Terug naar resultaten

Roadtrip: 5 hotspots in koud Noord-Zweden

Zweeds Lapland is één groot openluchtmuseum. Liefhebbers van ruige sneeuwlandschappen kunnen er hun hart ophalen, maar ook aan de Botnische Golf valt genoeg te beleven. Maar de grootste attractie van Noord-Zweden is natuurlijk het poollicht.  

 1. Alleen als ’ie ijskoud is

De afstand van Nederland tot het noorden van Zweden is ruim 2600 kilometer. Je komt er het snelst met het vliegtuig. Reis naar Stockholm en neem vervolgens het vliegtuig naar het mijnstadje Kiruna. Dat is meteen een van de merkwaardigste Zweedse stadjes die je zult aandoen. Vanwege mijnbouwactiviteiten onder de stad dreigde een deel van het plaatsje weg te zakken in een enorme scheur in de aarde. Complete delen van de stad zijn daarop verhuist. Wil je er alles over weten? Via het Toeristencentrum Kiruna (1) kun je een toer met gids door de mijnen boeken. Wat je ook absoluut niet mag missen is het beroemde ijshotel (2) in Jukkasjärvi, even buiten Kiruna. Vergeet je thermo-ondergoed niet! Toch koud gekregen? Drink een hartverwarmend glaasje wodka in de hotelbar.

Scandinavia Sweden Roadtrip Aurora Borealis-Getty Images.jpg
Foto: Getty Images
 1. The sky is the limit

Wil je het beroemde noorderlicht of aurora borealis zien, dan is dit the place to be. Aurora Sky Station (3) ligt op de berg Nuolja, in het Abisko National Park op ongeveer 900 meter boven zeeniveau. Hier zul je weinig last hebben van lichtvervuiling. Een stoeltjeslift brengt je de berg op, waar je vervolgens talloze excursies kunt doen. Tip: boek het Noorderlicht-diner in volledige stilte en duisternis. Als je ogen gewend zijn aan het donker, verlicht een hemel vol sterren je bord met Zweedse specialiteiten. Daarna volgt een rondleiding en kun je een bezoek brengen aan het gezellige café, een souvenirwinkel, een uitkijktoren en de noorderlichttentoonstelling. 

 1. Koninklijke wandeling

De volgende stop op je reis door Noord-Zweden is het dorp Abisko, de perfecte uitvalsbasis om de wonderschone omgeving te verkennen. Vanaf half mei tot eind juli is het in deze regio 24 uur per dag licht. De lokale bevolking maakt daar gebruik van door in de middernachtzon te gaan vliegvissen op zalm. Ook een keertje je eigen maaltje vis ophengelen en verorberen bij het kampvuur? Boek een vistocht bij Widmarks Vildmarksfiske (4). Geniet je liever in stilte van de natuur, dan is de wandeltocht over het wereldberoemde Koningspad (Kungsleden) meer iets voor jou. Scandinavian Adventures (5) organiseert achtdaagse wandeltochten langs comfortabele hutten. Pak je rugzak maar in voor een stevige wandeling door de ongerepte wildernis, ver boven de poolcirkel. 

 1. In het voetspoor van de Sami

Nog meer moois vinden natuurliefhebbers in het reservaat Jokkmokk, iets meer naar het zuiden. De bevlogen en zeer ervaren gidsen van Jokkmokkguiderna (6) weten precies hoe ze je een onvergetelijke Laplandervaring kunnen bezorgen. Boek hier een fantastische tocht per hondenslee door besneeuwde wouden, of ga kanoën en kamperen in de wildernis. Genoeg buiten gespeeld? Breng een bezoekje aan het Laplandmuseum Ajtte Museum (7). Hier leer je alles over de cultuur van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Zowel kinderen als volwassenen zullen een hoop plezier beleven aan het rondneuzen in historische Sami-woningen. Trek er zeker een uur of twee voor uit! In het museumwinkeltje scoor je je eigen Lappendeken en meer leuke souvenirs.

Sweden North Abisko-roadtrip_VisualHunt .jpg
Abisko, foto: gregorklar via Visual hunt / CC BY
 1. Luleå in het zonnetje

Als je inmiddels een beetje sneeuwblind bent geworden, is het tijd om richting de oostkust te vertrekken. Daar ligt Luleå in de provincie Norrbotten, naar verluid de zonnigste plek van Zweden. Het stadje wordt omringd door eilandjes en de Botnische Golf en de natuur is nergens meer dan tien stappen verwijderd. Kajakken en boottochtjes door de archipel zijn er populaire bezigheden. Vraag bij het Luleå Turistcenter (8) naar operators voor een heerlijke dag op het water. Schijnt de zon net even niet? In het Norrbottens Museum (9) kunnen kinderen zich als traditionele Lap verkleden en het leven van de Lappen naspelen. Ook zeer de moeite waard is een bezoek aan Gammelstad (10), één van de veertien Zweedse werelderfgoederen op de lijst van UNESCO. De zogenaamde kerkstad ligt ongeveer vijf kilometer buiten Luleå en werd ruim duizend jaar geleden gesticht. De 250 rode, houten huisjes (Kyrkstugor) zijn gebouwd in traditioneel Scandinavische stijl. Proef er een historische lekkernij of scoor een paar echte Lappenwanten bij het gezellige dorpswinkeltje.

 *Prijzen kunnen wijzigen.

Noorderlicht

Je moet het een keer in je leven gezien hebben: de Aurora borealis of het noorderlicht. De spooky waaierende lichtgloed wordt veroorzaakt door elektrisch geladen zonnedeeltjes die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Dit fenomeen is vooral zichtbaar boven de magnetische polen van het noordelijk en zuidelijk halfrond. In het noorden van de wereld heet het daarom Aurora borealis, maar op het zuidelijk halfrond staat het bekend als Aurora australis. Poollicht, zoals het ook wel wordt genoemd, wordt gezien in alle kleuren van de regenboog, maar groen en roze komt het meest voor.

Eten & drinken

Zweden is toch wel het meest bekend om het smörgåsbord, dat letterlijk 'boterhamtafel' betekent. Het is een traditioneel Zweedse feestmaaltijd die uit vier gangen bestaat: haring, zalm, koude vleesgerechten en tot slot warme vleesgerechten.

Vliegen en overnachten

In Kiruna en Luleå overnacht je midden in het land van de Sami. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Noord-Zweden vliegen

Top 3 kledingadvies Lapland 

Thermo ondergoed. Liefst van katoen zodat het goed vocht absorbeert.

Fleece trui. Laagjes en lucht is het sleutelwoord. Een fleecetrui houdt vocht en kou buiten.

Sneeuwbril. Geen overbodige luxe. Je ogen bevriezen en je zicht gaat er niet op vooruit zonder een exemplaar.

Contacten 

 1. Toeristencentrum Kiruna: Lars Janssonsgatan 17 Kiruna, Zweden
 2. Ijshotel: Marknadsvägen 63, 98191 Jukkasjärvi, Zweden, +46 98066800
 3. Aurora Sky Station: se-981 07 Zweden, +46 98040200
 4. Widmarks Vildmarksfiske: Marmagävlevägen 13, 81495 Älvkarleby, +46 73068513
 5. Scandinavian Adventures: Oudegracht 243, 3511 Utrecht, Nederland, +30 3200050
 6. Jokkmokkguiderna: 201 Skabram, Jokkmokk 96299, Zweden,
 7. Ajtte Museum: Kyrkogatan 3, 96223 Jokkmokk, Zweden, +46 97117070
 8. Luleå Turistcenter: Kulturens Hus, Skeppsbrogatan 17, Luleå, Zweden, +46 92457000
 9. Norrbottens Museum: Storgatan 2, Luleå, Zweden, +46 92243502
 10. Gammelstad: 1 Kyrktorget, Lulea 95433, Zweden, +46 92045701