avondeten gaat de liefhebber van culinaire kunst naar Café Boulud, een paar straten verderop. De kaart van dit sterrenrestaurant biedt een prachtige mix van de Franse en de wereldkeuken.

DAG 2

Grote namen in het MoMA

In het hart van Midtown ligt het Museum of Modern Art, oftwewel MoMA. De opening van het museum in 1936 deed veel stof opwaaien, met de tentoonstelling Fantastic Art, Dada, Surrealism. Sindsdien is het MoMA dada en het surrealisme altijd trouw gebleven: alle grote namen uit deze kunststromingen zijn hier vertegenwoordigd. Het wereldberoemde schilderij van Salvador DalíDe volharding der herinnering, hangt hier naast werk van even geweldige kunstenaars als René Magritte en Marcel Duchamp.

Alles gezien, inclusief de museumshop waar je iets van de magie uit dit museum mee naar huis kunt nemen? Ga dan naar Terrace 5. Vanuit dit café op de vijfde verdieping van het museum heb je een prachtig uitzicht op de Abby Aldrich Rockefeller Sculpture Garden. Je kunt er bovendien erg lekkere gerechten bestellen.

MOMA.jpg
MOMA. Photo door Bit Boy onder licentie CC BY 2.0

Pop art in Soho en Chelsea

Zin om zelf een kunstwerk te kopen? De Pop International Gallery laat zien dat de kunstwereld op dit moment een verandering doormaakt. Deze populaire galerie op Broadway in Soho wil een directe link leggen tussen kunstenaar en koper. Je vindt er voornamelijk pop art en fotografie.

Door naar het Meatpackers District in Chelsea, waar je galeries ontdekt met hedendaagse kunst, geïnspireerd op pop art en het surrealisme. Dit is ook de wijk van het IAC-Building met zijn gedurfde lijnen. Het glazen gebouw is ontworpen door de ‘deconstructivistische’ architect Frank Gehry, en is een waar paradijs voor liefhebbers van vernieuwende hedendaagse kunst.

Voor een mooie afsluiter van je weekend kunst in New York ga je naar het Joyce Theatre voor een moderne dansvoorstelling of een beeldrijke performance.

Dol op kunst en architectuur? Ontdek onze gids over kunst en architectuur in Londen!

Het New Yorkse Guggenheim Museum

Het Guggenheim moest het eerste museum worden dat geheel bestemd was voor abstracte schilderkunst. Het heeft een ware revolutie teweeggebracht in de museumwereld. Het bijzondere ontwerp van architect Frank Lloyd Wright, met zijn omgekeerde binnenwerk – je begint bovenin en daalt dan via een spiraal af langs de geëxposeerde werken - maakte het tot een heel nieuw type tentoonstellingsgebouw. Ook in Venetië, Bilbao en Abu Dhabi zijn Guggenheimmusea gebouwd met het geld van de stichting Solomon R. Guggenheim.

New York door de ogen van de filmmakers

De prachtige musea van New York hebben al veel filmmakers geïnspireerd. Zo fungeert het Guggenheim Museum als achtergrond voor een van de scènes in Men in Black uit 1997. In augustus 2013 nam rapper Jay-Z zijn clip Picasso Baby op in het Museum of Modern Art.

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Een weekend kunst in New York plan je gewoon wanneer jou dat het beste uitkomt! De belangrijkste musea zijn het hele jaar geopend.

Vervoer

Per vliegtuig: er gaan dagelijks directe vluchten uit alle grote Europese steden. Bekijk onze aanbiedingen.

Metro: de subway rijdt de klok rond. Vooral de belangrijkste musea zijn hiermee goed bereikbaar.

Bus: 24 uur per dag. Een tip: tijdens het spitsuur kun je op Manhattan beter geen bus nemen.

Auto: de musea hebben vaak een deal met parkeergarages in de buurt, zodat je daar als museumbezoeker tegen gereduceerd tarief kunt parkeren.

Taxi: er zijn er heel veel, ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun gele kleur en redelijk betaalbaar. Maar vergeet de fooi niet (ca. 10% van het bedrag)!

Slapen

Kies een hotel in de buurt van Times Square, met het MoMA om de hoek. Of zoek een slaapplek in de buurt van Central Park, vlakbij het Metropolitan Museum of ArtBeiden in hartje artistiek New York, middenin Manhattan. De wijken Soho en Chelsea zijn prima alternatieven als je liever in een wat rustiger omgeving logeert.

Eten en drinken

In Chelsea: Westville, 246 West 18th street

In Soho: Soho Park, 62 Prince street

in Midtown: The modern, 9 West 53rd street

In Upper East Side: Café Boulud, 20 East 76 street

“Elke mening gaat voorbij en elk werk blijft bestaan.”

Man Ray (die in werkelijkheid Emmanuel Radnitzky heette) is een van de weinige in Amerika geboren leden van de dadabeweging. Hij begon zijn artistieke carrière in New York, samen met zijn boezemvriendMarcel Duchamp. Hij maakte naam als filmmaker, schilder en fotograaf en ging in 1921 naar Parijs, waar hij in aanraking kwam met Franse surrealisten als André Breton en Paul Éluard. Man Ray maakte de beroemde foto van Le Violon d’Ingres, en hij was een van de deelnemers aan de expositie Fantastic Art, Dada, Surrealism in het Museum of Modern Art in New York.

Top 5 kunstzinnige evenementen

Maart: Armory Show, beurs gewijd aan hedendaagse kunst.

Juni: Museum Mile Festival, een dag lang gratis toegang tot de belangrijkste musea.

September-december: Next Wave Festival in Brooklyn, gewijd aan hedendaagse creaties.

Oktober: Bring to Light Festival, lichtfestival in de stad.

Oktober: International Fine Art and Antic Dealer Show, kunst- en antiekmarkt.