Terug naar resultaten

New York: op zoek naar de American Dream

In New York kom je op elke straathoek de geschiedenis van de wereld tegen. Volg het spoor van de immigranten die in New York zijn aangekomen en je ontdekt de geschiedenis van de Verenigde Staten. Van Ellis Island naar het World Trade Center Memorial: zo wordt je weekend New York een reis door de tijd.

DAG 1

In het spoor van de migranten

De meeste ‘nieuwe’ Amerikanen die in de loop van de negentiende en twintigste eeuw in de VS aankwamen, hebben voor het eerst voet aan wal gezet in New York. Jouw reis door de geschiedenis begint dan ook op Ellis Island. Dit eiland heeft zeker 12 miljoen migranten voorbij zien komen, en is tegenwoordig een immigratiemuseum. Het eerste dat de nieuwkomers van de stad zagen was het Vrijheidsbeeld, dat in 1986 door Frankrijk aan de Verenigde Staten werd geschonken. Het staat vlakbij Ellis Island. Je kunt het binnenwerk ervan bekijken door het glazen plafond van het museum in de voet van het beeld.

memorial.jpg
11 september Monument

Goud zoeken op Wall Street

In het begin van de achttiende eeuw gingen een paar New Yorkse geldhandelaren samenwerken en zij richtten een beurs op in... Wall Street! In 1903 is het huidige gebouw van de beurs in gebruik genomen. De neoklassieke stijl getuigt daarvan. Wandel door de zwaar beveiligde straten, zodat je een blik kunt werpen op de bronzen Wall Street Bull, gemaakt door de Italiaans-Amerikaanse beeldhouwer Arturo Di Modica.

En nu we het toch over geld hebben: neem ook even een kijkje bij de Federal Reserve Bank of New York, waar een deel van de Amerikaanse goudvoorraad ligt opgeslagen. Als je meegaat met de rondleiding kom je zelfs in de ondergrondse kluizen komt: daar zie je de goudstaven blinken achter een indrukwekkend hekwerk. Wel even via internet reserveren voor deze rondleiding – de plekken zijn schaars.

Emotie: het World Trade Center

Niet weg te denken uit de geschiedenis van New York: 11 september 2001. Op de plek van het World Trade Center vind je nu een indrukwekkend monument: twee fonteinen herinneren aan de twee ingestorte torens. De tragedie komt heel dichtbij als je de namen ziet staan van alle mensen die bij die aanslag zijn omgekomen. De oude kerk van St Paul die recht tegenover het monument ligt, is op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven. In deze kerk konden de reddingswerkers tijdens de tragedie af en toe even uitblazen.

Nog meer geschiedenis: de City Hall van New York is het oudste officiële gebouw dat in de Verenigde Staten bewaard is gebleven en het heeft een typische Renaissance stijl. Loop erlangs op weg naar de Brooklyn Bridge. Terwijl je over dit juweel van industriële bouwkunst uit de negentiende eeuw wandelt, heb je een prachtig uitzicht op Manhattan en de East River.

DAG 2

Wie het dichtst bij de wolken komt…

Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt New York het centrum van de wereld en dat wil de stad laten zien! Manhattan is in die tijd één enorme bouwplaats: grote bedrijven proberen elkaar de loef af te steken met gedurfde bouwprojecten en er komen steeds meer wolkenkrabbers. Als je door de wijk Midtown wandelt zie je er de voorbeelden van: het Lincoln Building met zijn neogotische stijl, het Flatiron Building met zijn beaux arts-stijl, het legendarische Empire State Building en natuurlijk een van de allermooiste wolkenkrabbers: het Chrysler Building. Tot besluit van dit rondje architectuur ga je naar hetRockefeller Center. Tussen beelden, muurdecoraties en tuinen verheft zich hier het GE-gebouw, één en al art deco.

rockefeller.jpg
Rockefeller Center

De filantropen, die helden van de Amerikaanse droom

Net als de Rockefellers, die een deel van hun fortuin in de ontwikkeling van Midtown staken, hebben veel andere zakenlieden hun stempel op de stad gedrukt. Andrew Carnegie bijvoorbeeld, heeft het beroemde concertgebouw Carnegie Hall laten bouwen, dat in 1981 voor het eerst in gebruik werd genomen. Hier hebben The BeatlesMiles Davis en vele andere grootheden opgetreden. Je kunt het bekijken tijdens een rondleiding of als je ’s avonds naar een concert gaat.

Solomon Guggenheim heeft fortuin gemaakt tijdens de goldrush in Alaska aan het eind van de negentiende eeuw. Vervolgens werd hij kunstverzamelaar en richtte hij een stichting voor moderne kunst op. Die stichting is de drijvende kracht achter een aantal geweldige musea. Een prachtig voorbeeld daarvan is het Guggenheim museum dat architect Frank Lloyd Wright in 1959 heeft ontworpen: je komt bovenin het museum binnen en daalt vervolgens spiraalsgewijs af, langs de verschillende collecties.

Als je het museum uitkomt steek je Central Park over naar de enorme campus van Columbia University, een universiteit die in 1854 werd gesticht. Het weekend is een prima moment om de vorstelijke bibliotheken, tuinen en gebouwen te verkennen. Alsof je in een teenage movie uit Hollywood bent beland…. Hier wonen de honderden jonge New Yorkers die, wie weet, een nieuw hoofdstuk van de Amerikaanse droom zullen schrijven.

Geïnteresseerd in moderne geschiedenis? Ontdek onze gids Berlijn en de twintigste eeuw.

Naar de Verenigde Naties

Een bezienswaardigheid waardoor je ineens beter gaat zien wat het belang van New York is in de wereld van nu, is het gebouw van de Verenigde Naties. Zodra je hier binnenkomt, val je met je neus in de wereldgeschiedenis van de afgelopen zeventig jaar. Er zijn elke dag rondleidingen en met een beetje geluk kun je zelfs een kijkje nemen in de beroemde VN-vergaderzaal die zo vaak op televisie te zien is.

New York door de ogen van John Dos Passos

In 1925 verscheen Manhattan Transfer, het boek van John Dos Passos. Daarin vertelt hij het verhaal van een aantal New Yorkers, onder wie een zangeres, een zeeman, een arbeider en een advocaat. Allemaal zijn ze geobsedeerd door succes en bewegen ze zich door het opkomende en bruisende Manhattan. Een geweldig boek!

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar is prima om je in de geschiedenis van New York te verdiepen. Behalve misschien in augustus, want dan kan het er te heet zijn voor lange stadswandelingen.

Vervoer

Vliegtuig. Er gaan dagelijks directe vluchten naar New York, let op onze aanbiedingen.

Te voet: zo kun je de geschiedenis en de sfeer van Manhattan het beste op je laten inwerken.

Bus: 24 uur per etmaal, een prima manier om de stad te leren kennen.

Metro: 24 uur per dag. Let op: er is verschil tussen de express-lines (die alleen de belangrijkste stations aandoen) en de local lines, die overal stoppen.

Slapen

Reserveer een historisch hotel in New York, of kies voor een fijne slaapplek vlakbij de historische bezienswaardigheden ligt. Bij Central Park of rond Times Square bijvoorbeeld.

Eten en drinken

Da Silvano: 260 6th Avenue (een van de beste Italiaanse restaurants)

Minetta Taverne: 113 MacDougal Street (hier kun je beroemdheden spotten die nog steeds de geschiedenis van New York uitmaken).

“Het succes van de één hangt af van het succes van de anderen.”

John Davidson Rockefeller wordt beschouwd als een van de rijkste filantropen uit de wereldgeschiedenis. Hij heeft in de jaren dertig van de vorige eeuw een onmiskenbaar stempel op New York gedrukt. Het Rockefeller Center, brandpunt van de architectuur van Manhattan, is ontstaan in de gebouwenoorlog die hij uitvocht met andere grote zakenlieden op het toppunt van hun succes.

Top 5 historische evenementen

Maart: het Ierse Saint Patrick-feest.

4 Juli: Nationale feestdag, met feestelijkheden in de hele stad, een optocht en indrukwekkend vuurwerk.

September: feestelijkheden rondSan Gennaro, beschermheilige van Napels, in Little Italy.

September: Labour Day Carnival, optochten van de Caraïbische en Zuid-Amerikaanse gemeenschap.

Oktober: Open House New York, de Amerikaanse versie van de Erfgoeddagen in het 2e weekend van de maand.