Terug naar resultaten

5x natuur in Zweden

Met 29 nationale parken en volgens sommigen zelfs meer meren dan Finland (het hangt er maar net vanaf wat je precies meetelt) zit Zweden vol prachtige natuurgebieden. De langgerekte vorm van het land zorgt ervoor dat de Zweedse natuur erg gevarieerd is: van toendra in het noorden tot heuvelachtige bossen in het zuiden. Waar moet je beginnen met zoveel natuur? Wij kozen 5 mooie natuurgebieden voor je uit.

1. Hoogste waterval in nationaal park Fulufjället

Nationaal park Fulufjället ligt aan de grens met Noorwegen. De meeste mensen komen hiernaartoe voor de ruim 9500 jaar oude boom met de naam Old Tjikko en voor de hoogste waterval van Zweden, de Njupeskär. Het bezoekerscentrum van het nationale park, Naturum Fulufjället (1), is een mooi uitgangspunt voor wandelingen. Er zijn verschillende wandelingen naar de Nupeskjär mogelijk, waarvan de kortste ook geschikt is voor kinderen (maar niet voor kinderwagens). Tegenover het bezoekerscentrum is een restaurant met terras om na je wandeling even bij te tanken.

Sweden Abisko river_VisualHunt.jpg
Abisko - foto: thomasbertz on VisualHunt / CC BY-SA

2. Sterren kijken in nationaal park Abisko

Dankzij de gunstige ligging staat nationaal park Abisko in Zweeds Lapland onder andere bekend om de kraakheldere hemel die je hier vaak aantreft. Dat heeft zo zijn voordelen, zeker als je naar de sterren wilt kijken of het noorderlicht wilt zien. Speciaal daarvoor is er het Aurora Sky Station, dat bereikbaar is met een stoeltjeslift. In de zomer kun je in nationaal park Abisko mooie trektochten maken door het arctische landschap. Alle informatie om dit natuurgebied goed voorbereid te verkennen, vind je bij bezoekerscentrum Naturum Abisko (2).

3. Vänern: het grootste meer van Zweden

Het Vänermeer, of op zijn Zweeds Vänern, is met een oppervlakte van ongeveer vijf keer het IJsselmeer het grootste meer van Zweden. Mooie plekken om uit te kijken over het Vänermeer zijn kasteel Läcko Slott (3) en de stad Kristinehamn, waar een beeld van Picasso aan het water staat (4). In Sjötorp, aan de oostkant van het meer, verlaat het Götakanaal het Vänermeer. Door middel van een indrukwekkend sluizensysteem biedt dat kanaal doorvaart naar de Zweedse oostkust.

4. Eindeloos veel eilanden: de Stockholm-archipel

De Stockholm-archipel is een groep van wel 24.000-30.000 (ook hier hangt het ervan af welke je precies meetelt) eilanden voor de kust van Stockholm. Sommige zijn bewoond, te bereiken per veerboot en bieden accommodaties aan. Naar andere, kleinere eilanden zal je zelf toe moeten varen om te genieten van je eigen onbewoonde eiland. Het bekendst in Nederland (dankzij de televisieserie Sandhamn Murders) is het plaatsje Sandhamn met zijn levendige haven en misschien wel de lekkerste vissoep van de archipel bij Sandhamns Värdshus. (5)

Sweden Stockholm Archipelago_Pixabay.jpg
Foto: Pixabay

5. Natuur en cultuur: het Siljanmeer

Het Siljanmeer is nog zo’n uitgestrekt Zweeds meer. Wat een bezoek aan dit meer extra leuk maakt, is de enorme hoeveelheid Zweedse cultuur die je rond het meer aantreft. Zo kun je in Nusnäs kijken hoe de beroemde houten paardjes worden gesneden en beschilderd (6). Nog meer traditioneel handwerk vind je in Rättvik (7), waar bovendien een 628 meter lange pier het meer in steekt. In het plaatsje Tällberg vind je oude ambachten en kun je pauzeren onder het genot van warme wafels (8). Leksand heeft een klein openluchtmuseum (9). Daarnaast kun je er de outlet van Leksands Knäckebröd bezoeken (10, helaas is de bakkerij niet te bezichtigen). Het mooiste uitzicht over het Siljanmeer heb je bij bezoekerscentrum Naturum Dalarna (11) en in Mora vind je de finish van en een museum over de beroemde langlaufwedstrijd Vasaloppet (12).

Midzomernachtzon/Noorderlicht

Wie afreist naar Zweeds Lapland kan (afhankelijk van de reistijd) een bijzonder natuurverschijnsel waarnemen. In de periode rondom de langste dag van het jaar gaat de zon in Noord-Zweden niet echt onder, maar schampt de horizon om vervolgens weer te gaan klimmen. Dit noemen we de midzomernachtzon. ’s Winters, maar ook in het najaar en vroege voorjaar, zijn de avonden en nachten juist donker genoeg voor een ander natuurspektakel: het noorderlicht. Over dit sprookjesachtige, meestal groene schijnsel zijn allerlei legenden en wetenschappelijke verklaringen te vinden. Maar eigenlijk moet je er gewoon naar kijken en je verwonderen.

Eten en drinken

Tijdens een natuurreis naar Zweden wil je natuurlijk ook iets van de Zweedse keuken proeven. Stop dan ook zeker wat kaneelbroodjes (kanellbullar) en knäckebröd in je rugzak voordat je op pad gaat. Extra handig: in Zweden koop je jam en smeerkaas in allerlei smaken gewoon in een tube of knijpfles. Zo heb je geen bestek nodig maar knijp je gewoon je beleg op je knäckebrod, tunnbröd (voor wraps) of mjukkaka (zacht, plat brood). Wil je een wat meer uitgesproken smaak, kies dan voor rendierworst, kruipbramenjam (hjortronsylt) of bruine kaas (brunost). ’s Avonds eet je natuurlijk Zweedse gehaktballetjes oftewel köttbullar – en mocht je het je afvragen, dat spreek je uit als sjutbullar.

Vliegen & overnachten

Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 1 à 2 uur rechtstreeks naar Stockholm, Göteborg, Linköping en Växjö. Voor Malmö kun je het beste gebruikmaken van het vliegveld van Kopenhagen. Voor Zweeds Lapland moet je meestal overstappen, maar in bepaalde periodes van het jaar zijn er rechtstreekse chartervluchten beschikbaar. Overnachten doe je natuurlijk in zo’n leuk, rood huisje (stuga), of in een klassiek hotel zoals Utö Vardshus (13) of Grinda Wärdshus (14) in de Stockholm-archipel.

Top 3 fauna in Zweden

Rendieren lopen in het noorden van Zweden, ongeveer boven Särna, zomaar op de weg.

Elanden kun je in heel Zweden te zien krijgen, maar zijn wel wat schuwer. Je maakt de meeste kans als je in de avondschemering bij een meertje gaat kijken, want dan komen ze daar drinken.

Veelvraten (wolverines) kom je meestal niet zomaar tegen – vooral skiërs zien ze wel eens, omdat ze afsteken tegen de sneeuw.

Contacten

 1. Naturum Fulufjället, 790 90 Särna, Zweden, tel. +46 10 225 03 49
 2. Naturum Abisko, Abisko, 981 07 Abisko, Zweden, tel. +46 980 788 60
 3. Läcko Slott, 531 99 Lidköping, Zweden, tel. +46 510 48 46 60
 4. Picassobeeld Kristinehamn, Vålösundsvägen 161, Kristinehamn, Zweden
 5. Sandhamns Värdshus, Sandhamn 101 Värdshuset, 130 39 Sandhamn, Zweden, tel. +46 8 571 530 51
 6. Grannas A Olssons Hemslöjd, Edåkersvägen 24, 792 77 Nusnäs, Zweden, tel. +46 250 372 50
 7. Rättviks Hemslöjd, Järnvägsgatan 2, 795 30 Rättvik, Zweden, +46 248 100 86
 8. Klockargårdens Hemslöjd – Mittibyn Tällberg, Siljansvägen 479, 793 70 Tällberg, Zweden, tel. +46 247 502 65
 9. Hembygdsgårdarna, Kyrkallén 13, 793 31 Leksand, Zweden
 10. Leksands Knäckebröd, Gärde stationsvägen 11, Häradsbygden, 793 50 Leksand, Zweden, tel. +46 247 448 00
 11. Naturum Dalarna, Buffils Annas väg 36, 793 60 Siljansnäs, Zweden, tel. +46 10 225 03 29
 12. Vasaloppsmuseet, Vasagatan 30, 792 32 Mora, Zweden, +46 250 392 00
 13. Utö Värdshus, Prästbacken 22, 130 56 Utö, Zweden, +46 8 504 203 00
 14. Grinda Wärdshus, Södra Bryggan Grinda, 185 99 Vaxholm, Zweden, tel. + 46 8 542 49 491