Terug naar resultaten

New York voor een paar dollar

Een weekend lang genieten van New York, voor bijna niets: het kan! Manhattan bekijken, zonder meteen platzak te zijn? Ontdek de wolkenkrabbers van New York vanaf een veerboot of op het dak van het museum. En dan verken je ook nog Chelsea, Harlem en de Brooklyn Bridge in dit budget-weekend New York.

Dag 1

Uitkijken over Manhattan

Denk je dat je vaker dan 13 keer met het openbaar vervoer gaat dit weekend? Dan is het handig om een Unlimited pas aan te schaffen. Daarna ben je klaar om naar Whitehall Terminal te gaan, op de zuidpunt van Manhattan. Daar neem je de Staten Island Ferry (gratis veerpont). Als je aan de rechterkant van het schip gaat staan, heb een schitterend zicht op het Vrijheidsbeeld, zonder dat je daar een cent voor hoeft te betalen. Op de terugweg kies je een plekje op het voordek, om te kunnen genieten van de skyline van Manhattan.

Dan stap je weer in de metro en rijdt daarmee naar de Brooklyn Bridge. Welkom in Chinatown. Hier kom je in een andere wereld terecht, en… je vindt er een maaltijd voor weinig. Dan heb je genoeg energie voor een van de mooiste wandelingen van New York: over de Brooklyn Bridge. Het uitzicht over Manhattan, Brooklyn en de East River daartussen is overweldigend en je blijft dan ook foto’s maken….

Kunst kijken in Chelsea

Het allernieuwste op het gebied van hedendaagse kunst vind je in kunstenaarswijk Chelsea. Aan de westkant van Chelsea Park liggen de galeries die open zijn voor publiek. Misschien heb je geluk en is er net een vernissage aan de gang: altijd goed voor een gratis hapje en drankje en je om in gesprek te raken met lokale kunstenaars. Wandel door de straten van deze buurt vol muurschilderingen en onverwachte groene parkjes. Groen is ook de beroemde High Park Line, een vroegere spoorbaan waarop nu een langgerekt park ligt en waar je dus een wandeling op hoogte kunt maken. Een paar honderd meter zuidelijker vind je het Hudson River Park, met zijn steigers langs het water.

statue_liberty.jpg
Vrijheidsbeeld

Happy hour!

Eten duur? Dat hoeft niet. Bij Rudy’s Bar en Grill, een beroemde gelegenheid in de wijk Hell’s Kitchen, krijg je een gratis hotdog bij je drankje. En bij de Crocodile Lounge, in het zuiden van het Flatiron District, kunnen klanten de hele dag en avond gratis pizza eten. Over het algemeen zijn de prijzen in de New Yorkse bars heel schappelijk tijdens happy hour . Zo ontdek je gezelligste bars en de lekkerste cocktails!

Dag 2

Central Park en ‘bijna gratis’ naar het museum

De benenwagen kost niets en levert veel moois op. Verken bijvoorbeeld de groene long van New York: Central Park. Hier ontmoet je joggers, fietsers en honkballers, en grote kans dat je een eekhoorntje of schildpad spot, want dat zijn de vaste bewoners van dit grote park. Daarna ga je naar de MET. Ook al zegt het museum dat je 25 dollar entree moet betalen, in werkelijkheid wordt aan jezelf overgelaten hoeveel je betaalt. Ze hebben hier een geweldige verzameling uit het antieke Egypte en de grootste collectie Amerikaanse kunst ter wereld. Vergeet niet om even naar het terras van het museum te gaan, voor een prachtig uitzicht over Central Park.

Rondleiding door liefhebbers

’s Middags ga je naar het noorden, naar de wijk Harlem. Elke dag om 14.00 uur nemen vrijwilligers van FreeTours By Foot bezoekers mee in de voetsporen van Malcolm X, Ella Fitzgerald en Duke Ellingon. Ook New Yorkers die zich hebben verzameld op de site Big Apple Greeter bieden aan om je hun stad te laten zien. Zo ontdek je het echte New York! Weg van de gebaande paden dring je door in het hart van deze geweldige metropool.

central_park.jpg
Central Park

Naar het theater

Voor je avondeten scharrel je zelf goedkope, maar heerlijke gerechten bij elkaar in de eetstalletjes op straat. Je vindt er eten uit alle windstreken: hotdogs, donuts, pizza’s en taco’s naast Joodse, Chinese, Indiase gerechten. Een culinaire wereldreis! En dan ga je de (Hollywood)sterren van morgen ontdekken: leerlingen van de theaterscholen geven onder leiding van bekende regisseurs uitstekende gratis voorstellingen (informeer van te voren naar programma bij gerenommeerde theaterscholen als Julliard en New Dramatist). Het doek gaat op… dat wordt een gedenkwaardige laatste avond in New York.

Gospel in hartje New York

Gospel is een Afro-Amerikaanse, van oorsprong religieuze, muziekstijl op de grens van blues en soul. In New York heeft de gospelmuziek zich vooral ontwikkeld in de kerken van de wijk Harlem, oostelijk van Manhattan.

Je kunt gratis een gospeldienst bijwonen en vooral de diensten in Harlem trekken elk weekend duizenden toeristen, die net zo goed voor de muziek komen als voor de eredienst. De twee belangrijkste gospeltempels in Manhattan zijn de First Corinthians Baptist Church en de beroemde Abyssinian Baptist Church ten oorden van Central Park.

New York door de ogen van Paul Auster

In de New York-trilogie (1987) van schrijver Paul Auster maak je kennis met een duistere en fascinerende stad, bevolkt met mensen die op zoek zijn naar een identiteit en naar vrijheid. Hij heeft ook films geschreven die zich in New York afspelen, en die zijn wat lichter van toon: Brooklyn Boogie en Smoke. Die laatste film gaat over een hele serie typische personages die allemaal klant zijn bij de tabakswinkel van Harvey Keitel.

New York in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! Al zijn de meeste gratis evenementen en festivals van New York in de zomer.

Vervoer

Per vliegtuig: er gaan directe vluchten vanuit alle Europese hoofdsteden. Zie ook de aanbiedingen op deze pagina.

Te voet: want op elke straathoek wacht je een verrassing.

Bus: rijden 24 uur per etmaal, en zo zie je de stad echt goed.

Ondergrondse: 24 uur per etmaal, 24 lijnen.

Denk je dat je vaker dan 13 keer van het openbaar vervoer gebruik gaat maken in je weekend New York, koop dan een 7-Day Unlimited pas. Dan kun je voor 30 dollar zoveel reizen als je wilt.*

Slapen

Wil je niet al te veel geld uitgeven, zoek dan geen hotel in Manhattan. Brooklyn en East Village zijn betaalbaarder en ook prima om te verblijven.

Eten en drinken

Rudy’s Bar & Grill: 627 9th Ave.

Crocodile Lounge: 325 East 14th St.

The Corner bistro: 331 W 4th St.

*Prijzen kunnen variëren

”Ik ga naar Parijs, ik ga naar Rome, ik ga naar Londen, en elke keer zeg ik: ‘Er is geen betere plek dan New York’. Dat is tegenwoordig de opwindendste stad ter wereld.”

De Amerikaanse acteur Robert de Niro is in de jaren veertig geboren en getogen in de wijk Greenwich Village. Hij is misschien een beetje bevooroordeeld, maar kun je hem ongelijk geven?

Top 5 New York

April: Easter Parade, paasoptocht over 5th Avenue.

Juni: Shakespeare in the Park, openlucht theaterfestival in Central Park.

Juni-augustus: HBO Bryant Park Film Festival, gratis filmvoorstellingen.

Juli: Macy’s Fourth of July Fireworks, vuurwerk vanwege de nationale feestdag.

Oktober: Village Halloween Parade, Halloween-optocht, West Village.